Hoe beroemdheden reageren op de veroordeling van Harvey Weinstein

'Het begin van gerechtigheid.'

Natalie Portman, Jessica Chastain, Octavia Spencer en America Ferrera in zwart tijdens de Golden Globes 2018.
Christopher Polk/NBCGetty Images

Het heeft jaren geduurd, maar afgelopen weekend was het moment eindelijk daar: het proces tegen mediamagnaat Harvey Weinstein kwam tot een eind. Weinstein, die terecht stond voor meerdere aantijgingen rondom seksueel geweld, werd veroordeeld voor aanranding en verkrachting. Daarmee worden de vrouwen die tegen hem getuigden in het gelijk gesteld. Een grote overwinning, ook volgens veel beroemdheden. Onder meer Reese Witherspoon en Jessica Chastain reageren nu op de veroordeling.

Veroordeling Harvey Weinstein

Na de veroordeling hangt de 67-jarige Weinstein een gevangenisstraf van minimaal 5 jaar en maximaal 29 jaar boven het hoofd, weet NOS. Naar verwachting zal de rechter op 11 maart de uiteindelijke straf bekendmaken. De jury – waarin ook Gigi Hadid had kunnen zitten – heeft er in totaal vijf dagen over gedaan om tot een oordeel te komen. Dat is nog relatief snel in een groot proces zoals die van Weinstein, aangezien de juryrechtspraak in de Verenigde Staten unaniem moet zijn.

De voormalig Hollywoodproducent stond terecht tegenover twee aanklagers, maar hij werd door tientallen vrouwen van ongewenste seksuele handelingen beschuldigd. De aantijgingen waren een 'shock' voor zijn ex-vrouw Georgina Chapman, wie in 2018 in de Amerikaanse Vogue haar verhaal deed. Weinstein wordt gezien als één van de grootste namen die binnen de #MeToo-beweging is gevallen, vanwege de vele beschuldigingen van seksueel geweld aan zijn adres. Ondanks de veroordeling en alle aantijgingen claimt Weinstein nog altijd onschuldig te zijn, zo liet zijn advocaat Arthur Aidala weten.

Reacties beroemdheden

De veroordeling van Weinstein is voor veel (beroemde) vrouwen een opluchting en dient als erkenning van hun eigen ervaringen met de ex-producent. 'Voor alle vrouwen die in dit proces een getuigenis hebben afgelegd en door een traumatiserende hel zijn gegaan: jullie hebben een dienst bewezen aan alle vrouwen ter wereld. Dank jullie wel,' klonk de reactie van actrice Ashley Judd, die een van de vrouwen was die haar verhaal deed tegenover het onthullende artikel in de New York Times van drie jaar geleden.

This content is imported from Twitter. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

'Het begin van gerechtigheid,' twitterde actrice Mira Sorvino, die stelde dat haar carrière dood bloedde nadat ze niet inging op Weinsteins advances. De reactie van actrice en activiste Rose McGowan, ook een van de beschuldigers van de producent, klonk als volgt: 'Dit is een grote dag en een enorme stap vooruit wat betreft ons collectieve helingsproces.'

This content is imported from Twitter. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Ook wereldberoemde actrices als Reese Witherspoon, Julianne Moore en Jessica Chastain – die zich allen hard maken voor de Time's Up-beweging – reageerden op de uitkomst van het proces. Witherspoon en Moore kwamen met dezelfde reactie: 'De historische overwinning in het Weinstein-proces is een bewijs van de moed en veerkracht van alle #SilenceBreakers, en een winst voor alle slachtoffers overal ter wereld. Dit is nog maar het begin.'

This content is imported from Twitter. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Chastain postte een bericht van actrice Tina Chen, waarin ze stilstaat bij de grote overwinning, maar ook duidelijk maakt dat er nog veel werk te doen is. 'Terwijl wij dit historische moment vieren, gaat onze strijd tegenover seriemisbruikers als Weinstein door.'

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.
This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Celebrity