#VogueSupports: beroemdheden en modehuizen zetten zich in voor de bestrijding van het coronavirus

Van Miuccia Prada en Donatella Versace tot Blake Lively en Ryan Reynolds.

Chanel Lente/Zomer 2019 show in Parijs. 
Getty Images

Dit artikel volgt de meest recente maatregelen zoals gepubliceerd door de Rijksoverheid en het RIVM. Bekijk de meest actuele maatregelen op de website van de Rijksoverheid.

Inmiddels weten we: het coronavirus is niet makkelijk te bestrijden en zal nog een tijd in ons leven blijven. Dat is wereldwijd het geval, met veel slachtoffers in landen als China en Italië. Mensen worden opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te blijven, hun hygiène aan te scherpen en solidair te zijn met elkaar. Het zijn met name de ziekenhuizen die het zwaar hebben, met overvolle intensive care-afdelingen en personeel dat overuren maakt. Om de ziekenhuizen bij te staan en in zijn algeheel de wereldwijde pandemie te bestrijden, zetten veel beroemdheden en modehuizen zich in. Zo gebruiken zij niet alleen hun invloed om awareness te verspreiden, maar ook om donaties te doen en campagnes op te zetten. Van grote modehuizen als Prada en Versace tot celebrities als Blake Lively en Ryan Reynolds, deze beroemdheden maken zich hard voor de bestrijding tegen het coronavirus.

Wil je zelf een bijdrage leveren aan de strijd tegen het coronavirus? Er zijn verschillende mogelijkheden om jouw steentje bij te dragen. Zo kun je geld doneren aan het Rode Kruis dat wereldwijd in actie komt tegen de coronacrisis, kun je noodzakelijk bloed doneren bij bloedbank Sanquin of je als vrijwilliger aanmelden bij platform 'Gewoon Mensen Die Mensen Willen Helpen'. Ook kun je helpen door lokale ondernemers en bedrijven te ondersteunen door producten van hen te kopen. Zo kun je eten bestellen bij je favoriete restaurant, kun je online terecht bij je favoriete winkel of koop je je producten bij de lokale supermarkt of groenteboer.

Advertentie - Lees hieronder verder
1 Etnia Barcelona

Het Spaanse label Etnia Barcelona voorziet opticiens wereldwijd van 150.000 brillen, compleet gefinancierd vanuit hun eigen fonds. Met het liefdadigheidsproject willen ze de families helpen die hard zijn geraakt door het coronavirus. Veel van hen hebben namelijk wél een bril nodig, maar daar niet de middelen voor, stellen ze.

2 aCurator / Julie Grahame en Janette Beckman
zangeres amy winehouse in 2004
Jake Chessum via aCurator

Altijd al een bijzondere foto van een legendarische muzikant willen bemachtigen? Dan wil je de actie van curator Julie Grahama en fotograaf Janette Beckman, die talloze prachtige beelden (voor het goede doel) hebben verzameld, even bekijken. Foto's van grote namen uit de industrie, van Amy Winehouse tot Prince en Lana del Rey, worden – volgens het first come, first serve-principe – op de site van aCurator verkocht. Elke print gaat voor 150 dollar per stuk over de toonbank, kopen doe je vanaf 26 mei. De gehele opbrengst gaat naar God's Love We Deliver, een liefdadigheidsinstelling in New York.

3 Ralph Lauren

Amerikaans modehuis Ralph Lauren is een foodtruck die gratis koffie en ontbijt brengt naar ziekenhuizen in New York. Met Ralph's Coffee wil het modelabel de zorgverleners die aan de frontlinie staan in de strijd tegen het coronavirus bedanken. Daarnaast heeft het merk bekendgemaakt vierenhalf miljoen euro aan kleding te doneren – voornamelijk loungewear als sweatshirts en joggingbroeken.

