Willem-Alexander en Máxima aanwezig bij Nationale Dodenherdenking op een verlaten Dam in Amsterdam

Het koningspaar legde een krans voor slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, maar dat ging dit jaar anders dan normaal.

koningin máxima en koning willem alexander tijdens de nationale dodenherdenking in amsterdam
Soccrates ImagesGetty Images

Op 4 mei om 20:00 uur houdt heel Nederland jaarlijks twee minuten stilte tijdens de Nationale Dodenherdenking, om de slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog te eren. Traditiegetrouw waren koning Willem-Alexander en koningin Máxima aanwezig om een krans te leggen bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam.

Nationale Dodenherdenking 2020

Dit jaar verliep de traditionele herdenking anders dan normaal wegens de getroffen maatregelen rondom het coronavirus. Waar de Dam in Amsterdam normaal gesproken vol staat met publiek, was het bekende plein in onze hoofdstad gisteren compleet uitgestorven. Dat leverde bijzondere en indrukwekkende beelden op tijdens de jaarlijkse herdenkingsceremonie, die dit jaar extra bijzonder was gezien het 75 jaar geleden is dat Nederland bevrijd werd.

Ondanks de huidige coronacrisis werd de Nationale Dodenherdenking toch doorgezet. Naast koning Willem-Alexander en koningin Máxima bevond ook minister-president Rutte zich onder de aanwezigen. Nadat het koningspaar een krans legde bij het Nationaal Monument hield de koning een toespraak, waarin hij de bijzondere herdenking benadrukte. 'Het voelt vreemd op een bijna lege Dam. Maar ik weet dat u, dat jij, deze Nationale Herdenking meebeleeft en dat we hier samen staan,' aldus Willem-Alexander.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Koningin Máxima in een zwarte look

Hoewel de mode van de aanwezigen uiteraard ondergeschikt is aan de ceremonie, is het een uitingsvorm die bewust gekozen is. De zwarte kleding van koning Willem-Alexander en koningin Máxima toont niet alleen respect naar alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, maar ook betrokkenheid en is daarom zeer passend bij het moment.

Bekijk de mooiste looks van koningin Máxima op een rij

Máxima koos voor een compleet zwarte look die sterk doet denken aan haar gekozen outfit voor het bezoek aan de paus in 2017. De koningin droeg hoogstwaarschijnlijk dezelfde blouse, gecombineerd met een lange zwarte rok van Valentino en een brede ceintuur. Máxima maakte haar look af met een zwarte stola en een stijlvolle hoed.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Koningin Máxima