Hoe COVID-19 het uitgaansleven voor altijd kan veranderen

Nu er steeds meer open gaat, vragen we ons af of uitgaan ooit nog hetzelfde zal zijn - en nog belangrijker, zal het veilig zijn?

Je kent dat gevoel - dat gevoel wanneer je afdaalde naar een donkere kelder of een gang doorkruiste naar een grote ruimte met een dansende menigte. Je genoot van de bas en muziek, van het mensen kijken, van het feesten. Minder van de rij voor het toilet of de bar. Voor velen van ons zijn deze ervaringen een verre herinnering en inmiddels wenden mensen zich tot online alternatieven en treden artiesten op via live-streamingplatforms. We leerden te aanvaarden dat het uitgaansleven misschien gewoon geen deel uitmaakt van het nieuwe normaal.

Nu is het nieuwe normaal opnieuw aan het verschuiven. Nu er steeds meer vaccins beschikbaar zijn, ziet het ernaar uit dat er tegen de zomer clubs zullen opengaan in meerdere Europese landen. Maar hoe zullen clubs eruit zien na een pandemie? En, het allerbelangrijkste, zullen ze veilig zijn?

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Een jaar als geen ander

'Er is een goede reden waarom clubs als eerste sloten en als laatste opengaan,' vertelt dr. Paul McKay van het Imperial College in Londen, een wetenschapper die werkt aan een vaccin tegen Covid-19. 'Tijdens een pandemie is uitgaan misschien wel het gevaarlijkste wat je kunt doen.' Dansen verhoogt de ademhalingsfrequentie, wat de hoeveelheid viruscellen die wordt doorgegeven kan verhogen. Dit, in combinatie met een gebrek aan ventilatie in de meeste clubs, maakt ze zo risicovol. 'En in clubs is er meestal alcohol in het spel, wat betekent dat remmingen en sociale afstand waarschijnlijk sterk verminderd zijn.'

Clubs mogen dan niet voor niets gesloten zijn, het heeft er wel toe geleid dat een aantal van de meest geliefde plekken over de hele wereld definitief hun deuren moesten sluiten. Dit is vooral het geval in de VS: China Chalet in New York - overdag een Chinees restaurant, 's avonds een hotspot voor modepubliek - was zo'n slachtoffer. Eighteenth Street Lounge in Washington sloot ook na vijfentwintig jaar zijn deuren, evenals de bekende West Hollywood gay club Rage. En zo nog veel meer andere.

Hoe zou een 'veilig' nachtleven eruit kunnen zien?

In onder andere Berlijn heeft een afname in de Covid-19 besmettingen afgelopen zomer ertoe geleid dat sommige clubs weer open zijn gegaan, wat ons een glimp geeft van hoe de komende maanden eruit zouden kunnen zien. Sommige clubs gingen open, op voorwaarde dat er niet gedanst werd, bestellingen aan tafels werden opgenomen en er maskers werden gedragen tijdens het rondlopen. 'De luchtstroom maakt het veiliger,' zegt Dr McKay. 'Dichte clubs zouden uit voorzorg meer luchtverversingen kunnen invoeren door een nieuw ventilatie- of afzuigsysteem. In wezen gaat het om het aantal besmettelijke deeltjes in de lucht, dus als je iets kunt doen om dat te verminderen, zal dat het veiliger maken.'

Gemakzucht is funest

Dr. McKay denkt dat de mensen door het loskomen van het vaccin losser zullen worden en dat uitgaan niet meer als zo'n risico zal worden gezien, maar deze gemakzucht zou dan weer kunnen leiden tot een nieuwe piek in het aantal besmettingen. 'Bovendien zullen sommige landen niet in staat zijn om van de ene dag op de andere miljoenen doses van een vaccin te produceren, tenzij er meerdere leveranciers zijn,' zegt hij. 'En de eerste mensen die prioriteit moeten krijgen zijn mensen boven de zestig of zeventig - de mensen die niet zo snel naar nachtclubs gaan.' Dr. McKay voegt eraan toe dat, zelfs wanneer vaccins op grote schaal beschikbaar komen voor alle volwassenen, het nog steeds ongeveer zes weken duurt voordat mensen immuniteit opbouwen.

Met andere woorden, hoewel een vaccin er waarschijnlijk voor zal zorgen dat veel clubs over de hele wereld in 2021 weer open kunnen, zal het er niet voor zorgen dat we van de ene op de andere dag weer kunnen gaan feesten. De heropening van zalen vorig jaar in Seoel leidde binnen enkele dagen tot een nieuwe uitbraak van het coronavirus. Spanje en Denemarken heropenden clubs, maar sloten ze al snel weer wegens een stijgend aantal besmettingen.

Een beter en veiliger nachtleven

In de loop van de pandemie is er veel gegist over hoe een 'veilig' nachtleven eruit zal zien. Zijn futuristische PBM-helmen, zoals ontworpen door de Production Club, bijvoorbeeld het antwoord, of grote plastic bubbels zoals te zien was bij een optreden van The Flaming Lips?

Curator en DJ Nadine Artois, medeoprichtster van Pxssy Palace - een populaire Londense clubavond die zich voornamelijk richt op homo's en transseksuelen - denkt dat we dit moment beter kunnen gebruiken om te beslissen hoe we het uitgaansleven willen verbeteren. 'Toen Covid-19 toesloeg, hadden velen van ons het financieel en emotioneel moeilijk; we begonnen elkaar op nieuwe manieren te steunen, dus het gaat erom dat we ons afvragen hoe we dat gevoel van zorg en toegankelijkheid naar de toekomst van het uitgaan kunnen brengen,' zegt ze.

Het uitgaansleven zoals we het kenden zal niet meer hetzelfde zijn, concludeert Artois, maar het zou wel een vruchtbare bodem kunnen zijn voor nieuwe mogelijkheden: 'Queer, trans, inheemse, zwarte en POC gemeenschappen zijn zo veerkrachtig, we hebben ongelooflijke dingen gecreëerd uit de strijd en zullen dat blijven doen. Het is tijd om creatief te worden en te heroverwegen wat mogelijk is.'

Lookbook Paradiso

Op vrijdag 21 mei lanceert Studio Wesseling het fotografieboek Lookbook Paradiso, een boek vol portretten om het Amsterdamse nachtleven te eren en het nachtleven een hart onder de riem te steken na een jaar waarin de club hun deuren moesten sluiten. Voor het boek bezochten fotografen Floor Wesseling en Marques Malacia de meest uiteenlopende feesten uit het Amsterdamse uitgaansleven en schoten zij meer dan vijfhonderd portretten van Paradiso's nachtvlinders. Lookbook Paradiso bundelt al deze gezichten en illustreert hiermee de grote diversiteit van het uitgaanspubliek in Amsterdam. Een deel van de opbrengst zal gaan naar stichting Paradiso Amsterdam.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Cultuur