Jouw nieuwe 'life-changing' voorbehoedsmiddel is in de maak

Arts en activist Rebecca Gomperts over anticonceptie en het normaliseren van abortus.

Arts en activist Rebecca Gomperts hielp honderdduizend vrouwen hun weg naar veilige abortushulpverlening te vinden. Met Vogue spreekt ze over anticonceptie en het normaliseren van abortus: ‘Mensen moeten hun rigide ideeën over vrouwelijke fertiliteit loslaten en accepteren: abortus is onderdeel daarvan.’

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Een van de invloedrijkste mensen ter wereld

Vorig jaar werd Rebecca Gomperts (54) door Time Magazine uitgeroepen tot een van de honderd invloedrijkste mensen ter wereld. Het platform noemde haar een ‘baken van hoop’ en ‘voorvechter van veilige abortus als mensenrecht’. Sinds het begin van haar carrière strijdt Gomperts voor toegang tot legale en veilige abortus voor vrouwen overal ter wereld, met name in landen waarin abortushulpverlening door wetgeving, religie of infrastructuur niet vanzelfsprekend is.

Ze doet dit door middel van haar organisaties Women on Waves, Women on Web en Aid Access, bijvoorbeeld met behulp van drones, die volgestouwd met overtijdpillen de grens over worden gestuurd. En een schip dat vrouwen oppikt in landen waar abortus illegaal is – soms onder luid en gewelddadig protest van demonstranten – waarna het naar internationale wateren vaart, waar de vrouwen legaal een pil kunnen innemen die hun prille zwangerschap afbreekt.

Gomperts was vijftien jaar geleden met Women on Web de eerste die na een online consult een recept voor abortusmedicijnen verstrekte aan vrouwen wereldwijd en zo hun levens veranderde, inmiddels honderdduizend. Naar aanleiding van haar werk is deze digitale wijze van hulpverlening tegenwoordig standaard in landen als Engeland, Frankrijk en Ierland. Dat de Nederlandse abortushulpverlening verre van vooruitstrevend is, is Gomperts een doorn in het oog.

Je bent het bekendst door de ‘abortusboot’ van Women on Waves. Vaart die nog steeds?

‘We hebben voor het laatst gevaren in 2017, voor de kust van Mexico en Guatemala. De campagnes van Women on Waves vinden om de paar jaar plaats. Omdat ze enorm intensief en kostbaar zijn, maar ook omdat we het uitvaren willen verbinden aan een bepaalde actualiteit in zo’n land. Een kans om écht iets teweeg te brengen. We werken nauw samen met vrouwenorganisaties om te bepalen wanneer en waar het juiste moment is voor een campagne. En dan moet het logistiek ook maar net kunnen, want de havens aldaar moeten op bevaarbare afstand liggen van de internationale wateren en het moet juridisch allemaal dichtgetimmerd zijn.

Sinds covid ligt het varen stil, maar het werk gaat door in de vorm van kleinere acties met drones en robots bijvoorbeeld. Mijn werk als directeur van Women on Web stopt binnenkort. Omdat het niet meer te doen is, twee organisaties runnen, maar vooral omdat er andere urgente zaken zijn die mijn aandacht nodig hebben.’

Welke zaken zijn dat?

‘We zijn nu anderhalf jaar bezig met het ontwikkelen van een nieuw voorbehoedsmiddel voor vrouwen. Wat mij betreft is dat het nieuwe grote ding. Ik zoek altijd: waar kan ik écht verschil maken, hoe kan ik impact hebben? Twintig jaar geleden had het schip van Women on Waves enorme impact. Het was de eerste keer dat een organisatie zoals de onze over landsgrenzen ging en de mazen in de wet opzocht door buiten territoriale wateren te opereren.

Toen kwam daar Women on Web bij, de allereerste telemedical abortion service. Die werkwijze – een digitaal consult waarna de vrouw de abortusmedicatie toegestuurd krijgt door de apotheek of daar kan afhalen – is inmiddels overgenomen als standaard abortushulpverlening in landen als Engeland, Frankrijk en Canada en heeft zelfs tot wetswijziging in Ierland geleid. Wij hebben de self-managed abortion gestandaardiseerd en door ons onderzoek zegt de Wereldgezondheidsorganisatie: dat is hoe goede abortushulpverlening eruitziet. Wij hebben bewezen dat het veilig is en dat vrouwen dit zelf kunnen. Kortom: dat loopt allemaal. Toen kwam dit nieuwe voorbehoedsmiddel op mijn pad, een kans om weer impact te hebben.’

Lees het volledige interview met Rebecca Gomperts in het juninummer van Vogue. Deze ligt vanaf donderdag 20 mei in de winkels en is nu hier beschikbaar voor pre-order zonder verzendkosten.

Bestel Vogue's juninummer

Wist je dat je als abonnee Vogue digitaal leest via Tijdschrift.nl? Als abonnee koppel je je Vogue aan de Tijdschrift-app, waarmee je Vogue direct digitaal tot drie maanden terug kan lezen.


This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Cultuur