Deze royals gingen Meghan en Harry voor en deden afstand van het koninklijk huis

Meghan Markle en prins Harry zijn niet de eersten die de keuze hebben gemaakt.

royals-afstand-koninklijk-huis
WPA PoolGetty Images

Toen Meghan Markle en prins Harry bekendmaakten een stap terug te doen als senior leden van het Britse koninklijk huis, sloeg het nieuws in als een bom. Een vrij ongewone situatie, die de gemoederen ongetwijfeld nog voor een lange tijd bezighoudt. Hoewel Meghan en Harry's wens om afstand te doen van hun koninklijke taken en daarmee van de royal family zeer ongebruikelijk en opmerkelijk te noemen is, zijn er in het verleden meerdere royals geweest die dezelfde keus gemaakt hebben. Zo besloot koning Edward VIII – de oom van koningin Elizabeth en broer van koning George VI – na nog geen jaar als monarch af te treden, wat nog altijd als 'schandaal' wordt gezien binnen de koninklijke familie. Ook wijlen prinses Diana deed afstand van haar royal duties, al kwam dat grotendeels door haar scheiding van prins Charles. En zo zijn er meer royals die voor een alternatieve en/of progressieve manier kozen. Kijk mee.

Advertentie - Lees hieronder verder
1 Prinses Diana
prinses Diana
Georges De KeerleGetty Images

Wijlen prinses Diana, de moeder van prins William en prins Harry, was zeer geliefd bij het Britse volk en werd ook wel de "People's Princess" genoemd, mede door haar filantropische werk. Ze was één van de eersten die het stijve Britse koningshuis moderner maakte, en daarmee ook toegankelijker. Toen ze in 1996 scheidde van prins Charles was Diana geen lid meer van de royal family. Ze behield haar titel, Princess of Wales, nog wel.

2 Prinses Märtha Louise
martha louise noorse prinses titel
Pascal Le SegretainGetty Images

De Noorse prinses Märtha Louise is de enige dochter en oudste kind van koning Harald V en koningin Sonja van Noorwegen. In 2002 deed ze al afstand van haar koninklijke taken en werd ze financieel afhankelijk. Vorig jaar werd bekend dat ze ook de koninklijke titel van "prinses" niet langer gebruikt. Tegenwoordig is ze vooral bezig om haar spirituele kant te ontdekken. Zo maakte ze bekend dat ze een relatie heeft met Shaman Durek (officieel Derek Verrett), nadat ze in 2017 haar huwelijk met Noorse schrijver Ari Behn verbrak. Durek is een zelfbenoemde en bekende "spirituele gids" die onder meer samenwerkte met Gwyneth Paltrow.

3 Koning Edward VIII
Duke and Duchess of Windsor Sitting Outside
BettmannGetty Images

Na het overlijden van koning George V besteeg Prince of Wales Edward VIII de Britse troon. Hij besloot echter zijn hart te volgen en te trouwen met de Amerikaanse Wallis Simpson, maar dat werd hem ten zeerste afgeraden. Hierdoor deed hij afstand van zijn rol als monarch. Daardoor werd zijn broer, George VI (vader van koningin Elizabeth), gedwongen koning te worden. Dit wordt nog altijd gezien als één van de grootste schandalen in de geschiedenis van het Britse koningshuis. In Netflix-serie The Crown wordt het koninklijke 'schandaal' in detail uitgelicht.

4 Prins Andrew
King George Day At Ascot Races
Max Mumby/IndigoGetty Images

In 1996 scheidde prins Andrew, het derde kind en de tweede zoon van koningin Elizabeth, van zijn vrouw Sarah Ferguson waardoor zij al buiten de Britse koninklijke familie viel. Nu lijkt de positie van Andrew ook alles behalve rooskleurig. In 2019 raakte hij betrokken bij het schandaal rondom de zelfmoord van de Amerikaanse miljardair Jeffrey Epstein, veroordeeld zedendelinquent. Vervolgens nam Andrew afstand van zijn koninklijke taken en leeft hij momenteel in de luwte.

5 Prins Friso
Netherlands: Wedding Of Prince Johan Friso & Mabel Wisse Smit
Pascal Le SegretainGetty Images

Wijlen prins Friso was de tweede zoon van prinses Beatrix en prins Claus en de jongere broer van koning Willem-Alexander. Sinds zijn huwelijk op 24 april 2004 met Mabel Wisse Smit was hij geen lid meer van het koninklijk huis. Zij kwam namelijk in opspraak toen in 2003 bekend werd dat ze ooit een relatie had met topcrimineel Klaas Bruinsma (die in 1991 werd doodgeschoten), wat zij en Friso geheim hielden. Toen hij toch met Mabel trouwde, verloor hij zijn rechten op de troon. In 2013 overleed Friso na ernstig hersenletsel als gevolg van een ski-ongeluk.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Celebrity