#FreeBritney: alles wat je wil weten over de huidige controverse rondom Britney Spears

Van de oorsprong van de viral hashtag en de reden waarom deze nu is opgedoken tot de details van het wettelijk gezag van de popster.

britney spears
VALERIE MACON

Britney Spears is een popicoon als geen ander - een tienersensatie die wereldwijd bijna 100 miljoen platen verkocht, meer dan eens een depressie overwon en haar lange levensduur bewijst met een carrière die al bijna drie decennia beslaat.

Maar de afgelopen maanden heeft de 38-jarige inwoner van Mississippi met verschillende tegenslagen te maken gehad: de annulering van haar tweede concert in Las Vegas, de slechte gezondheid van haar vader Jamie Spears en uitzinnige speculaties van fans die aantonen dat de voogdij van de zangeres werd opgelegd, waardoor ze blijkbaar gecodeerde hulpberichten via sociale media uitstuurt.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

#FreeBritney

De #FreeBritney-beweging is opnieuw wakker geschud, deze supporters eisen dat de beperkingen die momenteel worden opgelegd aan Britney's persoonlijke en professionele leven worden opgeheven. Terwijl het verhaal zich blijft ontwikkelen, verzamelen we alles wat we tot nu toe over de zaak weten.

Wat is de #FreeBritney-beweging?

Een kleine groep Britney Spears-fans maakt zich zorgen over het welzijn van de popster, vooral met betrekking tot de ondercuratelestelling dat haar, volgens hen, al meer dan een decennium achter slot en grendel zet.

Sinds haar beruchte instorting in 2008, heeft het verschillende door de rechtbank aangestelde voogden in staat gesteld toezicht te houden op het leven en de financiën van Spears. De belangrijkste onder hen was haar vader, Jamie Spears, die elf jaar lang de machthebbende was voordat hij in september 2019 aftrad vanwege 'persoonlijke gezondheidsredenen'. Jodi Montgomery, de manager van de zangeres, werd vervolgens aangesteld als zijn vervanger. De #FreeBritney-beweging probeert Spears nu uit deze regeling te bevrijden, in de hoop dat het haar persoonlijke en financiële zelfstandigheid herstelt.

Het artikel gaat verder onder de video.

Zien: Britney's living hell in detail

Wat is ondercuratelestelling?

De ondercuratelestelling is een vorm van voogdij. Wanneer een persoon niet in staat wordt geacht om voor zichzelf te zorgen, kan een volwassene die dicht bij die persoon staat bij de provinciale erfrechtbank toestemming vragen om de macht over hun zaken te verkrijgen. Dergelijke regelingen zijn vaak voorbehouden aan ouderen, gehandicapten of extreem zieken. Veel van de details van de zaak van Spears zijn privé gehouden, maar de aanvragen citeerden een geheime psychische aandoening en drugsmisbruik als de redenen voor de ondercuratelestelling. Voorstanders van de #FreeBritney-beweging beweren echter dat het werk van Spears in het afgelopen decennium - van de release van meerdere studioalbums tot tournees en haar eerste concert in Las Vegas - aantoont dat ze een functionerende volwassene is die in staat is haar eigen beslissingen te nemen. Anderen beweren dat haar recente succes alleen de effectiviteit van het onder curatele stellen heeft aangetoond.

Tijdelijk zeggenschap

Waarom heeft Britney een machthebbende?

In 2007 werd Spears geconfronteerd met een reeks persoonlijke crisissen: ze scheidde van Kevin Federline, zou naar verluidt niet hebben ingecheckt in een afkickkliniek, haar eigen hoofd hebben kaalgeschoren en een fotograaf hebben aangevallen. Ze verloor uiteindelijk de voogdij over haar twee kinderen, maar weigerde deze op te geven in 2008, waarna ze in een psychiatrische instelling werd geplaatst. Haar vader, Jamie Spears, diende vervolgens een verzoek in bij LA County Superior Court voor een tijdelijk zeggenschap in noodgevallen - een regeling die al snel definitief werd gemaakt.

'Ik wilde nooit een van die gevangenen worden. Ik wilde me altijd vrij voelen’

De details van de ondercuratelestelling van Spears zijn niet openbaar gemaakt, maar volgens de overeenkomst hebben haar voogden de controle over haar bezittingen en welzijn. Volgens de Los Angeles Times laten gerechtelijke documenten zien dat Jamie Spears de macht heeft om over zakelijke mogelijkheden te onderhandelen, haar eigendom te verkopen en haar bezoekers te beperken. Hij kan een huisverbod aanvragen tegen diegenen die volgens hem de stabiliteit van zijn dochter bedreigen én elke aankoop die ze doet, moet worden vastgelegd in jaarlijkse gerechtelijke rapporten. De krant heeft drie maanden besteed aan het onderzoeken van het zeggenschap en de impact ervan op Spears. Hoewel niemand uit haar binnenste kringen reageerde op verzoeken om commentaar, vonden ze dat ‘geen onafhankelijk bewijs dat de regeling Spears kwaad deed’.

Wanneer begon de #FreeBritney-beweging?

Veel van haar die hard fans waren nog steeds niet overtuigd, vanwege een opname uit 2008 van Rolling Stone waarin Spears over de ondercuratelestelling zegt: ‘Ik wil eigenlijk gewoon mijn leven terug... ik wil in mijn auto kunnen rijden. Ik wil alleen in mijn huis kunnen wonen. Ik wil kunnen zeggen wie mijn bewaker wordt’. Er was ook een documentaire Britney: For the Record (2008), waarin de zangeres zei: ‘Als ik niet onder curatele was gesteld, zou ik me zo bevrijd voelen […] ik wilde nooit een van die gevangenen worden. Ik wilde me altijd vrij voelen’.

