hoeveel-moet-je-uitgeven-aan-een-huwelijkscadeau-10-etiquettetips-255038
©Universal Pictures

Vraag je je af hoeveel je eigenlijk moet uitgeven aan een huwelijkscadeau? Terecht, vooral als de bruiloftsuitnodigingen zich opstapelen. Vluchten, hotels, outfits en dan ook nog een huwelijkscadeau kan serieuze stress opleveren voor bruiloftsgasten. En dan helpt het niet dat huwelijkscadeaus (lees: wensen) doorgaans behoorlijk duur zijn. Denk Chinees porselein, zilverwerk en beddengoed zo luxe dat je niet eens wist dat het bestond.

Nog ingewikkelder wordt het door het ontbreken van een concrete huwelijkscadeau-etiquette. Hieronder geven experts antwoord op vragen die iedereen heeft als het gaat om huwelijkscadeaus. Zoals: hoeveel geef je uit aan een cadeau, kun je een cadeau kopen dat niet op de wensenlijst staat en is contant geld geven onbeleefd?

10 tips voor het perfecte huwelijkscadeau

Om je wat meer inzicht en duidelijkheid te geven, stelden we met behulp van Kylie Carlson, CEO van The Wedding Academy, weddingwebsite Zola.com en Anna en Lizzie Post die het boek Emily Post’s Wedding Etiquette schreven.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

1. Hoeveel moet ik uitgeven aan een huwelijkscadeau?

Volgens Zola geeft de gemiddelde persoon 50 tot 100 euro uit aan een huwelijkscadeau. Zij stellen de volgende verdeling voor: collega’s of verre familieleden: 50 tot 75 euro en vrienden of familieleden: 75 tot 100 euro. Voor goede vrienden en familie – of als je  – de hele dag bent uitgenodigd – besteed je tussen de 100 en 150 euro of meer. Dit is echter slechts een richtlijn. ‘Er is geen minimum (of maximum) bedrag dat gasten moeten uitgeven’, zo lezen we in Emily Post’s Wedding Etiquette. 

2. Is het geoorloofd een groepscadeau te geven?

Als de items die nog op de cadeaulijst staan ver boven je budget liggen of als je het bruidspaar echt een groot cadeau wil geven waarvan je weet dat ze het geweldig vinden, werk dan samen met een groep vrienden. Heb je al heel wat geld uitgegeven aan je jurk en het vrijgezellenfeest dan is dit een bijzonder verstandige manier van schenken. Het bruidspaar krijgt een doordacht cadeau en iedereen kan er mee wegkomen individueel iets minder uit te geven. Ook kunnen gezinnen, echtparen of stellen uiteraard een gezamenlijk cadeau geven.

3. Moet ik een huwelijkscadeau geven dat overeenkomt met de bruiloft?

“De formaliteit heeft invloed op een aantal dingen, zoals het tijdstip van de dag en de kleding, maar er is geen verband met de kosten van het cadeau. Wat je het bruidspaar geeft, moet uitsluitend afhangen van je relatie tot het paar en van je eigen middelen. “Geen enkele gast mag het gevoel hebben dat-ie zich te veel moet uitsloven met een cadeau omdat er verwacht wordt dat-ie een zwarte stropdas draagt”, zegt Carlson.

Dus, als je vriendin een 10-persoons bruiloft geeft in hun achtertuin betekent dit niet dat je een goedkoop cadeau moet geven. En als je bijvoorbeeld meerdere events van het stel bijwoont, overweeg dan om de 60-20-20-regel te gebruiken. Dit betekent dat je twintig procent van je totale budget besteedt aan een verlovingscadeau, twintig procent aan een cadeau voor de bruidsborrel en zestig procent aan het huwelijkscadeau.

4. Kan ik contant geld geven als huwelijkscadeau?

Ja, vinden Anna en Lizzie Post. Aangezien de meeste millennials op latere leeftijd trouwen en vaak al een goed gevuld huis hebben, geven ze zelfs de voorkeur aan contant geld. Om te sparen of een hun huwelijksreis van te betalen.

Als je contant geld geeft, stuur het dan wel van tevoren op in plaats van het mee te nemen naar de bruiloft – het is te gemakkelijk dingen kwijt te raken in de chaos van de dag. Sommige bruidsparen laten zelfs geld rechtstreeks op hun bankrekening storten via sites als Tendr. Hiermee kunnen gasten virtueel geld geven, samen met een persoonlijke boodschap die ze op een digitale kaart kunnen schrijven.

