Vogue's hoofdredacteur Rinke Tjepkema over de schoonheid en keerzijde van de technologische toekomst

Technologie is de toekomst, love it or hate it.

Dit is al de tiende Vogue die op afstand van elkaar gemaakt is, en zonder alle digitale technologie die communicatie op afstand mogelijk maakt, was het er nooit geweest. We zijn er als redactie gelukkig steeds beter in geworden: vergaderingen zijn digitaal ook gezellig en brainstormen lukt steeds beter via een scherm. Maar ik kwam er ook snel achter dat sommige dingen zich niet in pixels laten vangen (en dat meer dan vijf uur schermtijd per dag niet heel gunstig is voor je geestelijke gezondheid, maar dat terzijde).

Bestel Vogue's meinummer hier

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Twee kanten van technologie

Een modeshow bijvoorbeeld, kan virtueel niet eens in de schaduw staan van the real deal. De kleding met eigen ogen zien en voelen, met muziek, op een bijzondere locatie, met kippenvel op je armen en heel soms tranen in je ogen – het blijft je zoveel meer bij dan een digitale showervaring.

Toen we een Vogue over de toekomst wilden maken, moest die dus gaan over twee onderwerpen: enerzijds de verbluffende technologische ontwikkelingen die de mode- en beautywereld blijvend zullen veranderen, en de vrouwen die ze bedenken. En aan de andere kant de analoge ambachten met eeuwigheidswaarde die nooit door iets digitaals vervangen kunnen worden. Zoals de haute couture op de cover, de schilderkunst van de Prix de Rome-genomineerde Esiri Erheriene-Essi en de collages van kunstenaar Ruth van Beek – beiden maakten exclusieve en speciale werken voor dit nummer van Vogue.

De nieuwe Vogue AR-cover

De jurk op de cover is van Giambattista Valli, een ontwerp waar duizenden uren handwerk in zitten. Haute couture is als meest luxe, kostbare en ambachtelijke vorm van mode, de ultieme tegenhanger van fast fashion, en hoewel voor de meeste mensen totaal onbereikbaar, van grote waarde, want zonder haute couture zouden al die ambachten waarschijnlijk spoedig ophouden te bestaan.

Juist omdat we allemaal al zo lang geen echte modeshow meer hebben gezien, besloten we de jurk tot leven te laten komen met een augmented reality-cover. Als je de QR-code scant en je camera op de cover richt, wacht je een verrassing. En er staat nog een drietal QR-codes in het nummer die je mode op een nieuwe manier laten beleven.

Twijfel aan de wetenschap

Nog een laatste reden om een heel nummer aan de toekomst te wijden: in een jaar waarin de wetenschap de wereld met een vaccin weer langzaam uit de greep van een virus helpt verlossen, lijkt de waarde van wetenschap steeds meer in twijfel te worden getrokken. Feiten worden betwist en grote groepen vragen zich af of de pandemie wel écht is, en willen hun ‘vrijheid’ terug. Om voor het gemak even te vergeten dat we de vrijheid die ons zo dierbaar is ook te danken hebben aan de wetenschap – het internet bijvoorbeeld, dat we in zeven uur in New York kunnen zijn, dat veel ziektes steeds beter behandeld kunnen worden en dat we allemaal steeds ouder worden.

Daarom een hartstochtelijk pleidooi voor een kritische geest, minder fake nieuws en meer wetenschap in je leven van wetenschapsjournalist Anna Gimbrère. Ik hoop dat je er net zo van geniet als ik.

Rinke x

Het meinummer van Vogue ligt nu in de winkels en is hier beschikbaar voor pre-order zonder verzendkosten.

Bestel Vogue's nieuwste meinummer hier

Wist je dat je als abonnee Vogue digitaal leest via Tijdschrift.nl? Als abonnee koppel je je Vogue aan de Tijdschrift-app, waarmee je Vogue direct digitaal tot drie maanden terug kan lezen.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Cultuur