4 Bottega Veneta
bottega veneta's lentezomer 2020 show 
Victor VIRGILEGetty Images

Net als vele andere grote modehuizen doet ook Bottega Veneta een grote donatie in de strijd tegen het coronavirus. Zo kondigt het modehuis aan complete beurzen ter waarde van 300.000 euro te vergoeden voor tweejarige medische opleidingen in meerdere Italiaanse provincies. Op die manier hoopt Bottega Veneta het medische personeel bij te staan en bij te dragen aan onderzoek naar een vaccin.

5 Zadig & Voltaire
zadig  voltaire
Zadig & Voltaire

Zadig & Voltaire heeft verschillende opkomende en gevestigde kunstenaars uitgenodigd om hun eigen draai te geven aan items van het luxe streetwearmerk. De opbrengst van deze limited edition-collectie (met onder andere customized t-shirts, tassen en leren jasjes) gaat naar goede doelen die zich tijdens de coronacrisis inzetten voor mentale gezondheid. Het project werd gelanceerd met een ontwerp van Cecilia Bönström, de creative director van het merk, en is te koop via de webshop.

6 Beyoncé

Beyoncé heeft via haar website aangekondigd dat ze namens haar goede doel BeyGOOD zes miljoen euro zal doneren aan organisaties die zich inzetten voor mentale gezondheid tijdens de pandemie. In een statement op haar website, vertelt de zangeres dat ze samen met UCLA en Twitter CEO Jack Dorsey's #Startsmall initiatief organisaties zal gaan helpen die mentale zorg aanbieden.

7 Ace & Tate

Amsterdams brillenmerk Ace & Tate zet zich in voor de strijd tegen Covid-19 door het maken van veiligheidsbrillen. Er zijn reeds vijfduizend brillen gedoneerd aan hulp- en zorgverleners en noodhulp-organisaties van het Rode Kruis rondom heel Europa. Je kunt ook zelf een bril doneren via hun website, waar je de brillen afzonderlijk kunt doneren, of in pakketten. Bovendien doneert het merk bij elke aankoop op de site zelf een veiligheidsbril. 'In tijden van crisis is het belangrijk dat we samenkomen en ons steentje bijdragen', stelt Ace & Tate oprichter en CEO Mark de Lange. 'Laten we samen zoveel mogelijk brillen doneren!'

8 Gwyneth Paltrow

Gwyneth Paltrow heeft via Instagram aangekondigd dat ze de jurk die ze naar de Oscars 2000 droeg zal veilen voor het goede doel. De oprichter van Goop zal dit doen als onderdeel van de All In Challenge, een organisatie die zich inzet om mensen van voedsel te voorzien tijdens de coronacrisis. 'Het is een Calvin Klein jurk met kralen die met de hand zijn gezet,' vertelt Gwyneth in een video. 'Ik droeg de jurk tijdens de Oscars, het jaar nadat ik 'm won voor Beste actrice. Het is echt een jaren negentig ontwerp, helemaal terug in stijl dus.' Naast de jurk, beloofde Paltrow de winnaar van de bieding de jurk persoonlijk te overhandigen 'onder het genot van een kopje thee of een glas wijn'.

9 Glossier

Tijdens de coronacrisis gaan lanceringen van nieuwe producten vaak gewoon door, ook bij beautymerk Glossier. Zij lanceerden deze week hun gloednieuwe handcrème die vanaf 23 april beschikbaar zal zijn. De eerste mensen die het nieuwe product ontvingen waren hulpverleners. Het merk doneert namelijk 10.000 handcrèmes aan mensen werkzaam in de zorgsector die strijden tegen het virus. 'We willen de eerste 10.000 handcrèmes geven aan de handen die het nu het hardst nodig hebben,' liet het merk weten via Instagram. Afgelopen maand doneerde Glossier al huidverzorgingsproducten om verpleegkundigen en artsen te ondersteunen.

