educate-yourself-leer-over-racisme-met-deze-films-series-boeken-en-podcasts-285204
©Netflix

Februari staat in het teken van Black History Month, een jaarlijkse herdenking van sleutelfiguren en belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis van de zwarte gemeenschap. Hét uitgelezen moment om jezelf nog verder in te lezen en te onderwijzen op het gebied van black history en racisme. Omdat we nooit uitgeleerd zijn, hebben we een lijst gemaakt met films en series die je kunt kijken, podcasts die je wil beluisteren en boeken die stuk voor stuk een must-read zijn.

Kijken

Till

Met Till brengt regisseur Chinonye Chukwu het verhaal van mensenrechtenactivist Emmett Till opnieuw tot leven. Haar zoon werd in 1955 onterecht tot de dood veroordeeld. Ondanks het grote verlies kiest Till voor actie en sluit ze zich aan bij de Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging. De film is te bewonderen op Prime Video.

Celebrate Black Voices & Perspectives

Celebrate Black Voices & Perspectives is een documentaire te bekijken via Youtube Premium. In vijf afleveringen vertellen sleutelfiguren binnen de modewereld hun ervaring met racisme. Onder anderen Zendaya, hoofdredacteur van British Vogue Edward Enninful en supermodel Iman Bowie komen voorbij. De film maakt het belang van representatie en inclusiviteit op een toegankelijke manier zichtbaar.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

13th

Het getal dertien verwijst naar het dertiende amendement in de Amerikaanse grondwet uit 1865 waarin slavernij werd verboden. Hoewel slavernij al bijna twee eeuwen geleden is afgeschaft, worden zwarte mensen nog altijd niet eerlijk behandeld. De pijnlijke geschiedenis en het onrechtvaardige Amerikaanse rechtssysteem staan centraal in deze documentaire, die op Netflix te zien is.

When They See Us

When They See Us vertelt het verhaal van de Central Park Five. Vijf zwarte tieners werden in het voorjaar van 1989 onterecht beschuldigd van betrokkenheid bij een verkrachting. Het duurde jaren voordat ze weer op vrije voeten kwamen. Het verhaal is werkelijk hartverscheurend, en het waargebeurde aspect maakt het des te schrijnender. Geen wonder dat When They See Us ook een van de best beoordeelde series op Netflix is.

The Death and Life of Marsha P. Johnson

Marsha P. Johnson was een zwarte Amerikaanse transvrouw die zich inzette voor homorechten in de Verenigde Staten. In 1992 kwam Johnson plotseling te overlijden, wat in eerste instantie werd afgedaan als zelfmoord. Vriendin en activist Victoria Cruz gaat in deze documentaire opzoek naar de waarheid, om zo gerechtigheid te krijgen voor Johnson. Te zien op Netflix.

Dear White People

Dear White People gaat over raciale problemen op een Ivy League-universiteit, waar studenten van kleur dagelijks te maken krijgen met discriminatie en vernedering. En dat terwijl men heel liberaal denkt te zijn. De Netflix-serie heeft inmiddels vier seizoenen, dus er is genoeg om te kijken.

BlacKkKlansman

Spike Lee’s verfilming van het bizarre, waargebeurde verhaal van de zwarte politieagent Ron Stallworth (gespeeld door John David Washingon), die begin jaren zeventig undercover gaat bij de Ku Klux Klan. Dat doet hij uiteraard niet zelf. Terwijl Ron het telefonische contact onderhoudt, ontmoet zijn witte Joodse collega Flip (Adam Driver) de leden van de Klan. Een humoristisch schouwspel met schrijnende ondertoon. Te zien op Prime Video.

Luisteren

About Race

About Race is het werk van de Britse auteur Reni Eddo-Lodge, die ook het boek Waarom ik niet meer met witte mensen over racisme praat heeft geschreven. In deze Engelstalige podcast spreekt ze met verschillende mensen over hoe de keuzes van vroeger het heden beïnvloeden.

