Met Gala 2021: alles wat je wil weten over het grootste mode-event van het jaar

Het Met Gala is terug van weggeweest én better than ever.

Waar het Met Gala vorig jaar vanwege de pandemie werd afgelast, gaat hét grootste mode-event van het jaar dit jaar gelukkig door. Wel wordt de traditiegetrouwe eerste maandag in mei ingeruild voor 13 september. In de tussentijd zetten wij alles voor je op een rij wat je moet weten over het Met Gala 2021.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Het thema

Qua thema houden de Amerikaanse Vogue en het Costume Institute van het Metropolitan Museum of Art in New York het dit jaar dicht bij huis. Het gala en de twee bijbehorende modetentoonstellingen zullen zich dit jaar namelijk focussen op Amerikaanse mode - denk aan modehuizen als LaQuan Smith, Andre Walker, Pyer Moss, etc..

Het thema - waarmee het instituut een ode brengt aan Amerika's bijdrage in de modewereld - schoot in 2018 al zijn wortels. Andrew Bolton, de curator van het Costume Institute, vertelt aan de Amerikaanse Vogue dat de Amerikaanse mode-gemeenschap het instituut al meer dan 75 jaar steunt. Met de twee tentoonstellingen hoopt hij zijn dankbaarheid voor deze steun te tonen.

Het gala

Het Met Gala wordt sinds 1948 georganiseerd, wat betekent dat de organisatie dit jaar alweer de 73ste editie viert. Met het gala wordt geld ingezameld voor het Costume Institute van het New Yorkse Metropolitan Museum of Arts. Tijdens de beginjaren van het evenement kon ieder high-society-figuur uit New York voor slechts vijftig euro aanschuiven aan een rijkgevulde tafel voor een chique diner om zo het museum te ondersteunen.

Ondertussen is het gala uitgegroeid tot een van de grootste mode-events ter wereld en zijn enkel en alleen de rich and famous nog welkom. Wie in deze tijd wil aanschuiven moet ruim 27 duizend euro per persoon neertellen. Maar, de meeste beroemdheden nemen gratis plaats aan een tafel waarvoor een merk, organisatie of modehuis heeft betaald. Elke gast die aanwezig is, is echter zorgvuldig geselecteerd door Anna Wintour.

met gala
Kevin Tachman/MG19Getty Images

Wegens de pandemie, zal het gala er dit jaar nog steeds anders dan gewend uitzien. Voor nu wordt het Met Gala van 2021 veelal omschreven als een small celebration.

De tentoonstelling

Tijdens het gala en de tentoonstelling staat Amerika centraal. De tentoonstelling, die wordt gesponsord door Instagram, bestaat uit twee delen. Het eerste deel van de tentoonstelling In America: A Lexicon of Fashion wordt op 18 september 2021 geopend in het Anna Wintour Costume Center. Bij deze tentoonstelling ligt de focus op het lexicon dat veelal voor Amerikaanse mode wordt gebruikt. Het tweede deel, In America: An Anthology of Fashion, is vanaf 5 mei 2022 te bezoeken in de American Wing van het Met Museum. Deze tentoonstelling vertelt het chronologische en gelaagde verhaal over de Amerikaanse mode-industrie. Beide tentoonstellingen zijn tot en met 5 september 2022 te bewonderen.

gigi hadid met gala
Sean ZanniGetty Images
bella hadid met gala
Rabbani and Solimene PhotographyGetty Images

De co-host

Anna Wintour is ieder jaar de gastvrouw van het gala. De editor-in-chief van de Amerikaanse Vogue kiest elk jaar verschillende mode-prominenten, acteurs of celebrities waarmee ze gezamenlijk het gala host. Voor het Met Gala 2020 vroeg ze Emma Stone en Meryl Streep als co-hosts. Hiermee zou Streep haar eerste verschijning op het event hebben gemaakt. Maar, helaas ging dit niet door.

Gelukkig komt het gala dit jaar met waardige opvolgers op de proppen. Zo zullen acteur Timothée Chalamet, de (inmiddels wereldberoemde!) poëet Amanda Gorman en Tom Ford dit jaar de functie op zich nemen. Chalamet valt meteen met z'n neus in de boter, want hij is nog nooit eerder op een Met gala geweest, al doen zijn extravagante outfits uit het verleden anders vermoeden.

De looks

Alhoewel het gala dit jaar bescheiden wordt gevierd, mogen we er wel vanuit gaan dat de uitgenodigden er een modespektakel van zullen maken. September is helaas nog ver weg, dus we moeten nog even wachten op die prachtige ensembles. Maar, met deze geweldige throwbacks van celebs als Rihanna, Beyoncé en Lady Gaga tijdens het Met Gala, zijn we zeker nog even zoet.

Shop Vogue's Fashion Favorites

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Cultuur