10 Jane Fonda

Jane Fonda draagt haar steentje bij met de verkoop van een door haar ontworpen joggingpak. Het grijze joggingpak is gedecoreerd met regenboogstreep waarop 'Fonda' geprint staat. De volledige winst van de verkoop gaat naar Jane's eigen goede doel Fire Drill Friday, dat zich inzet om klimaatverandering bij politici onder de aandacht te brengen. Daarnaast gaat de opbrengst naar One Fair Wage, wat zich inzet voor volledige minimumlonen voor werknemers in de Verenigde Staten. 'Iedere verkoop draagt bij aan de strijd tegen klimaatverandering en biedt assistentie aan werknemers die getroffen zijn door COVID-19,' zo schrijft de actrice op Instagram.

11 Amal & George Clooney
Amal & George Clooney in New York City, oktober 2019
Jackson LeeGetty Images

Amal en George Clooney hebben een donatie van meer dan negenhonderdduizend euro gemaakt aan zes verschillende organisaties die zich inzetten tijdens de coronacrisis. Zevenhonderdvijftigduizend euro wordt verdeeld over het Motion Picture & Television huis, dat zich inzet voor oudere professionals in Hollywood, het SAG-AFTRA fonds, die financiële noodhulp biedt en het Mayor’s Fund van Los Angeles, dat medische hulpmiddelen verschaft aan ziekenhuizen. Het resterende bedrag heeft het koppel gedoneerd aan de NHS, de gezondheidszorg in de VS, Lombardije, de zwaarst getroffen regio in Italië en de Libanese voedselbank.

12 Louis Vuitton

Frans modehuis Louis Vuitton heeft laten weten dat al hun ateliers in Frankrijk nu zullen worden ingezet in de strijd tegen het coronavirus. Zo hoopt het modehuis honderdduizenden gezichtsmaskers te kunnen produceren voor de medische wereld. In een samenwerking met Mode Grande Ouest zal Louis Vuitton de maskers doneren aan zorgmedewerkers. De werkers in de ateliers van het modehuis hebben zich vrijwillig aangemeld om de maskers te produceren, om zo hun steentje bij te dragen tijdens de pandemie.

13 Tiffany & Co.
Tiffany & Co. winkel in Londen.
Tiffany & Co.

Amerikaans juwelenhuis Tiffany & Co. heeft aangekondigd ruim 900 duizend euro te doneren in de strijd tegen het coronavirus, zo maakt het merk bekend in een statement. 'Tijdens deze wereldwijde gezondheidscrisis moeten we allemaal reageren op de dringende behoeften van onze wereldwijde gemeenschappen. We zijn er trots op organisaties te ondersteunen die onmiddellijke hulp bieden aan gemeenschappen die getroffen zijn door COVID-19, inclusief onze geboortestad New York', stelt Anisa Kamadoli Costa, voorzitter en president van Tiffany & Co. Foundation. Er wordt gedoneerd aan verschillende NGO's waaronder 688 duizend euro voor het COVID-19 Solidarity Response Fund van de Wereldgezondheidsorganisatie, en 229 duizend euro dat wordt gedoneerd aan het New York Community Trust Response & Impact Fund.

14 Versace, Jimmy Choo en Michael Kors
Cool, Black hair, Photography, Music artist, Performance, Metal, Advertising,
Mert Alas en Marcus Piggott - Versace

Capri Holdings is het overkoepelende bedrijf waar grote modehuizen als Versace, Jimmy Choo en Michael Kors onder vallen. De luxe-conglomeraat doneert in totaal meer dan drie miljoen dollar in de strijd tegen het coronavirus, aldus een persbericht. Het geld gaat naar verschillende doelen, waaronder de Britse NHS, A Common Thread van de CFDA en Vogue Fashion Fund en Italiaanse ziekenhuizen.

15 Tommy Hilfiger en Calvin Klein
grace-jones-tommy-x-zendaya
Tommy Hilfiger

Mode-conglomeraat PVH Group, waar onder meer Tommy Hilfiger en Calvin Klein onder vallen, heeft bekendgemaakt een miljoen dollar te doneren aan verschillende goede doelen in de strijd tegen het coronavirus. Dat laat het bedrijf weten door middel van een persbericht.

