deze-20-nederlandse-vrouwen-roepen-op-tot-actie-voor-de-vrouwen-in-iran-227040
©ANP

Op 16 september stierf Jina Mahsa Amini in Teheran, Iran, nadat ze werd aangehouden door de religieuze politie. De reden? Volgens de lokale wetten was ze onvoldoende gesluierd. Amini’s dood maakt ontzettend veel los: Iraanse burgers verbranden in het openbaar hun hijabs, mensen gaan uit solidariteit de straat op en vrouwen zetten de schaar in hun lokken als symbolische daad van verzet.

Ook in Nederland willen veel vrouwen van zich laten horen en voeren ze actie voor de vrouwen in Iran. Vogue biedt hier graag een platform voor, in de hoop dat alle aandacht uiteindelijk leidt tot politieke verandering. Vandaar dat sinds dinsdag op onze social kanalen een video te zien is (die je onderaan dit artikel bekijkt) waarin bekende en minder bekende modellen, actrices, kunstenaars, journalisten en politici oproepen tot het laten horen van je stem en het tekenen van deze petitie van Amnesty International, waarmee druk kan worden uitgeoefend op de Nederlandse autoriteiten om voor beweging te zorgen.

De dood van Mahsa Amini

De dood van Amini is zoals gezegd de aanleiding van de recente golf van wereldwijde protesten en verzet. Deze strijd is echter niet nieuw. Helaas moeten vrouwen in Iran al decennialang vechten voor hun keuzevrijheid, sinds de revolutie in 1979 wetten voorschreef op het gebied van kleding en het bedekken van hun haar. Hiertegen is al jaren verzet, maar sinds Amini’s dood op 14 september is het protest hevig losgebarsten. Zozeer dat inmiddels ook andere jonge vrouwen zijn overleden in de straten van Iran.

Dit leidt, terecht, ook tot wereldwijde verontwaardiging en dus actie voor de vrouwen in Iran. Overal laten mensen van zich horen – vooral op social media, maar ook tijdens demonstraties. Kort na de dood van Mahsa Amini spraken we de Iraans-Nederlandse Anna Nooshin en Gisele Azad hierover. Nooshin zei toen: “Mensen moeten vooral beseffen dat dit niks nieuws is. Dat het nu zoveel op social media is en mensen even wakker worden, betekent niet dat het niet al jarenlang plaatsvindt.”

In actie voor de vrouwen in Iran

Vogue wil graag een platform bieden aan vrouwen die zich hard maken voor vrouwenrechten wereldwijd, en in dit geval specifiek in Iran. Vandaar dat er sinds dinsdag op onze social kanalen een video te zien is waarin bekende en minder bekende modellen, actrices, kunstenaars, journalisten en politici oproepen tot het laten horen van je stem.

Hoe je dat doet, is natuurlijk aan jou. Je kunt zoals gezegd de petitie van Amnesty International tekenen, of symbolisch een stuk van je haar afknippen, om te laten zien dat het “our body, our choice” is, zoals kunsthistoricus Cathelijne Blok stelt. Ook kun je protesteren, bijvoorbeeld aanstaande zondag op de Dam in Amsterdam. Als je de mogelijkheid hebt, is het mooi je politiek in te zetten, zoals Europarlementariër Samira Rafaela en fractievoorzitter Ilana Rooderkerk. Of je kunt van je laten horen op social media.

Deze twintig vrouwen roepen in de video op tot het laten horen van je stem: kunsthistoricus Cathelijne Blok, ondernemer en presentatrice Anna Nooshin, actrice Gaite Jansen, oprichter van W.Green Willa Stoutenbeek, model Joann van den Herik, eigenaar van BrandedU Nancy Poleon, model Danielle van Grondelle, Europarlementariër Samira Rafaela, modeontwerper en ondernemer Olcay Gulsen, model Birgit Kos, comedian, presentator, schrijver en zangeres Lisa Loeb, ontwerper Lieselot Elzinga, fractievoorzitter D66 Amsterdam Ilana Rooderkerk, actrice en kunstenaar Sallie Harmsen, model Fatou Moussa, theatermaker en model Marte Boneschansker, columnist en radiopresentatrice Yesim Candan, stylist Xaviera Aubri, Vogue’s editor-in-chief Yeliz Çiçek en Vogue’s Head of Content Lisa Goudsmit. Teken hier de petitie van Amnesty International.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Vogue Netherlands (@nlvogue)