volgens-de-wetenschap-zijn-mensen-die-dit-doen-gelukkiger-284105
©Sean Thomas, Vogue Nederland, april 2023

In haar boek 3 kifs par jour onthult Florence Servan-Schreiber, auteur en docente opgeleid in de humanistische psychologie, een paar trucs om positiviteit in je dagelijks leven te vinden. Met in haar achterhoofd de filosofie van Sonja Lyubomirsky. Zij onderzocht dat we veertig procent van ons geluk kunnen beïnvloeden met ons gedrag en de manier waarop we naar gebeurtenissen kijken.

De overige zestig procent is als volgt verdeeld: vijftig procent genetisch en tien procent externe factoren zoals zonneschijn of vrije tijd. “Nieuwe gewoonten, selfcare en nadenken zijn onze manieren om te versterken wat ons een goed gevoel geeft”, zegt de auteur. Dankbaarheid blijkt daarbij een krachtig middel te zijn.

Dankbaarheid als hulpmiddel om gelukkig te zijn

“Het uiten van dankbaarheid gaat over het herkennen van wat je wil vieren in je leven”, aldus Servan-Schreiber. En dat is gemakkelijker dan je denkt. Elke dag noem je drie dingen – momenten, situaties, gevoelens, gedachten of momenten – waarvoor je dankbaar bent, that’s it. “We ontnemen onszelf de helft van een positieve ervaring als we niet de moeite nemen die te vieren”, vertelt de schrijver.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

“Dankbaarheid gaat ook over onszelf toestaan te genieten van wat er gebeurt. Niet alles als vanzelfsprekend of normaal te beschouwen en de intensiteit van het nu waar te nemen.” Een ander voordeel dat in het boek wordt benadrukt is dat ‘dankbaarheid ons bevrijdt van afgunst. Het stelt ons in staat beter te leven met wat we al hebben en vrijgeviger te zijn.’

Hoe pakken we dat aan?

Over dankbare mensen wordt gezegd dat ze energieker, zelfverzekerder, empathischer en minder materialistisch zijn. Dankbaarheid is ook een tegengif tegen depressie, jaloezie, angst, neurose en zelfs ziekte – op lange termijn. Zoals Servan-Schreiber beschrijft: ‘Door dankbaar te zijn erken je het goede in je leven en dat je leven de moeite waard is.’

Hoe je dat doet? Schrijf in een dankbaarheidsdagboek en bepaal je eigen regels. Servant-Schreiber heeft bijvoorbeeld een notitieboek op haar nachtkastje liggen om haar momenten van dankbaarheid – in het kort – op te schrijven als ze daar behoefte aan heeft. Af en toe herleest ze de notities. “Ik heb niet zo’n goed geheugen en door het terug te lezen kan ik mijn beste momenten herleven.” En daar blijft het niet bij. Als bonus geeft de schrijfoefening je ook nog meer zelfvertrouwen. Je wordt je namelijk bewuster van wat je hebt bereikt en wat anderen doen om je daarbij te helpen.

Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue FR.