16 Dior

Modehuis Dior heropent hun Franse Baby Dior ateliers voor de productie van gezichtsmaskers. De petite mains (die verantwoordelijk zijn voor het in elkaar zetten van gedetailleerde haute couture-creaties, red.) werken hier vrijwillig aan mee. #DiorStandsWithYou, luidt de bijbehorende hashtag.

17 Kim Kardashian

Kim Kardashian heeft beloofd namens haar shapewearmerk SKIMS een 1,1 miljoen euro te doneren om de strijd tegen het coronavirus aan te gaan. Het geldbedrag zal beschikbaar gesteld worden voor moeders en kinderen van families die getroffen zijn door COVID-19. Het label kondigde aan hun eerst collectie Solutionwear te restocken om geld op te halen voor het goede doel. Dat viel niet bij iedereen in goede aarde. Hoewel sommige fans Kim bedankten voor haar goede intenties, zagen anderen het als een slechte marketingstunt: 'Dit is wisselgeld voor jou – geef het geld gewoon aan een goed doel. Ondergoed verkopen helpt niemand, behalve jou,' leest een van de comments.

Kim benadrukte ook het belang van social distancing via haar Instagram: 'Ik mis mijn zussen, maar we doen allemaal aan social distancing en zitten allemaal afzonderlijk in zelf-quarantaine. Het is moeilijk, maar we moeten dit doen voor onze eigen veiligheid en voor die van anderen. Negeer niet de ernst van de adviezen om binnen te blijven om de verspreiding van dit virus te stoppen. We komen hier doorheen!'

18 Chanel
Chanel Lente/Zomer 2019 show tijdens Paris Fashion Week. 
Getty Images

Chanel heeft aangekondigd gezichtsmaskers te gaan produceren om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Werknemers in de ateliers van het modehuis zijn begonnen met het maken van de maskers en worden gedistribueerd zodra de Franse gezondheidsautoriteiten de prototypes van het label accepteren. Het Franse modehuis doneerde tevens 1,2 miljoen euro aan een noodfonds voor de openbare ziekenhuizen in Frankrijk. Chanel maakte ook bekend dat de werknemers van het modehuis in deze onzekere tijd voor acht weken aan salarissen zal doorbetalen.

19 Kylie Jenner
kylie-jenner-verkoop-kylie-cosmetics
Jeff KravitzGetty Images

Beautymogul Kylie Jenner heeft een miljoen geschonken aan medisch materiaal, is te lezen op de Instagrampagina van een verloskundige in Los Angeles. Dokter Thaïs Aliabadi had eerder een actie op touw gezet om geld in te zamelen voor reddingswerkers die tegen het coronavirus strijden. 'Ik heb hier geen woorden voor en ben overmand door dankbaarheid. Eén van mijn patiënten (Jenner, red.) heeft bijgedragen aan honderdduizenden mondkapjes, maskers en andere beschermingsproducten.'

20 Angelina Jolie
84th annual academy awards   arrivals
Ethan MillerGetty Images

Actrice Angelina Jolie heeft een miljoen dollar gedoneerd aan No Kid Hungry, een organisatie die maaltijden schenkt aan kinderen die afhankelijk zijn van schoollunches. De actrice acht het belangrijk dat kinderen die nu thuiszitten alsnog goed te eten krijgen. Ze heeft tevens gedoneerd aan een initiatief van de Verenigde Naties, en steunt ook scholen in onder meer Afghanistan, Kenia en Namibië, zodat ze hun bestaansrecht behouden.

