Zo word jij de baas over je dromen zoals Louise in 'Behind Her Eyes'

Al hoewel er geen manier is om je ziel naar andermans huis te verplaatsen, zijn er wel manieren om van je dromen te leren en ze in je voordeel te gebruiken.

Misschien heb je de Netflix-hit Behind Her Eyes in één dag uitgekeken, misschien ben je er nog niet aan begonnen. In beide gevallen is dit artikel voor jou relevant. Alhoewel Louise uit Behind Her Eyes een stap voorloopt op de experts in de echte wereld, is er al veel bekend en onderzocht rondom dromenland. Daarom legt Vogue jou uit wat jouw dromen betekenen en hoe je die kunt controleren.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Dromen

We hebben er allemaal wel eens last van: je rent en rent en rent, maar je komt maar niet vooruit. Je staat ineens te midden van kantoor zonder kleren, awkward. De ene dag kun je vliegen en ben je on top of the world, en de andere dag word je opgegeten door je ex en kun je niet om hulp roepen. Different day, different dream. Het lijkt soms een grote rare fantasiewereld, maar wat als nou elke droom een betekenis heeft? En als jij een bepaalde droom niet meer terug wil krijgen, dat je daar ook voor kunt zorgen? Keep reading.

Waarom we dromen

'Dromen wijzen op gevoelens die we ontwijken en negeren wanneer we wakker zijn,' legt Alice Robb, schrijfster van Why We Dream, uit. ‘Wanneer we dromen denken we over hetzelfde na, alleen denkt het brein op een visuele manier na,’ vertelt Deirdre Barrett, schrijfster van The Committee of Sleep. Dromen is dus een manier van omgaan met emoties. Wanneer je veel druk voelt op werk, kun je bijvoorbeeld dromen dat je verdrinkt. Wanneer je spanning mist in je relatie, kun je een seksuele droom krijgen over iemand anders. Als je veel stress hebt, word je achterna gezeten door een monster. Wanneer je behoefte hebt aan iets nieuws, droom je dat je op vakantie bent in een ander land. Denk erover na, en je zult het begrijpen.

Slechte dromen

Zeker in tijden van een pandemie, wanneer je over het algemeen meer angst en stress ervaart, is de kans groot dat je vaker last hebt van nare dromen. Een onderzoek wees er echter op dat nare dromen je kunnen helpen in het leven. De onderzoekers ontdekten dat na het wakker worden uit een nare droom (geen echte nachtmerrie) mensen beter konden omgaan met angst en vervelende situaties dan mensen die geen nare droom hadden. Het feit dat je het (onbewuste) gevoel hebt dat je al eerder voor zo’n situatie hebt gestaan, helpt je ermee om te kunnen gaan. Een nachtmerrie, in tegendeel, helpt je niet. Een nachtmerrie betekent dat je angst over die bepaalde situatie zo groot is in het echte leven, dat je er niet mee om kunt gaan. Maar ook dat, geeft inzicht in hoe groot jouw angst eigenlijk is.

Dromen voor controle

Om meer inzicht te krijgen in je eigen gevoelens en te begrijpen hoe je in je leven over bepaalde situaties voelt, kun je daar je dromen voor gebruiken. Denk voor het slapengaan goed na over je mogelijke problemen, en probeer daar een beeld bij te creëren. ‘Dat probleem en jouw beeld daarbij moeten het laatste zijn waar je over nadenkt voordat je in slaap valt,’ legt Deirdre uit. Wanneer je wakker wordt, sta dan niet meteen op. Graaf diep in je geheugen over wat je hebt gedroomd, en als dat niet lukt, ga dan goed na hoe je je voelt. Schrijf dat op. ‘Ik deed dit tijdens een onderzoek met een aantal studenten, een week lang. De helft ging daadwerkelijk over hun problemen dromen en de helft loste die problemen ermee op,’ aldus Deirdre.

Dromendagboek

Het is handig om je dromen op te schrijven, om patronen te ontdekken en inzicht in je dromen en gevoelens te krijgen. Uit onderzoek bleek dat mensen die een dromendagboek bijhouden, beter met hun angsten en dromen om leerden gaan. Louise en Rob uit Behind Her Eyes waren dus zo gek nog niet. Wanneer jij bepaalde dromen aan gevoelens leert koppelen, ontdek je sneller na een droom hoe jij je ergens over voelt. Hierdoor leer je controle te krijgen over je dromen, doordat jij meer inzicht hebt in je gevoelens. Een heel behulpzaam boek bij het inzicht krijgen in jouw dromen is Dromen door uitgeverij Snor. Maar, ‘uiteindelijk is er geen one-size-fits-all gids om met je dromen om te gaan. Dromen zijn erg persoonlijk, en de enige manier om met ze om te leren gaan is door aandacht aan ze te besteden,’ aldus Alice.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Netflix