Volgens The New York Times is de uitdrukking #FreeBritney ontstaan in 2009, toen het popnieuws en de Spears-fansite Breathe Heavy een campagne met dezelfde naam begon die kritiek had op de beperkingen van de ondercuratelestelling. Jordan Miller, de eigenaar van de site, meldde zelfs dat hij een telefoontje van Jamie Spears had ontvangen waarin hij dreigde dat het verwijderd moest worden. Miller zei in 2016 tegen de krant dat hij begreep hoe ver haar familie ging en voegde eraan toe: ‘Het was echt een instabiele situatie en ze probeerden haar te beschermen’. Maar in de komende tien jaar bleef de beweging die hij oprichtte actief.

Wat veroorzaakte een hernieuwde interesse in de #FreeBritney-beweging?

De samenzweerderige geruchten rondom de ondercuratelestelling doken weer op in januari 2019, toen Spears haar tweede concert in Las Vegas, Britney: Domination, annuleerde vanwege de slechte gezondheid van haar vader. 'Een paar maanden geleden werd mijn vader in het ziekenhuis opgenomen en stierf hij bijna', schreef ze op Instagram. ‘We zijn allemaal zo dankbaar dat hij leeft, maar hij heeft nog een lange weg voor de boeg. Ik moest de moeilijke beslissing nemen om mijn volledige focus en energie op dit moment op mijn gezin te richten’.

Anoniem voicemailbericht

Daarna volgde er een werkonderbreking van onbepaalde duur en haar Instagram-account, die meestal vol staat met selfies en dansvideo's, was bijna drie maanden inactief. Nadat ze in april 2019 terugkeerde, met een geheimzinnige post over het nemen van wat 'tijd voor mezelf', meldde TMZ dat ze zich had aangemeld bij een instelling voor geestelijke gezondheidszorg omdat ze overstuur was over de ziekte van haar vader. Het wordt nog ingewikkelder toen de podcast Britney’s Gram, die gewijd is aan het ontleden van de berichten van Spears, een voicemailbericht uitbracht van een anonieme bron die beweerde een jurist te zijn met kennis over het zeggenschap.

Later die maand verzamelde een groep fans zich buiten het stadhuis van West-Hollywood om te protesteren tegen het lopende zeggenschap. Spears bracht vervolgens een verklaring uit op Instagram, waarin stond dat 'alles goed is' en spoorde fans aan om niet 'alles te geloven wat je leest en hoort'. Degenen die vermoeden dat ze haar eigen content of posts niet uit eigen beweging mag maken, blijven echter sceptisch. Diegene die nog meer olie op het vuur gooide was de moeder van de zangeres, Lynne Spears, die naar verluidt een aantal berichten en opmerkingen op Instagram ‘likete’ die naar de #FreeBritney-beweging verwezen. In mei 2019 diende ze ook een verzoek bij de rechtbank in om op de hoogte te worden gesteld van alle zaken met betrekking tot het zeggenschap van Spears.

Fans hebben aan Spears gevraagd om 'iets geels te dragen' of 'iets over duiven te posten' als ze hulp nodig heeft

Waarom is #FreeBritney nu weer populair?

Entertainment Tonight meldde op 14 juli 2020 dat Lynne Spears een verzoek had ingediend bij de LA County Court om speciale kennisgeving te ontvangen over alle zaken met betrekking tot Spears 'SJB Revocable Trust', opgezet om de bezittingen van de popster te beschermen. Twee dagen later vertelde een anonieme bron aan de site: 'Britney vertrouwt Lynne en heeft haar moeder gevraagd deel uit te maken van haar zeggenschap. Ze gelooft echt dat haar moeder haar wil helpen onafhankelijker te worden als het om haar geld gaat.'

Deze stap komt na maanden van speculaties rond het Instagram-account van Spears, dat tijdens de duur van de quarantaine dansroutines, pruilende selfies en raadselachtige quotes bevatte. Sommige fans waren bezorgd over haar mentale gezondheid (in één video zei Spears dat ze per ongeluk haar sportschool had afgebrand), en anderen zijn ervan overtuigd dat haar berichten gecodeerde kreten om hulp zijn. Als gevolg hiervan hebben fans aan Spears gevraagd om 'iets geels te dragen' of 'iets over duiven te posten' als ze hulp nodig heeft. Haar fans beweren ze dat ze dit ook echt doet. Een online petitie die eiste dat Spears meer zelfstandigheid zou krijgen, heeft ook meer dan 200 miljoen handtekeningen gekregen.

Nieuwe ontwikkelingen na hoorzitting

Britney wil zelf dat (het onafhankelijke bedrijf) Bessemer Trust Company haar nalatenschap in handen krijgt, blijkt uit deze gerechtelijke documenten. Haar advocaten benadrukken dat de zangeres vrijwillig onder curatele staat, maar dat ze niet langer wil dat haar vader de conservator is. In de documenten is ook te lezen dat Britney meer aanvullende bevoegdheden wil krijgen. Daar bedoelt ze ook zaken zoals optredens, opnames, video's, rondleidingen en tv-shows mee. De zangeres heeft het podium niet betreden sinds het einde van haar residentie in Las Vegas, Britney: Piece of Me, in 2017.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Celebrity