21 Valentino en Balmain
Valentino Couture Lente 2020 show
Imaxtree

Mayhoola, het moederbedrijf van onder meer Valentino en Balmain, heeft bekendgemaakt twee miljoen euro te doneren om het coronavirus in Italië te bestrijden. De donatie wordt opgesplitst in twee categorieën: een deel gaat naar de intensive care van het Sacco-ziekenhuis in Milaan en het andere deel naar het Protezione Civile Italiana, het overheidsorgaan in Italië dat zich bezighoudt met het voorspellen, voorkomen en handhaven van noodtoestanden.

22 Gucci
Gucci Herfst/Winter 2020
Imaxtree

Het Italiaanse modehuis Gucci heeft aangekondigd steun te leveren temidden van de corona-pandemie. Italië is zwaar getroffen door het coronavirus en er is daardoor een groot tekort aan medische hulpmiddelen als chirurgische maskers en latex handschoenen in het land. Gucci heeft laten weten 1,1 miljoen chirurgische maskers te gaan produceren voor Italiaanse zorgverleners.

23 Natan
Collectie van Natan 2013-2014  
Foc Kan

Het Belgische couturehuis Natangroot favoriet van Máxima – heeft medewerkers aan het werk gezet om mondkapjes te produceren. Het beschermende materiaal is in eerste instantie bedoeld voor ziekenhuizen in Brussel en Ieper, de geboorteplaats van hoofdontwerper Edouard Vermeulen. De mondkapjes, die van zwarte stof zijn, worden bedrukt met het gouden logo van Natan.

24 Bvlgari
Bvlgari boetiek
SOPA ImagesGetty Images

Ook juwelenhuis Bvlgari gaat de strijd aan tegen de coronacrisis in Italië door een grote donatie te maken aan de onderzoeksafdeling van het Lazzaro Spallanzani-ziekenhuis in Rome. Daar wordt onderzoek gedaan naar het ontwikkelen van een vaccin tegen het coronavirus. Bvlgari hoopt zo het proces te kunnen versnellen, valt er te lezen in een persbericht van het Romeinse luxemerk. Een maand later kondigt het juwelenhuis aan handreinigingsegel met ontsmettingsmiddel te doneren aan de Italiaanse overheid. Deze zullen worden geproduceerd in de parfumfabrieken van hun parfum-partner Industrie Cosmetiche Riunite in het Italiaanse Lodi.

25 Rihanna
Rihanna tijdens de Dior-show in Parijs.
Getty Images

Rihanna heeft met haar eigen Clara Lionel Foundation een donatie van vijf miljoen dollar gedaan. Het geld gaat naar verschillende relevante instellingen in de Verenigde Staten, Haïti en in Malawi. Het bedrag is gedeeltelijk bedoeld voor medische apparatuur en voedselbanken, de rest gaat naar organisaties die onderzoek doen naar het coronavirus.

26 Kering

Kering Group heeft aangekondigd chirurgische maskers te gaan leveren aan ziekenhuizen in Frankrijk. De ateliers van Balenciaga en Yves Saint Laurent zullen beide ingezet worden om de medische hulpmiddelen te produceren. Frankrijk kampt – net als meer landen – met een groot tekort aan chirurgische maskers, dus de hulp van de modegigant komt als geroepen. Kering heeft beloofd meer dan 3 miljoen chirurgische maskers te zullen leveren aan het land.

27 LVMH
Winkel van Louis Vuitton in Italië, waar LVHM eigenaar van is
Robert Alexander

Ook het Franse luxe-conglomeraat LVMH draagt bij aan de bestrijding van het coronavirus. Zo heeft het bedrijf besloten om voorlopig enkel gratis desinfecterende handgel te maken. Normaliter produceert het bedrijf onder meer parfum en cosmetica voor luxe modehuizen als Christian Dior, Givenchy en Louis Vuitton, maar nu gebruikt ze haar fabrieken om desinfecterende handgel te produceren. Daarnaast zal LVMH 40 miljoen chirurgische maskers leveren aan Frankrijk, dat – zoals veel landen – te kampen heeft met een tekort te midden van de pandemie.

