#BlackLivesMatter: deze acties ondernemen beroemdheden in de strijd tegen racisme

Want alleen een zwart vierkant posten is niet genoeg.

lizzo tijdens spotify's best new artist party
Emma McIntyreGetty Images

De wereld staat momenteel in het teken van de moord op George Floyd, met als gevolg de wereldwijde protesten en de gezamenlijke strijd tegen systematisch racisme. Hoewel op dinsdag 2 juni heel Instagram zwarte kleurde in het kader van #BlackOutTuesday, is het posten van een zwart vierkant niet genoeg om racisme tegen te gaan. Dat weten ook veel modelabels en beroemdheden. Met hun grote platforms hebben zij een gigantisch bereik, waarmee écht een verschil gemaakt kan worden. Naast petities ondertekenen, doneren en protesteren, hebben een aantal celebrities ervoor gekozen méér te doen. Van hun Instagram-accounts 'overhandigen' aan zwarte leiders van de Black Lives Matter-beweging tot hun invloedrijke positie opgeven voor iemand van kleur: dit doen beroemdheden in de strijd tegen racisme.

Wil jij ook meer doen? Lees hier hoe je zelf actie kunt ondernemen. Volg ook deze accounts van activisten, onderwijs jezelf met deze anti-racistische boeken, films en podcasts of steun bijvoorbeeld deze black-owned modelabels.

Advertentie - Lees hieronder verder
1 Jennifer Lopez

Jennifer Lopez en haar verloofde Alex Rodriguez liepen mee met een protestmars in Los Angeles om de Black Lives Matter-beweging te steunen. Het koppel nam protestborden mee met teksten als 'Let's Get Loud for Black Lives Matter', gemaakt door Lopez' tweeling, Emme en Max Muñiz. De beelden werden gedeeld op Instagram.

2 Jennifer Aniston
jennifer aniston instagram debuut friends
John ShearerGetty Images

Jennifer Aniston heeft een bedrag van één miljoen dollar gedoneerd aan Color of Change, een nonprofit organisatie die zich inzet voor gelijke burgerrechten. Aniston doneerde het enorme bedrag aan een goed doel waar ze het beste gevoel bij had nadat ze diep geschokt was door de dood van George Floyd, laat een bron weten aan The Mirror. In de Instagram bio van de actrice is de link naar Color of Change te vinden, mocht je zelf willen doneren.

3 Sophie Turner en Joe Jonas

Zwangere Sophie Turner en haar man Joe Jonas laten ook van zich horen in de strijd tegen racisme. Zo protesteert het koppel mee in Amerika om de Black Lives Matter-beweging te steunen. Sophie en Joe delen beelden van het protest op hun Instagram-accounts, waarop de actrice onder meer te zien is met een handgemaakt bord waarop "White Silence Is Violence" staat geschreven. Meer foto's vind je op Joe's account.

4 Lady Gaga
lady gaga op de rode loper in italië
Getty Images

Vanaf zaterdag 6 juni staat Lady Gaga's Instagram-account in het teken van Black Lives Matter, zo gaf de zangeres aan in een statement. 'Ik overhandig mijn Instagram-account aan alle organisaties waaraan ik heb gedoneerd, in een poging om hun belangrijke stemmen te versterken,' schrijft Gaga. 'Ook daarna beloof ik om regelmatig, en voor altijd, op al mijn social mediakanalen content te plaatsen die bijdraagt aan de boodschap van talloze inspirerende leden en groepen binnen de zwarte community.'

5 Lizzo

Lizzo doet er alles aan om zoveel mogelijk bewustzijn te creëren rondom Black Lives Matter. Naast het plaatsen van inspirerende posts heeft de zangeres ook aangekondigd het gesprek aan te gaan met organisaties – live op Instagram. 'Ik denk dat – nu iedereen wakker is geworden en elkaar onderwijst – het tijd is om te zeggen: en nu? Hoe zorgen we ervoor dat we conversatie vooruit duwen?' zegt Lizzo – terecht – in een video op Instagram.

6 Selena Gomez
selena gomez bij de première van haar film dolittle
Axelle/Bauer-GriffinGetty Images

Met haar 179 miljoen volgers op Instagram heeft Selena Gomez een van de grootste online platforms ter wereld. De popster kiest er dan ook voor haar platform te gebruiken om zich in te zetten tegen racisme – op eenzelfde manier als Lady Gaga. Zo heeft Gomez aangekondigd dat ze invloedrijke leiders van de Black Lives Matter-beweging aan het woord laat, die allemaal om de beurt haar Instagram-account overnemen. Dit doet de zangeres, omdat 'we allemaal de verplichting hebben om beter ons best te doen, om te beginnen bij luisteren met een open hart en geest.'

7 Alexis Ohanian

Reddit-oprichter Alexis Ohanian, de man van Serena Williams, heeft bijzonder nieuws bekendgemaakt. Zo heeft de mediamagnaat besloten om na vijftien jaar afstand te doen van zijn positie als directeur van Reddit. Hij wil dat een zwarte professional zijn plaats inneemt, zo vertelt Ohanian in een openhartig statement op Instagram. 'Ik doe dit voor mijzelf, mijn familie en voor mijn land. Dit zeg ik als een vader die moet kunnen antwoorden als zijn zwarte dochter vraagt: wat heb jij gedaan?' Ohanian hoopt dat andere CEO's zijn voorbeeld zullen volgen.

8 Blake Lively en Ryan Reynolds
blake lively en ryan reynolds bij het met gala
Mike CoppolaGetty Images

Op Instagram deelden Blake Lively en Ryan Reynolds een uitgebreid statement, waarin het stel aangeeft zich bewuster te willen worden van diepgeworteld racisme en zich nu meer gaan inzetten. Zo doneert het Hollywood-koppel 200.000 dollar aan het NAACP Legal Defense Fund en beloven Blake en Ryan zichzelf (en hun kinderen) te onderwijzen, hun platform actief te gebruiken en in iedere (lokale) verkiezing te stemmen.

9 Michael Jordan

De grootste donatie komt misschien wel van Michael Jordan. De basketballegende doneerde een bedrag van maar liefst honderd miljoen dollar (omgerekend ongeveer 88,5 miljoen euro) aan Black Lives Matter. Dit doet Jordan met zijn bedrijf Jordan Brand, verdeeld over de komende tien jaar. De 57-jarige Amerikaan heeft een aantal organisaties op het oog die zich sterk maken voor gelijkheid tussen rassen, voor sociale rechtvaardigheid en voor meer onderwijskansen.

10 Rihanna
rihanna tijdens de christian dior lentezomer show in 2017
Getty Images

In de strijd tegen racisme gebruikt Rihanna niet alleen haar platform (met alleen op Instagram al meer dan 83 miljoen volgers) om haar stem te laten horen, ook roept de zangeres en mode- beauty-entrepreneur haar volgers op om te gaan stemmen om échte verandering mogelijk te maken. Daarnaast gebruikt RiRi haar merk Fenty om bewustzijn te creëren.

11 Doutzen Kroes en Imaan Hammam

In Nederland wordt er nog altijd volop geprotesteerd in de strijd tegen racisme. Zo waren er duizenden mensen aanwezig tijdens de eerste demonstratie in Amsterdam, waaronder ook Nederlandse topmodellen Doutzen Kroes en Imaan Hammam. Zij aan zij voerden de twee actie – uiteraard met mondkapje.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder