het-echte-verhaal-van-catherine-christian-diors-rebellerende-jongere-zus-286893
©Roger Do Minh

In de eerste aflevering van The New Look, brengt Todd A. Kesslers schitterende nieuwe Apple TV+ drama de historische concurrentie tussen Christian Dior en Coco Chanel in kaart. Niet alleen maken we kennis met de strijdende ontwerpers (gespeeld door Ben Mendelsohn en Juliette Binoche), maar ook met de mensen om hen heen. Couturier Lucien Lelong (John Malkovich), zijn toenmalige assistent Pierre Balmain (Thomas Poitevin) en Chanels Duitse minnaar, de aan de nazi’s gelieerde Hans Günther von Dincklage (Claes Bang) passeren de revue. Maar er is één personage dat al snel als een van de fascinerendste naar voren komt: Christian Diors heldhaftige jongere zus, Catherine Dior.

Het echte verhaal van Catherine Dior

We ontmoeten haar in 1943, drie jaar na de bezetting van Parijs door de nazi’s. Hier wordt Catherine (gespeeld door Maisie Williams) aangehouden door agenten die haar papieren willen zien. Als ze vlucht achtervolgen de agenten haar en zetten haar vast tegen een muur.  Hier draait Catherine vervolgens de rollen om. Twee leden van het Franse verzet duiken plotseling op en schieten de soldaten neer. Zo kan Catherine, verbluffend kalm, samen met hen ontsnappen. Hier het bewijs dat ze nooit de dame in nood is geweest – ze zette een val op waar de nazi’s in liepen. Een vrouw die, ondanks alle chaos om haar heen, haar lot volledig in eigen handen leek te hebben.

Maar wie was de echte Catherine Dior? Hoe zag haar leven er uit tijdens de Tweede Wereldoorlog? En hoe beïnvloedde ze het werk van haar broer? Terwijl de show nu te streamen is op Apple TV+, vind je hieronder een volledig overzicht over Catherine Dior.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Wie was Catherine Dior?

Catherine werd in 1917 geboren in Granville, in het noordwesten van Frankrijk. Ze groeide op als jongste van vijf kinderen van arbeider Maurice Dior en zijn vrouw Madeleine. Maurice leidde een bedrijf dat gespecialiseerd was in de productie van kunstmest en liet het bedrijf uitgroeien tot een succes. Al snel verhuisde zijn groeiende gezin naar een grote villa. Hun snoepkleurige herenhuis is nu het Musée Christian Dior.

Tragedie kwam echter om de hoek kijken: Madeleine stierf in 1931 en kort daarna werd het fortuin van de familie gedevalueerd door een economische neergang en mislukte vastgoedondernemingen. De overgebleven bezittingen van Maurice werden geïncasseerd en het bedrijf werd verkocht. De familie werd gedwongen hun statige huis te verlaten ten gunste van een vervallen boerderij in de Provence. Daar ondersteunde Catherine de familie met het verbouwen van groene bonen en erwten; ze zou haar hele leven groene vingers blijven houden.

De verzetsstrijder

Aan het eind van de jaren dertig woonden Catherine en Christian in Parijs. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, keerden ze terug naar Zuid-Frankrijk en verbouwden ze groenten die ze verkochten in Cannes. Op dat moment zou haar leven voorgoed veranderen. Ze ontmoette Hervé des Charbonneries, een gepassioneerd lid van het Franse verzet. Ondanks het feit dat hij een getrouwde vader van drie kinderen was en meer dan tien jaar ouder dan zij, werd Catherine verliefd op Hervé. Ook zij sloot zich al snel aan bij het verzet.

Ze gebruikte het appartement van haar broer in Parijs om ondergrondse verzetsbijeenkomsten te organiseren. Dit ging een tijdje goed, maar in 1944 werd ze gearresteerd en gemarteld door de Geheime Staatspolizei. Opmerkelijk genoeg heeft ze nooit een van haar kameraden verraden. De nazi’s stuurden haar naar een Franse gevangenis en later naar een reeks concentratiekampen: Ravensbrück, Torgau, Abteroda en uiteindelijk Markkleeberg in 1945.

Christian probeerde herhaaldelijk (maar slaagde er niet in), haar vrijlating te realiseren. Toen de geallieerden naderden, werden de overgebleven gevangenen op dodenmars gestuurd. Gelukkig wist Catherine op miraculeuze wijze te ontsnappen. Zo keerde ze uiteindelijk terug naar Parijs. Ze getuigde later tegen haar martelaars en kreeg verschillende medailles voor haar moed, waaronder het Legioen van Eer, het Croix de Guerre, het Gevechtskruis en de Medaille van de Koning voor Moed in de Zaak van de Vrijheid.

De inspiratie achter het parfum Miss Dior

Niet lang nadat Catherine en Christian waren herenigd, presenteerde de ontwerper zijn New Look-collectie in 1947. Terwijl de aanwezigen de jasjes met wespentaille en schuimige rokken bekeken, konden ze ook een zoete geur in de lucht opsnuiven: Miss Dior, het nieuwe parfum van het maison, dat in de hele ruimte verspreid was. Het verhaal gaat dat het parfum naar Catherine is vernoemd, toen Christian in vergadering was met zijn collega Mizza Bricard, Catherine de kamer binnenkwam en Bricard uitriep: “Ah, hier! Miss Dior!”

Een leven buiten de schijnwerpers

Catherine had echter weinig interesse in roem of fortuin. Ze woonde de rest van haar leven buiten de schijnwerpers op een boerderij in de Provence. Hier verkocht ze bloemen naast Hervé des Charbonneries op de bloemenmarkt in Les Halles in Parijs. Na de vroegtijdige dood van haar broer in 1957, wijdde ze zich aan het bewaren van zijn nalatenschap. Ze catalogiseerde zorgvuldig de inhoud van zijn huis en was erevoorzitter van het Musée Christian Dior tot ze in 2008 op 90-jarige leeftijd overleed.

Haar nalatenschap 

Hoewel veel Christian Dior-liefhebbers Catherine’s naam misschien nog steeds niet kennen, is het huis van Dior haar impact niet vergeten. Ze blijft een frequente muze voor de creative director van het maison, Maria Grazia Chiuri. Catherine’s felle moderniteit en rebelsheid, evenals haar liefde voor bloemen komen terug in de ontwerpen, campagnes en shows van het merk. Met de release van The New Look zal Catherine zeker meer fans winnen. Het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat een biopic op groot scherm groen licht krijgt.

Maisie Williams als Catherine Dior in de serie The New Look
©Apple TV+

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.