de-minimalistische-30-dagenregel-maakt-mijn-leven-een-stuk-makkelijker-293632
©ANP

Ik hou van de uitdrukking ‘less is more’. Het is iets wat ik meerdere keren per dag herhaal in de meest uiteenlopende situaties – van wat ik moet dragen tot welke cosmetica ik gebruik, en hoe ik alledaagse hindernissen te lijf zal gaan. Toch zou ik het graag meer in de praktijk willen brengen. Ik ben ervan overtuigd dat minimalistisch leven met eenvoudige routines een van de beste manieren is om elke dag kalmer en plezieriger te maken.

Een minimalistischer leven

“Psychologisch minimalisme is het vereenvoudigen van iemands levensstijl. Of het nu emotioneel of cognitief is, het houdt in dat we proberen de overdaad aan informatie en gegevens waaraan we worden blootgesteld los te laten. Zo is er ruimte om onze gedachten te kunnen richten op het heden,” zegt psycholoog Laura Palomares. Om de theorie in de praktijk te brengen en het verlangen werkelijkheid te laten worden, heb ik de Netflix-documentaire ‘The Minimalists: Less Is Now’ bekeken. Hierin leer je meer over de 30-dagenregel waar de documentaire op focust.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

De 30-dagenregel

Joshua Fields Millburn en Ryan Nicodemus, de makers van de podcast ‘The Minimalists’ (waar ik momenteel voor het slapen gaan naar luister), zijn vooruitstrevende denkers als het gaat om een minimalistische benadering in het leven. Het duo creëerde het ‘dertig dagen minimalistisch spel’. En zo werkt dat: je begint de eerste van die dertig dagen met het ontdoen van één ding, de tweede dag twee dingen, de derde drie dingen, tot je de dertig hebt bereikt. “In het begin is het een gemakkelijk spel. Iedereen kan een paar dingen wegdoen, maar het wordt aanzienlijk uitdagender in de tweede week. Dan is de uitdaging om meer dan een dozijn aan spullen per dag weg te doen. Naarmate de maand vordert, wordt het moeilijker”.

Fields Millburn ging, voordat hij dit proces een naam gaf, de uitdaging aan door één ding per dag weg te doen. Door spullen te doneren, weg te geven of te recyclen gaf hij zijn bezittingen een nieuw leven. Uiteindelijk heb ik veel meer weggedaan. In acht maanden heb ik meer dan negentig procent van mijn spullen een nieuw leven gegeven. Nu heb ik alleen nog spullen die een functie hebben of die me gelukkig maken. Hoewel ik nog niet klaar ben met de uitdaging, vind ik het niet moeilijk om elke dag een aantal dingen weg te doen – deels omdat ik het niet alleen over materiële dingen heb. Op sommige dagen heb ik foto’s en bestanden van mijn telefoon verwijderd. Ik realiseer me steeds meer dat dit proces van opruimen en schoonmaken me bewuster maakt van materiële overtolligheid.

Te veel spullen hebben is stressvol

De documentaire bevat een aantal memorabele feiten. Zo verzamelt een Amerikaans huis gemiddeld 300.000 voorwerpen en wordt jaarlijks meer geld uitgegeven aan schoenen, juwelen en kleding dan aan hoger onderwijs. Deze buitensporige voorwerpen, die vaak niet met regelmaat worden gebruikt of gedragen, kunnen zelfs meer stress veroorzaken. Om deze theorie te testen, stopte Nicodemus al zijn bezittingen in dozen, alsof hij zich voorbereidde op een verhuizing. Hij ontdekte dat 80 procent van de spullen in de dozen nooit werd uitgepakt omdat hij ze niet nodig had. De voordelen van minimalistisch leven worden bevestigd door psycholoog José Elias: “Minimalisme betekent dat we genieten van de weinige dingen die we hebben omdat ze nodig zijn. Als we veel dingen om ons heen hebben, maken we ons alleen maar zorgen over het hebben en bewaren ervan. Het belangrijkste is om zoveel mogelijk tijd voor onszelf te hebben.”

Minder hebben om op te focussen

“Ik realiseerde me dat ik meer tijd zou hebben voor mijn gezondheid, relaties, creativiteit en carrière als ik mijn leven zou vereenvoudigen. Hiermee kan ik anderen ook op een zinvollere manier helpen. Ik begreep de voordelen van minimalisme al lang voordat ik mijn kast opruimde,” zegt Fields Millburn in de documentaire. Hoewel dit misschien cliché klinkt, voelde ik me opgelucht nadat ik een aantal dagen had geprobeerd om de hoeveelheid spullen in mijn kamer te verminderen. In het bijzonder mijn garderobe. Ik nam ook het besluit dat ik minder waarde wil hechten aan de spullen in mijn leven. Tijdens mijn dagelijkse bezigheden wil ik tijd vinden voor emotioneel welzijn, in plaats van bedolven te raken onder een overdaad aan zorgen en materiële bezittingen.

Tijd voor een grote opruimbeurt

De realiteit is echter dat hoe meer we hebben, hoe meer we willen. “Als we alles krijgen wat we willen, realiseren we ons dat we het mis hadden toen we voorspelden hoe gelukkig we zouden zijn. Dit komt doordat onze hersenen dit soort dingen normaliseren. Na korte tijd begin je nieuwe verlangens te krijgen. Wat eerst het plafond voor je was, wordt de vloer van een andere verdieping, met weer een ander plafond om te bereiken,” zegt T.K Coleman, directeur van de Foundation for Economic Education. Misschien is het gewoon tijd voor een grote opruimbeurt.

Wil je meer weten over bewust omgaan met materialisme? Lees hier over hoe je je kast duurzaam kan opruimen.

Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.