deze-petities-en-initiatieven-roepen-op-tot-een-staakt-het-vuren-en-vrede-in-gaza-en-israel-272977
©Atef Safadi via ANP

De geweldsspiraal in Gaza en Israël maakt vele burgerslachtoffers. Voel je je machteloos en wil je je stem laten horen? Onderstaande petities en initiatieven roepen op tot vrede en/of een staakt-het-vuren.

Petities voor de situatie in Gaza en Israël

Petitie Oxfam Novib

“In Israël en Gaza zijn duizenden onschuldige burgers gedood door geweld. Dat is verschrikkelijk, dat veroordelen we”, schrijft Oxfam Novib. De organisatie voor ontwikkelingssamenwerking roept de Nederlandse regering op om met kracht aan te dringen op een onmiddellijk staakt-het-vuren, vrije toegang voor humanitaire noodhulp in Gaza en een duurzame oplossing die recht doet aan Palestijnse en Israëlische burgers.

Save the Children

Save the Children doet ook een open oproep voor een onmiddellijk staakt-het-vuren in de Gazastrook en Israël. De non-profitorganisatie schrijft: “We zijn getuige geweest van onbeschrijflijke dood en vernietiging in de Gazastrook en Israël. Duizenden mensen zijn gedood, gewond en ontheemd, en bijna tweehonderd mensen worden nog steeds gegijzeld, onder wie kinderen en ouderen.” De organisatie roept op om humanitaire konvooien toe te laten in VN-faciliteiten, scholen, ziekenhuizen en gezondheidsfaciliteiten in het noorden van Gaza. Ook willen zij dat deze beschermd worden, samen met de burgers en het personeel daarbinnen.

Petitie PAX

PAX doet een oproep voor de-escalatie. Dit is een organisatie die is ontstaan na het samengaan van Pax Christi Nederland en het Interkerkelijk Vredesberaad (IKV). Deze twee vredesorganisaties werkten sinds de Tweede Wereldoorlog en de jaren zestig allebei aan vrede. Zij schrijven: “Wraak op wraak helpt niet. De geweldsspiraal moet doorbroken worden. De internationale gemeenschap moet oproepen tot de-escalatie, en geen olie op het vuur gooien.”

Ook Oy Vey, een inclusieve Joodse hub in Amsterdam, maakt zich hard voor een onmiddellijk staakt-het-vuren. “Wij zijn vervuld van woede en afschuw, en kunnen niet met machteloosheid toekijken”, schrijft de organisatie. Oy Vey vraagt om onmiddellijke vrijlating van alle gegijzelden in de Gazastrook en het toelaten van humanitaire hulp in Gaza. Daarnaast wil de organisatie moslimhaat en antisemitisme voorkomen door middel van voorlichting, onderwijs en dialogen gericht op alle lagen van de Nederlandse samenleving.

De Vredeswandeling

Op zondag 29 oktober wordt een stille vredeswandeling georganiseerd. Deze wandeling is opgezet door een groep vrouwen met verschillende achtergronden die zeker niet over alles hetzelfde denken. Zij raakten geïnspireerd door de Israëlische en Palestijnse vrouwen van Women Wage Peace en Women of the Sun. “Deze vrouwen – zusters, moeders en dochters – hebben de moed om boven hun verschillen uit te stijgen en te kiezen voor verbinding”, schrijft de organisatie van Vredeswandeling. “Wij staan achter hen en dragen hun missie uit.” Ze roepen iedereen op die een ruimte voor het collectieve gevoel van verbinding en medemenselijkheid wil om mee te wandelen. De wandeling begint om 16.00 uur op de Dam, en eindigt op het Museumplein in Amsterdam.

Wil je een beter begrip krijgen van de situatie in Gaza en Israël? We tippen vijf boeken die het jarenlange conflict beschrijven.