5. Moet ik een huwelijkscadeau kopen voor een bruiloft in het buitenland?

“Hoewel er geen harde regels zijn, is er een ‘algemene’ afspraak dat je aanwezigheid op de bruiloft absoluut je cadeau kan zijn. Als bruidspaar moet je bedenken dat gasten veel moeten regelen: vrij nemen van werk, kinderopvang, reiskosten. Ze hebben al heel wat geïnvesteerd. Dat gezegd hebbende, als een gast ervoor kiest een cadeau te geven naast zijn of haar aanwezigheid, dan is dat natuurlijk absoluut prima”, aldus Carlson.

Anna en Lizzie Post zijn het daarmee eens: ‘Omdat de kosten voor het bijwonen van een bestemmingshuwelijk vaak hoger zijn, is het attent van het bruidspaar om de boodschap ‘je aanwezigheid is een geschenk’ te verspreiden’, schrijven ze. Als je wel een huwelijkscadeau wil geven, maar zit je krap bij kas na de uitgaven voor vluchten en hotel, dan kun je altijd wachten met een cadeau geven. Wat de timing ook is, ze zullen het altijd waarderen.

6. Als ik er niet bij kan zijn, moet ik dan een cadeau kopen?  

‘Gasten die zijn uitgenodigd voor een huwelijksceremonie, de receptie en het feest (dus de hele dag), moeten een cadeau geven. Of ze er nu wel of niet bij kunnen zijn’, schrijven Anna en Lizzie Post. Ben je alleen voor de receptie uitgenodigd, dan is het optioneel.’ Stuit dit idee je tegen de borst; geef gerust minder uit dan wanneer je wel aanwezig zou zijn – die flesopener van twintig euro is nog steeds een mooie felicitatie die het bruidspaar zeker zal waarderen.

7. Moet het bedrag omhoog als ik een plus one heb?

Er is geen regel in het handboek voor huwelijksgeschenken die suggereert dat het bedrag van je huwelijkscadeau omhoog moet als je een date meebrengt. “Hoewel het logisch kan zijn wat meer uit te geven omdat je twee monden meebrengt om te voeden, wordt er niet verwacht dat je dat moet doen”, zegt Carlson. De richtlijnen van Zola stellen wel voor om anderhalf tot twee keer zoveel uit te geven aan het cadeau.

8. Hoe lang heb ik na de huwelijksdag de tijd om het bruidspaar een cadeau te geven?

Traditioneel gezien heb je maximaal een jaar de tijd om het bruidspaar een huwelijkscadeau te geven. Maar etiquette-experts zijn het erover eens dat hoe eerder je het cadeau kunt geeft, hoe beter. Iedereen wil toch in de wittebroodsweken huwelijkscadeaus uitpakken?

9. Moet ik een cadeau opsturen of meenemen naar de bruiloft?

“Het heeft de voorkeur cadeaus naar het huis van het bruidspaar te sturen, in plaats van ze mee te nemen naar de trouwdag”, zegt Carlson. “Er gebeurt zoveel op de dag zelf, dat het gewaardeerd wordt als je het de pasgetrouwden wat makkelijker maakt.” Dit geldt vooral bij bestemmingshuwelijken, omdat het bruidspaar dan niet hoeft na te denken over de logistiek van al die cadeaus. En jij ook niet.

10. Is het oké om cadeaus te kopen die niet op de cadeaulijst staan?

Het geven van artikelen die niet op de lijst staan, is geen schending van de huwelijksetiquette. In Emily Post lezen we dat de keuze om iets te kopen of te geven altijd aan de gast is, zelfs als het bruidspaar een cadeauregister of lijst heeft.

Als je echter een niet in de lijst opgenomen artikel kiest, zorg er dan wel voor dat het iets is waarvan je weet dat ze het geweldig vinden. “Een stel heeft de tijd genomen om spullen te kiezen die ze nodig hebben, dus is het meestal logisch om gewoon aan te sluiten bij hun wensen”, zegt Carlson. “Maar als je dicht bij het bruidspaar staat en honderd procent zeker weet dat je buiten de lijst om iets wil geven, doe het dan vooral.”

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.