28 Miuccia Prada
Prada-onder-vuur
Victor VIRGILEGetty Images

In Italië loopt het aantal slachtoffers van het coronavirus nog altijd op met in totaal bijna 25.000 mensen die besmet zijn en bijna 400 doden. Om ziekenhuizen zo veel mogelijk bij te staan, hebben Miuccia Prada en haar man Patrizio Bertelli een grote donatie gedaan. Zo doneert het stel in totaal zes complete intensive care-afdelingen aan de Milanese ziekenhuizen Vittore Buzzi, Sacco en San Raffaele. Dat maakt het Italiaanse modehuis bekend in een officieel statement op hun website.

29 Donatella Versace
Donatella-Versace-Sneakers
Getty Images

Ook Donatella Versace zet zich in voor de bestrijding van het coronavirus in Italië. De Italiaanse ontwerper en haar dochter Allegra Versace doneren in totaal 200.000 euro aan de intensive care-afdeling van het San Raffaele-ziekenhuis in Milaan. Dat meldt Versace op haar Instagram-account.

30 Blake Lively en Ryan Reynolds
blake-lively-bevallen-derde-kindje
Karwai TangGetty Images

Blake Lively en Ryan Reynolds hebben gezamenlijk een miljoen dollar gedoneerd aan de voedselbanken in Amerika en Canada om hen bij te staan tijdens de coronacrisis. 'Covid-19 heeft een enorme impact op ouderen en mensen met een laag inkomen,' schrijft Reynolds op Instagram. 'Als je iets kunt geven; deze organisaties hebben onze hulp nodig.' Ook roept hij op om naar elkaar om te kijken in deze moeilijke tijd: 'Houd ruimte over voor leuke momenten. Bel iemand die geïsoleerd is en misschien wat contact kan gebruiken.' Het koppel heeft tevens driehonderdduizend euro gedoneerd aan vier ziekenhuizen in New York, de stad waar Blake en Ryan wonen die tevens het hardst is geraakt door de coronacrisis in de Verenigde Staten.

31 Chiara Ferragni
"Chiara Ferragni - Unposted" Red Carpet Arrivals - The 76th Venice Film Festival
Stefania D'AlessandroGetty Images

De Italiaanse influencer Chiara Ferragni heeft samen met haar man Fedez een persoonlijke donatie van 100.000 euro gemaakt, om zo bij te dragen aan nieuwe ziekenhuisbedden op de intensive care in Milaan. Het stel heeft ook andere mensen opgeroepen om bij te dragen aan de GoFundMe-actie, waardoor de teller inmiddels op ruim vier miljoen euro staat.

32 Armani
Fashion model, Fashion, Runway, Fashion show, Clothing, Fashion design, Haute couture, Public event, Event, Dress,
Getty Images

Nadat Giorgio Armani besloot de show tijdens Milan Fashion Week zonder publiek door te laten gaan, heeft het modehuis 1,25 miljoen euro gedoneerd aan ziekenhuizen in Italië om het coronavirus tegen te gaan, zo liet Business of Fashion weten. Armani heeft het geldbedrag gedoneerd aan drie ziekenhuizen in Milaan en een ziekenhuis in Rome.

33 Pyer Moss

Ontwerper Kerby Jean-Raymond van Pyer Moss is het initiatief Your Friends in New York begonnen als reactie op de coronacrisis in de stad. Hij werd de afgelopen dagen overspoeld met berichten van professionals in de zorg die het tekort van basismiddelen als maskers en handschoenen aankaartten. Uit die noodzaak is het Pyer Moss headquarter in New York omgetoverd tot donatie-centrum waar N95 maskers, latex handschoenen en andere zorgbenodigdheden naartoe kunnen worden gestuurd. Ook heeft het label een bedrag van meer dan vierduizendvijfhonderd euro beschikbaar gesteld om producten voor de zorg in te kopen, zo schrijft Pyer Moss op hun Instagram account.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Coronavirus