vogues-theateragenda-deze-podiumkunsten-en-voorstellingen-in-nederland-wil-je-zien-269129

Zin in een avond vol dans, toneel, ballet of opera? In Vogue’s theateragenda vind je precies waar je zijn moet. We selecteerden de mooiste podiumkunsten van dit moment, allemaal op Nederlandse bodem. Van musical tot ballet en van klassieke muziek tot toneel: deze voorstellingen, theater- en dansfestivals staan garant voor een inspirerende avond uit.

Podiumkunsten en theater in Nederland

Aida: The Musical | 26 april 2023 t/m 29 oktober 2023

Het AFAS Circustheater te Scheveningen heeft de eer om de nieuwe musicalversie van de opera Aida ten tonele te brengen. Deze vernieuwde versie is een meer divers gecaste update van de bekende en bekroonde voorstelling over de liefde tussen een Egyptische kapitein en een Nubische prinses. De hoofdrollen in deze Nederlandse versie worden gespeeld door Gaia Aikman, Naidjim Severina en April Darby. Een modern, dynamisch en ook tragisch Disney-sprookje om je door te laten betoveren.

Aïda, AFAS Circustheater, Scheveningen

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Disney’s AIDA (@aidamusicalnl)

Lieve vrienden, familie, genodigden | 20 september t/m 12 november 2023

Drie jaar geleden zakten de (regisseur)schrijvers Jan Hulst en Daan Heerma van Voss samen door. De jenever vloeide, de ernst nam toe. Ze spraken over de zaken waar het echt om gaat: liefdesverklaringen en afscheidsbrieven. Hulst vertelde hem over de dood van zijn moeder. Over een nacht waarin er een begrafenisspeech geschreven moest worden en een beste vriend die hielp schrijven. Het was een van de meest verschrikkelijke nachten van zijn leven, maar ook een van de meest dierbare. Daar moest hij eigenlijk een toneelstuk van maken, vond Heerma van Voss. ‘Doe jij dat lekker”, aldus Hulst, en zo geschiedde. ‘Lieve vrienden, familie, genodigden’ werd een toneelstuk over vriendschap, levens die voorbij gaan, liefde die blijft, en de woorden die we kiezen als we eigenlijk niet weten wat te zeggen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Theater Oostpool (@theateroostpool)

Lieve vrienden, familie, genodigden, Theater Oostpool, Arnhem.

Nederlandse Dansdagen | 29 september 2023 t/m 5 oktober 2023

Dit jaar strijken de Nederlandse Dansdagen voor de 26ste keer neer in Maastricht. Het jaarlijkse ‘feest van de Nederlandse dans’ wordt opnieuw gevierd met verschillende dansvoorstellingen. Allemaal in verschillende theaters verdeeld over de stad, online podia en de danstent op het Vrijthof centraal in de stad. Dit jaar staat het festival in het teken van 50 jaar hiphop; de stijl op 11 augustus 1973 werd geboren op een legendarisch feest in New York. Reden genoeg voor de Dansdagen om dit te vieren tijdens het festival. Speciaal voor deze editie staat het festivalprogramma vol met bijzondere, gerenommeerde en opkomende dansers uit de hiphop scene, waaronder ISH Dance Collectie, Cherish Menzo, Ruben Chi, Dalton Jansen en Simon Bus.

Nederlandse Dansdagen, Maastricht.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Wennah Wilkers /XGEN (@wennah.wilkers)

Nationale Opera & Ballet: Giselle | 12 oktober t/m 19 november 2023

In oktober keert Giselle – een van de oudst bewaarde klassieke balletten – terug bij Het Nationale Ballet in Amsterdam. Al blijft het niet bij deze stad; half november volgen zes grote theaters in Den Haag, Maastricht, Utrecht, Eindhoven, Zwolle en Rotterdam. Een waanzinnig verhaal over ware liefde, misleiding en vergeving, zoals het een klassiek-romantisch stuk betaamt. Rachel Beaujean, adjunct-artistiek directeur van Het Nationale Ballet: “Zoals je geen Rijksmuseum bent zonder Rembrandts, geldt dit voor ons ook: een ballet als Giselle is ons erfgoed. Het is als het ware onze Nachtwacht.’ Bereid je voor op een indrukwekkend samenspel van Olga Smirnova en Jacopo Tissi, een stunning decor en kostuums van Toer van Schayk en een choreografie waar je ‘u’ tegen zegt.

Giselle, Nationale Opera & Ballet, Amsterdam (en later door heel Nederland).

De plantage van onze voorouders | 24 & 25 november 2023

In het herdenkingsjaar 2023, 150 jaar na de ‘beëindiging’ van de slavernij, kruipen actrices Manoushka Zeegelaar Breeveld en Malou Gorter in de huid van Maartje Duin en Peggy Bouva -en hun familieleden- om grip te krijgen op de gezamenlijke koloniale geschiedenis en alles wat daaruit is voortgevloeid. Deze voorstelling is gebaseerd op de gebaseerd op de gelijknamige Prospektor/VPRO-podcast en volgt het verhaal van Peggy – wiens voorouders op een plantage werkten – en Maartje – wiens voorouders een aandeel hadden in deze plantage. “Hun ontmoeting is het begin van een zoektocht waarin ze elkaar spiegelen, confronteren en bevragen. Samen gaan ze terug naar een gedeeld verleden, naar de plantage Tout Lui Faut in Suriname, de plek die hun voorouders verbindt. Steeds meer wordt duidelijk hoe de historische ongelijkheid tussen de vrouwen doorwerkt in het heden,” aldus Internationaal Theater Amsterdam.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Orkater (@orkater)

De plantage van onze voorouders, ITA, Amsterdam. 

Even iets anders dan theater in Nederland? In Vogue’s cultuuragenda vind je de mooiste tentoonstellingen – óók inspirerend.