Dit is waarom prins Harry en Meghan Markle naar het Californische Montecito verhuisden

Vogue verklaart waarom de keuze van de hertog en hertogin voor deze nieuwe stad is gevallen.

Onlangs maakten prins Harry en Meghan Markle bekend dat ze van plan waren te verhuizen, voor alweer de derde keer in het afgelopen half jaar. Zo verhuisden ze al van het Verenigd Koninkrijk naar Canada, en van Canada weer naar Los Angeles waar ze in een miljoenen villa van Tyler Perry verbleven. Toch is deze verhuizing anders. Dit keer verhuist het koppel namelijk niet naar een nieuw land of een gehuurde woning. Dit keer wordt het hun definitieve thuis.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Zo ziet het nieuwe huis eruit

Waar precies? Santa Barbara. En nog specifieker in Montecito, de thuishaven voor menig miljonair dat genesteld is tussen de Stille Oceaan en de Santa Ynez bergen. Volgens het eigendomsregister kocht het koppel hun nieuwe optrekje van maar liefst 1347 vierkante meter voor zo’n 12 miljoen euro. (Waarvoor ze een hypotheek van bijna 8 miljoen euro af moesten sluiten.) Het idyllische pand beschikt over een tennisbaan, zwembad, gasthuis, rozentuin en een tal cipres en olijfbomen. De vorige eigenaar was de Russische investeerder Sergey Grishin.

'Harry en Meghan zijn in juli ingetrokken in hun nieuwe huis

'De hertog en hertogin van Sussex zijn in juli ingetrokken in hun nieuwe huis', bevestigde een woordvoerder van het koninklijk stel. 'Sinds hun verhuizing heeft het koppel zich in alle rust en privacy aan kunnen sluiten bij hun nieuwe gemeenschap. Ze hopen dan ook dat andere de privacy van hun buren en hun eigen familie zullen respecteren.'

Waarom dan Montecito?

Een bron dichtbij het paar vertelde aan Vogue: 'Harry houdt van Californië, maar voor beiden ging de voorkeur uit naar een kleinere stad zoals Santa Barbara. Zo kunnen ze integreren in de gemeenschap, maar hebben ze ook de ruimte en privacy die ver te zoeken is in Los Angeles. Ook om die reden waren ze nooit van plan om lang in Los Angeles te blijven.' (Eerdere bronnen gaven al aan dat de prins geen fan was van LA, wat een belangrijke drijfveer was voor de verhuizing.)

In Los Angeles was het moeilijk voor de Sussexes om uit de spotlight te blijven – zelfs tijdens een pandemie. Zo is er een heel scala aan paparazzi foto’s van de jonge ouders met hun zoon, Archie. Het koppel heeft zelfs recentelijk een fotograaf aangeklaagd die met een drone foto’s probeerde te maken van de familie, wat Harry en Meghan waarschijnlijk hebben ervaren als een grote inbreuk op hun privacy.

'Beiden genieten ze van deze tijd met hun familie'

Toch is de paparazzi ontvluchten makkelijker gezegd dan gedaan. Eerder deze maand meldde Newsweek dat de paparazzi al door de straten Montecito patrouilleert om een glimp van de nieuwe koninklijke buurt bewoners op te vangen. Toch zeggen Vogue bronnen dat het stel zich tot zover goed heeft ingeburgerd in Montecito – 'Beiden genieten ze van deze tijd met hun familie'.

Financiëel onafhankelijk

Een belangrijk detail: dit is het eerste huis wat echt eigendom is van het koppel. (Frogmore Cottage in Windsor was namelijk een gift van de koningin.) Ook hebben ze voor deze woning geen lening gekregen van prins Charles of een ander familielid. Voor de eerste keer zijn ze niemand iets verschuldigd (behalve de bank dan – ook Britse royalty moeten hun hypotheek afbetalen).

Dat deze woning nu het privébezit is van Harry en Meghan is eigenlijk ook het hele punt. Toen de hertog en hertogin hun koninklijke titel vaarwel zeiden, gaven ze namelijk al aan: 'Wij zijn van plan afstand te nemen van onze rol als 'senior' leden van het Britse koningshuis en zullen eraan werken om financieel onafhankelijk te worden.' Later vertelde ze op hun officiële website dat deze onafhankelijkheid niet alleen draaide om geld: 'Het Britse Koningshuis heeft respect en toont begrip voor de wens van de hertog en hertogin van Sussex om met hun gezin een zelfstandiger leven te leiden door het ‘publieke belang’ argument van de media weg te nemen die tot dusver de invasieve pers rechtvaardigde'.

Het enige geld dat prins Harry en Meghan Markle nog uitgeven komt uit eigen zak.

Dit 'publieke belang' was inderdaad de gedachte achter veel van de media-aandacht rondom het voormalige huis van de Sussexes in het Verenigd Koninkrijk, Frogmore Cottage. De verbouwing van dat huis werd namelijk betaald vanuit de Sovereign Grant, een fonds dat jaarlijks wordt uitgekeerd aan de koninklijke familie door de overheid van het Verenigd Koninkrijk. Het miljoenen-prijskaartje van de renovatie was daarom ook een punt van veel kritiek in kranten, blogs en social media posts. Diezelfde nadruk op publieke betrokkenheid was een factor in andere discussies over keuzes van het koppel: Zo vonden sommigen het oneerlijk dat de doping van zoon Archie privé bleef terwijl de verbouwing betaald werd met publiek geld.

Hoe betaalt het koppel voor hun huis?

Dat argument kan nu niet meer gebruikt worden, want het enige geld dat prins Harry en Meghan Markle nog uitgeven komt uit eigen zak. (Markle had immers al een carrière voordat ze een royal werd en prins Harry heeft nog een erfenis waar hij gebruik van kan maken. Toch is het op dit moment nog onduidelijk hoe het stel van plan is om op de lange termijn een inkomen te vergaren. De tijd zal leren of dit inkomen vooral zal bestaan uit vergoedingen voor hun aanwezigheid bij events of uit andere werkzaamheden.)

Dit alles betekent nog niet dat de Hertog en Hertogin nu een paparazzo-vrij leven kunnen leiden. Mensen zullen altijd geïnteresseerd blijven in het echtpaar en hun levensstijl – Prins Harry is al immers sinds zijn geboorte een beroemdheid en de hertogin was al bekend door haar verleden als een Hollywood acteur. Als het koppel dus zo doorgaat met hun publieke verschijningen is het niet realistisch om te verwachten dat de spotlight op hun gezin ooit volledig uit zal gaan.

Voor Harry en Meghan is dat misschien hun versie van California dreamin'.

Toch zien we dat Sussexes langzaam maar zeker transformeren van royals naar doorsnee Californische celebrities. Hun bezigheden maken dan misschien een beetje nieuwsgierigheid bij ons los, ze zijn ons niets verschuldigd. Willen ze ons een foto van hun baby laten zien, dan zijn we daar natuurlijk ontzettend blij mee. We hebben er alleen geen recht meer op. Willen ze een fancy meubelstuk neerzetten in hun fancy huis? Dan is de enige die daar echt boos over kan worden hun accountant.

Voor Harry en Meghan is dat misschien hun versie van California dreamin'.

Shop Vogue's Home Favorites

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Meghan Markle