Billie Eilish opent wereldtour met sterk statement omtrent body positivity

Je moet het maar kunnen: opgroeien terwijl de wereld meekijkt, en óók nog de kracht vinden om met critici af te rekenen.

Billie Eilish bij de 2020 Grammy After Party
Gregg DeGuire

Als iemand het standaardbeeld van een popicoon de afgelopen jaren heeft weten te doorbreken, is het de 18-jarige Billie Eilish wel. Haar (mogen we zeggen, vrij specifieke) stijl sijpelt niet alleen door in haar muziek, maar ook kledingkeuzes. Het laatstgenoemde lichtte ze op dinsdagavond nog eens extra toe tegenover een groot publiek, bij de opening van haar wereldtour.

Baggy kleding

Wie popster zegt, associeert dat waarschijnlijk niet direct met oversized kleding. Billie Eilish bestrijdt dat stigma al sinds ze bekend is, en verschijnt veelal in ruimvallende hoodies, shirts of (jogging)broeken. Op die manier zouden mensen geen mening over haar lichaam kunnen vormen, lichtte ze eerder toe in een Calvin Klein campagne. 'Niemand ziet op deze manier wat er onder mijn kleding zit. Niemand kan zeggen: ze is dun of dik, ze heeft een platte kont of ze heeft een dikke kont. Ze weten het simpelweg niet.'

Slutshaming

Het popfenomeen kreeg destijds veel lovende reacties, maar plaatste daar zelf ook een kanttekening bij. 'Er is een groep die vindt dat andere meisjes een voorbeeld aan mijn stijl zouden moeten nemen, zodat ze er niet 'sletterig' uit zien. Dat waardeer ik totaal niet. Ik wil mijn lichaam niet verbergen, maar draag gewoon waar ik zin in heb. Een vrouw of man moet zich goed voelen in zijn of haar lichaam, en het is fantastisch als je bereid bent om dat te tonen, op welke manier dan ook,' vertelde ze aan V Magazine.

Opening wereldtour

In het licht van deze uitspraken is het statement dat ze op dinsdagavond maakte extra bijzonder. Ze opende haar wereldtour met een video waarop ze haar top uittrekt, waarna ze deels in bikini te zien is. 'Bevalt het lichaam waar ik mee geboren ben je niet? Als ik comfortabele kleding draag, ben ik niet vrouwelijk. Als ik die lagen uitdoe, ben ik een slet. Of ik nou meer of minder draag, wie bepaalt wat dat over me zegt? Is mijn waarde alleen gebaseerd op jouw perceptie? Of is jouw mening over mij gewoonweg niet mijn verantwoordelijkheid?'

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Lichaamsdisformie

Ook zonder context een krachtig statement, maar wie bedenkt dat Eilish rond haar dertiende met lichaamsdisformie kampte (een extreme aandoening waarbij je alleen een negatieve versie van je lichaam ziet, red.), begrijpt haar intenties nog beter. Het blijft knap: een 18-jarige die onder het toeziend oog van de wereld in reine moet komen met haarzelf, maar ondertussen ook nog de energie vindt om een lans te breken voor jezelf zijn. Je bekijkt het fragment hieronder.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Celebrity