Meghan Markle en prins Harry geven koninklijke titels en publieke financiering op

Dat maakte de Queen zaterdagavond bekend in een nieuw statement.

meghan-markle-prins-harry-koninklijke-titels-financiering-statement-queen-elizabeth
Samir HusseinGetty Images

Twee weken geleden maakten Meghan Markle en prins Harry de ongekende beslissing een stap terug te doen uit het Britse koningshuis. Het nieuws zorgde voor veel ophef, zowel in de media als de koninklijke familie. Nadat koningin Elizabeth een statement naar buiten bracht waarin ze haar steun aan het koppel betuigde, maakt Buckingham Palace zaterdagavond in een nieuw statement bekend dat Meghan en Harry hun koninklijke titels zullen opgeven en geen financiering meer zullen ontvangen vanuit het koningshuis.

Afstand koninklijke titels en publieke financiering

De keuze om niet langer de koninklijke titels van de Britse koninklijke familie te dragen, houdt in dat het koppel niet langer formeel koningin Elizabeth zal vertegenwoordigen. Buckingham Palace laat weten dat Meghan en Harry wel hun eigen patronages en verenigingen zullen blijven behouden. Met deze nieuwe overeenkomst zijn Meghan en Harry wel nog steeds lid van de koninklijke familie – ze behouden dan ook hun titel van hertog en hertogin van Sussex - maar zijn ze in feite niet langer koninklijk.

In het statement wordt bovendien duidelijk dat Meghan en Harry niet langer financiering zullen ontvangen vanuit het Britse koningshuis, en dus volledig financieel afhankelijk zullen worden. Ook zullen ze de 2,8 miljoen euro belastinggeld terugbetalen dat is gebruikt voor de renovatie van hun huis Frogmore Cottage, dat tevens hun woning in het Verenigd Koninkrijk zal blijven. Deze nieuwe overeenkomst zal vanaf het voorjaar in werking treden, zo liet Buckingham Palace tevens weten in het statement. Het paleis maakt geen informatie bekend over de beveiliging van het koppel, dat normaal een van de grootste uitgavenposten is.

De liefste momenten van prins Harry en Meghan Markle

Persoonlijk statement koningin Elizabeth

De uitspraken van koningin Elizabeth in het statement zijn opmerkelijk persoonlijk. Hoewel ze vaak formele titels gebruikt bij het aanspreken van haar kinderen of kleinkinderen, gebruikte ze nu de voornamen van Meghan en Harry. De koningin liet in het statement weten dat na de vele maanden van gesprekken en recente discussies ze blij is met deze beslissing: 'ik ben blij dat we een constructieve en ondersteunende weg hebben gevonden voor mijn kleinzoon en zijn gezin. Harry, Meghan en Archie zullen altijd zeer geliefde leden van mijn familie zijn', stelde de Queen.

Lovende woorden Meghan

De koningin erkent tevens de negatieve impact die de media heeft gehad op Meghan en Harry en respecteert hun keuze: 'Ik zie welke uitdagingen zij hebben ervaren als gevolg van intensieve media-aandacht de afgelopen twee jaar en steun hun wens voor een meer onafhankelijk leven.' Meghan kreeg in het bijzonder lovende woorden van de koningin: 'Ik wil hen bedanken voor al hun toegewijde werk voor dit land, het Gemenebest en daarbuiten, en ben bijzonder trots op hoe Meghan zo snel een lid van de familie is geworden. Het is de hoop van mijn hele familie dat de overeenkomst van vandaag hen in staat stelt een gelukkig en vredig nieuw leven op te bouwen', aldus Queen Elizabeth.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Meghan Markle