Meghan Markle geeft krachtige speech: 'George Floyds leven deed ertoe'

De toespraak over racisme en politiegeweld had Meghan nooit kunnen houden als ze nog een Britse royal was geweest.

meghan markle in 2018
Anwar HusseinGetty Images

Meghan Markle heeft zich voor het eerst uitgesproken over de moord op George Floyd door een witte politieagent in een indrukwekkende speech. De hertogin van Sussex sprak de geslaagden van haar oude middelbare school toe tijdens een virtuele ceremonie. In een videoboodschap feliciteerde Meghan de afgestudeerden met hun diploma en deelde ze een krachtige boodschap over racisme en politiegeweld.

Meghan Markle spreekt zich uit over de dood van George Floyd

'George Floyds leven deed ertoe, en Breonna Taylors leven deed ertoe, en Philando Castile's leven deed ertoe, and Tamir Rice's leven deed ertoe, net als de levens van vele anderen wiens namen we kennen en wiens namen we niet kennen,' aldus Meghan in de video. Ze sprak de afgestudeerden van de Immaculate Heart High School (de oude middelbare school van Meghan) toe tijdens een virtuele ceremonie. In de videoboodschap sprak de hertogin van Sussex zich voor het eerst uit over de onrust die over de hele wereld woedt na de moord op George Floyd.

Zwijgen is geen optie

Meghan gaf aan te hebben getwijfeld over hoe ze zich uit moest spreken over de huidige hartverscheurende situatie. 'Wat we hebben gezien in ons land, onze staat en in onze geboorteplaats LA is absoluut vernietigend,' vertelde Meghan. 'Ik wist niet goed wat ik tegen jullie kon zeggen. Ik wilde het juiste zeggen en ik was echt zenuwachtig dat ik het niet zou doen of dat mijn woorden uit hun verband zouden worden getrokken. Maar ik besefte me dat het enige verkeerde om te zeggen zou zijn om niets te zeggen: omdat het leven van George Floyd ertoe deed.'

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Bekijk Meghan Markle's videoboodschap

De geschiedenis herhaalt zich

'Het spijt me zo dat jullie moeten opgroeien in een wereld waar dit nog steeds aanwezig is,' sprak Meghan. Vervolgens vertelde de hertogin over hoe zij aan haar middelbare school begon in 1992, temidden van protesten tegen politiegeweld naar aanleiding van een video die uitkwam waarin LAPD-agenten de Afro-Amerikaanse man Rodney King aanhielden en in elkaar sloegen. De geschiedenis herhaalt zich. Meghan voegde daaraan toe dat destijds mensen wel dichter tot elkaar kwamen, en dat de studenten van nu onderdeel gaan zijn van eenzelfde soort beweging.

Post-royal speech

Het zou onmogelijk geweest zijn voor Meghan om haar speech te houden als ze nog een Britse royal was geweest. Dat komt door één specifiek onderdeel uit haar toespraak:

'Nu mag je deel uitmaken van de wederopbouw, want als de fundering is gebroken, zijn wij dat ook. Jullie gaan met liefde en mededogen de wereld in en gebruiken jullie stem op een sterkere manier dan ooit tevoren, jullie gaan stemmen. Ik weet dat jullie weten dat zwarte levens ertoe doen, en ik ben nu al enthousiast om te zien wat jullie met de wereld gaan doen.'

Meghan spoort de studenten aan om te gaan stemmen, en suggereert dat verandering door middel van stemmen noodzakelijk is. Omdat dit een politieke boodschap is, had Meghan dit nooit mogen zeggen als hertogin van Sussex. Royals mogen zich namelijk niet openlijk uitspreken over politieke kwesties; ze moeten onpartijdig blijven, zo valt onder meer te lezen op de website van het Britse koningshuis.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Meghan Markle