De Plantage van onze Voorouders

In de achtregelige serie De plantage van onze voorouders onderzoekt Maartje Duin sporen van het slavernijverleden in haar familiegeschiedenis. Ze ontdekt onder meer dat haar voorouders mede-eigenaar waren van suikerplantage Tour Lui Fait in 1863. Samen met Peggy Bouva reconstrueert ze het verhaal.

Dipsaus Podcast

In Dipsaus wordt het gebrek aan diversiteit in de Nederlandse media op scherpe wijze aangekaart. De podcast is gecreëerd door en voor vrouwen van kleur – en voor iedereen die geïnteresseerd is in een ander geluid. Elke aflevering is maatschappijkritisch, cultureel geïnteresseerd en politiek betrokken, maar natuurlijk niet zonder de nodige humor en eigenwijsheid van de makers.

Fufu & Dadels

Drie vrouwen van kleur zijn de knappe koppen achter Fufu & Dadels. In deze podcast bespreken ze onderwerpen waarop nog altijd een taboe rust. Zo hebben ze het met hun gasten en met elkaar over onder meer feminisme, gender, seksualiteit en mentale gezondheid. Ook vertellen ze hun ervaringen over opgroeien binnen of buiten de randstad als vrouw van kleur.

1619

In deze podcast van The New York Times krijg je inzicht in het slavernijverleden van de Verenigde Staten en de erfenis daarvan. Aan het woord is de geprezen onderzoeksjournalist Nikole Hannah-Jones, die je aan de hand van verschillende verhalen laat zien hoe het Amerika van nu tot stand is gekomen.

Lezen

Hallo witte mensen

Of we nu willen of niet, eeuwenlang was ‘wit’ bepalend in Nederland. Dat lijkt nu onder druk te staan als nooit tevoren. Met Hallo witte mensen geeft auteur Anousha Nzume ons een handleiding voor het leven in deze veranderde wereld. Daarin komen vragen aan bod als ‘Waarom weer dat gezeur over Zwarte Piet?’, ‘Dan is blanke vla zeker ook racistisch?’ en ‘Hoe zit het nou met het n-woord?’.

Waarom ik niet meer met witte mensen over racisme praat

Dit boek van journalist Reni Eddo-Lodge biedt een essentieel kader voor het zien, erkennen en bestrijden van structureel racisme. Zo gaat ze op zoek naar de historische oorzaken van racistische vooroordelen en toont ze aan hoe de ongelijkheid tussen wit en niet-wit in onze samenleving werkt. Een must-read.

Mijn ontelbare identiteiten

In Mijn ontelbare identiteiten deelt Sinan Çankaya zijn ervaring om als kind van migranten op te groeien in Nederland. Hij beschrijft hoe moeilijk hij het vindt om zijn verhaal te vertellen tegen de achtergrond van de debatten over integratie, cultuur en racisme. Een persoonlijk verhaal dat écht binnenkomt.

Waarom ras ertoe doet

Schrijver Afua Hirsch mag dan geboren en getogen zijn in Engeland, toch blijft ze vragen krijgen over haar herkomst. “De reden is simpel: het gaat over onze huidskleur”, schrijft Hirsch. In Waarom ras ertoe doet legt ze uit hoe de raciale kloof in de maatschappij is ontstaan en waarom die wordt ontkend. Ze pleit daarbij voor verandering en waarom dat zo hard nodig is.

Witte onschuld

Veel Nederlanders zijn van mening dat we een verdraagzaam volk zijn dat vrij van racisme is. Dat blijkt toch niet zo te zijn, laat Gloria Wekker zien in haar boek Witte onschuld. Volgens Wekker heerst er een tegenstelling in de Nederlandse samenleving: de passie en agressie die ras oproept, terwijl het bestaan van racisme in alle toonaarden wordt ontkend. In dit boek ontdek je hoe dat zit.