goed-nieuws-voor-kaasliefhebbers-probiotische-kazen-zijn-gezond-293197
©Spotlight

Goed nieuws voor kaasliefhebbers (en dat zijn er veel): natuurlijke kaas – gemaakt met natuurlijke probiotica – kan darmontstekingen en dus ook buikontstekingen voorkomen en helpen bij de behandeling ervan. Hoe dat komt? De micro-organismen in natuurlijke kazen zijn goed voor onze spijsvertering. Lees hier meer over probiotische, gezonde kaas.

Probiotische kaas

“Natuurlijke fermenten of probiotica (ook wel bacteriën, schimmels of gisten) zijn levensvatbare micro-organismen die de spijsvertering in de maag overleven en in de darm terechtkomen, waar ze zich voortplanten en positieve effecten hebben op de darmgezondheid”, legt Dr. María José Crispin, medisch voedingsdeskundige bij Clínica Menorca, uit.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Laura Parada, voedingsdeskundige bij Slow Life House, voegt nog meer goed nieuws toe aan dit pleidooi voor natuurlijke kazen: “Kaas is, in tegenstelling tot andere zuivelproducten, voeding met een hogere pH-waarde, een vaste consistentie en een hoger vetpercentage, wat helpt om de probiotische micro-organismen te beschermen. Ook levert kaas die op een natuurlijke en ambachtelijke manier is gemaakt (niet de ultrabewerkte) mineralen zoals calcium, vitamine D en vitamine K2, die erg belangrijk zijn voor de gezondheid van onze botten. Daarnaast bestaat de samenstelling voornamelijk uit eiwit en vet.”

Vanwege het vetgehalte is het wel belangrijk dat je de kaas met mate eet. “De kaas verbetert ons microbioom en vermindert darmontstekingen, maar we hebben het natuurlijk over kleine hoeveelheden. Het is beter elke dag een beetje te eten dan veel in één keer”, wijst Crispín erop. Parada voegt toe dat kaas wel een lactosegehalte heeft. Dit is iets waar mensen met een intolerantie rekening mee moeten houden. “Hoe meer een kaas gerijpt is, hoe lager het lactosegehalte.”

Gepasteuriseerde kaas

In principe hebben de probiotische voordelen waar we het over hebben betrekking op kazen gemaakt met natuurlijke fermenten en melk. Maar dat betekent niet dat een gepasteuriseerde kaas niet ook voordelen kan hebben.

“Bij pasteurisatie wordt melk verhit tot hoge temperaturen om schadelijke bacteriën te doden. Een proces dat wordt uitgevoerd om de voedselveiligheid te garanderen en de verspreiding van door voedsel overgedragen ziekten te voorkomen. Maar pasteurisatie verwijdert ook nuttige bacteriën en enzymen die van nature aanwezig zijn in melk. Dit hoeft echter geen probleem te zijn, omdat na dit proces even heilzame melkzuurbacteriën of -fermenten worden toegevoegd.”

Hoe kies je een kaas?

Of de kaas nu gepasteuriseerd is of gemaakt van rauwe melk, Parada benadrukt dat het belangrijk is om het etiket zorgvuldig te lezen. Zo kom je erachter of de kaas inderdaad levende micro-organismen bevat en of die van nature aanwezig zijn of toegevoegd. (Deze levende micro-organismen kunnen van verschillende bronnen komen). “Ze kunnen opzettelijk worden toegevoegd, natuurlijk aanwezig zijn in de ingrediënten die worden gebruikt om de kaas te maken of ze kunnen afkomstig zijn van de melkomgeving of van de productie van de kaas en de gebruikte materialen.”

Wil een kaas probiotisch zijn, moet deze niet ultrabewerkt zijn met met additieven en conserveringsmiddelen. “Het is het beste om verse kwaliteitskaas te kiezen, zoals geiten- of schapenkaas, cottage cheese, ricotta of mozzarella.”

Levende micro-organismen

Hoewel we kaasconsumptie altijd in verband brachten met verhoogd cholesterol – wat waar is als je er veel van neemt – wijst Dr. Crispin op een recent onderzoek van Harvard naar de relatie tussen het verbeteren van het microbioom en het verbeteren van de immuniteit.

“Deze studie heeft het over de cholesterolverlagende voordelen van het overschakelen van rood vlees, worst, gekookte ham en kalkoen naar kaas, yoghurt en gefermenteerde zuivelproducten. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, verlaagt deze verandering het cholesterolgehalte”, legt ze uit.

Het ultraverwerkte voedsel dat we eten beperkt de toevoer van levende micro-organismen die zo noodzakelijk zijn voor het lichaam. “Onze darmen hebben ze nodig om te compenseren voor slecht eten, stress, tabak en alcohol”, zegt Crispín. Parada voegt daar nog andere redenen aan toe: “De microbiota is nu meer veranderd dan vroeger door het gebruik van antibiotica. Maar ook door de consumptie van ultraverwerkte voedingsmiddelen en zoetstoffen. Dit verandert de samenstelling en gezonde balans van onze darmen.”

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue ES.