wat-je-moet-weten-voordat-je-aan-lipfillers-begint-253220
©Spotlight

Hoewel injecties met lipfillers nuttig kunnen zijn om volume toe te voegen, de symmetrie van het gezicht te verbeteren en de grootte en vorm van de lippen te vergroten, is het tegenwoordig een gevoelig onderwerp. Van overvolle pruillippen tot het gevaar van mislukte ingrepen, er zijn genoeg redenen om voorzichtig te zijn met lipvergroting.

Vooral in het social media tijdperk, waar onrealistische esthetische normen in overvloed aanwezig zijn. Zoals dermatoloog Shereene Idriss uit New York City benadrukt: “Je lippen en je gezicht zijn geen trend.” In de geest van weloverwogen keuzes wat betreft cosmetische aanpassingen, vertellen drie experts alles wat je moet weten over lipfillers.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Wat je moet weten over lipfillers

Een injecteerbare behandeling

“Lipfillers bestaan uit een gelachtige substantie die wordt geïnjecteerd om volume aan de lippen toe te voegen, asymmetrieën te corrigeren en/of een gewenste vorm of volheid te creëren”, legt dermatoloog Dendy Engelman uit. “Ze werken door watermoleculen in de lippen te binden om ze voller te maken. Veel van mijn patiënten willen van nature dunne, platte lippen opvullen of volume toevoegen aan lippen die door ouderdom aan definitie inboeten.” Het meest gebruikte type is een filler op basis van hyaluronzuur, als Juvéderm of Restylane. Zoals Engelman benadrukt, laten studies zien dat hyaluronzuurvullers niet alleen de collageenproductie stimuleren, maar ook tot duizend keer hun moleculaire gewicht aan water vasthouden.

Niet alle lipfillers zijn hetzelfde

“Lipfillers zijn als verschillende verfkwasten”, legt Idriss uit. “Juvéderm heeft bijvoorbeeld de neiging wat meer te verplaatsen, terwijl Restylane zijn vorm kan vasthouden.” Hoe dat de levensduur van lipfillers beïnvloedt? “Het hangt ervan af hoeveel er wordt ingespoten en hoe iemand probeert een vollere look te krijgen”, zegt Idriss. “Als er meteen te veel wordt ingespoten, kan het iets langer meegaan, maar dan zie je er overgespoten uit. Als jouw doel is een natuurlijk ogende, maar toch vollere lip, dan is minder meer. Regelmatig injecteren na verloop van tijd zal je helpen die look te bereiken.” Over het algemeen gaan lipfillers gemiddeld zes tot achttien maanden mee. De resultaten verschillen afhankelijk van het type gel, de hoeveelheid die wordt geïnjecteerd en het metabolisme van de patiënt.

Zo lang duurt een behandeling

Volgens Engelman verloopt een gemiddelde lipfillerbehandeling als volgt: eerst brengt de arts een verdovingsmiddel in de vorm van een topische crème op de lippen aan, zodat ze tijdens de procedure gevoelloos zijn. Als de lippen eenmaal gevoelloos zijn, duurt het eigenlijke injecteren, waarbij een kleine, dunne naald gebruikt wordt om de filler in verschillende delen van de lippen te injecteren, gewoonlijk ongeveer vijf tot tien minuten. “De naald gaat meestal ongeveer 2,5 millimeter in de huid, wat enige irritatie, een knellend gevoel of tranende ogen kan veroorzaken”, zegt Engelman. In de dagen na de injecties kunnen je lippen gezwollen, pijnlijk of gekneusd zijn. Afhankelijk van de persoon kunnen deze bijwerkingen binnen 24-72 uur verdwijnen of kan het een week duren voordat ze minder worden. “Om je lippen te helpen genezen, is het belangrijk koude kompressen aan te brengen om de ontsteking te verminderen”, benadrukt ze.

Ga voor veilig en verstandig

Een gekwalificeerde en ervaren arts is essentieel. Als de lipfillers niet correct worden toegediend, kunnen de resultaten teleurstellend zijn. “In kleine gevallen ziet het gebied op en rond de lippen er asymmetrisch en/of gezwollen uit”, waarschuwt Engelman. “Overvulling kan ook de veel voorkomende duck lips-look veroorzaken – uitstekende lippen die ontstaan wanneer te veel filler wordt ingespoten en het lipgebied verstijft.” Deze effecten zijn gelukkig tijdelijk en zouden na enkele maanden moeten verbeteren. In de ernstigere gevallen kan schade op lange termijn ontstaan wanneer lipfiller verkeerd wordt ingespoten. Een van de ergste scenario’s is een bloedvatontsteking. “Dit zeer kleine risico is aanwezig, ondanks de ervaring van de arts”, legt cosmetisch chirurg Dara Liotta uit. “Het verschil is dat iemand met ervaring dit onmiddellijk kan herkennen en op de juiste manier kan behandelen om ergere complicaties te voorkomen.”

Vind de juiste behandelaar

Het vinden van de juiste behandelaar is van belang voor veilige en realistische resultaten. “Realistische verwachtingen zijn belangrijk”, legt Idriss uit. “Ik probeer te begrijpen wat de patiënt wil bereiken met vollere lippen. Ook leg ik mijn persoonlijke voorkeur uit en kijk ik naar het gezicht als geheel.” Bij een gesprek met een patiënt verdeelt Liotta het gesprek in drie pijlers: volume (beoordeling van de hoeveelheid filler), vorm (“de beste en meest natuurlijk ogende resultaten krijg je door de lipvorm waarmee je geboren bent te behouden”) en de beoordeling van de esthetische doelen. “Op social media zie je vaak foto’s van direct na de behandeling. Dit lijkt nauwelijks op hoe je lippen er twee weken na de injecties uitzien. Het is belangrijk om te weten dat deze foto’s geen ‘echte’ resultaten zijn.”

Als je ‘nee’ hoort, luister dan

“Ik zeg vaker ‘nee’ dan ‘ja’, vooral bij patiënten die al ‘overvuld’ zijn. Als ik denk dat mijn esthetiek niet past bij de patiënt, injecteer ik niet.” Idriss erkent ook het psychologische effect van overdreven lipfillers. Volgens haar is dit een belangrijke valkuil waarover niet genoeg wordt gesproken. “Iemand kan weten dat zijn lippen er kunstmatig en nep uitzien, maar als ze eenmaal gewend zijn aan die verhoudingen op hun gezicht, is het psychologisch moeilijk om dit terug te schroeven. Ze hebben het gevoel dat ze geen lippen hebben, terwijl die er van nature vol en mooi uitzien.”

Botox kan voor natuurlijkere resultaten zorgen

De meeste mensen denken aan fillers als ze het over lipvergroting hebben, maar botox is ook een optie. “Botox kan alleen of in combinatie met fillers worden gebruikt voor een subtiele pruillook. Met botox kun je de lip zachtjes naar buiten rollen en de indruk van een vollere lip geven”, zegt Liotta, die een aangepaste niet-chirurgische couture lips-behandeling heeft ontwikkeld waarbij één tot drie verschillende soorten fillers worden gebruikt, vaak in combinatie met botox voor het ultieme resultaat. “Filler voegt volume toe en maakt de lip letterlijk groter. Botox werkt anders; het ontspant de spieren rond de mond en rolt de lip naar buiten. Hierdoor ontstaat de illusie dat de lip groter is zonder dat er volume wordt toegevoegd.” Dit staat bekend als een lip flip. Een subtiele verbetering die steeds populairder wordt voor een meer natuurlijke look.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue.com.