Hoor me. Een boek met een titel in de gebiedende wijs móet wel een dringende boodschap hebben. En dat heeft de 54-jarige Yolanda Hadid ook. Haar boek Believe Me dat vorig jaar in de Verenigde Staten meer dan goed ontvangen werd, is nu in een Nederlandse versie beschikbaar met nooit eerder vertoonde beelden van haar gezin. 'Mijn verhaal is niet sexy, noch mooi. Het is bloedeerlijk over de ups en downs van iemand met de ziekte van Lyme.' We spreken de Zuid-Hollandse uit Papendrecht in Amsterdam over haar boek dat de strijd tegen de onzichtbare symptomen van de ziekte blootlegt, haar relatie met haar kinderen en vechten om bekendheid voor de ziekte op elke mogelijke manier.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

‘Je doet er alles aan om te weten te komen wat er met je lichaam aan het gebeuren is.' Yolanda Hadid

Je zou Yolanda het niet nageven dat ze aan een chronische ziekte leidt. En al is het al een tijdje geleden dat de zware behandelingen plaatsvonden; de vermoeidheid, gewrichtspijnen, onwetenheid en de gedachten die door haar hoofd spoken zijn mentaal nog steeds zwaar. Vorige maand lanceerde de Amerikaanse Vogue nog een heuse video waarin Yolanda met haar drie kinderen een parodie op Tim Burton’s Beetlejuice-film creëerde. Geen greintje van broosheid, niet toen en niet nu. Pas toen ik Yolanda in levende lijve ontmoette zag ik hoe sterk zij was. Volledig uitgedost in een zwarte look geeft ze mij een stevige knuffel. Even openhartig als de begroeting is ook het interview. Onverwacht? Nee, helemaal niet. De warmte en rust die Hadid uitstraalt is aanstekelijk.

Yolanda Hadid als model in de jaren ’80.
Hoor Me

106 artsen geraadpleegd

Voor wie Hadid, geboren als van den Herik, niet kent; Yolanda is vooral bekend als momager van topmodellen Gigi, Bella en zoon Anwar Hadid en door haar rol in de Amerikaanse reality-serie The Real Housewives of Beverly Hills. Maar wellicht herken je Yolanda ook van haar modellencarrière waarmee ze boomde in de eighties. Nadat ze op zestienjarige leeftijd ontdekt wordt als model, vliegt ze de hele wereld over en vestigt ze zich op latere leeftijd in de Verenigde Staten waar ze haar gezin sticht. Na haar relaties met vastgoedmagnaat Mohamed Hadid, de vader van haar kinderen en Amerikaans muziekproducent David Foster, kiest Yolanda ervoor om als single mom verder te gaan. In 2010 wordt Yolanda ziek en het duurt ongeveer twee jaar alvorens ze met de ziekte van Lyme gediagnosticeerd wordt. Twee lange jaren werd Yolanda van ziekenhuisbedden in China en Zwitserland naar haar bank in Malibu gestuurd. Ze raadpleegde 106 specialisten die haar helemaal binnenstebuiten keerde.

Hoge dosissen intraveneuze antibiotica en port-a-cath-plaatsingen werden bijna routinehandelingen. Er is zelfs een tijd geweest waar Yolanda het regime van Richard Helfrich probeerde waarbij ze 150 pillen per dag moest slikken. De onderzoeken en mappen met medische ontdekkingen bleven zich opstapelen. ‘Je doet er alles aan om te weten te komen wat er met je lichaam aan het gebeuren is. Pillen, shots, infusen, ik kan het je haast niet in één uur vertellen welke gekke behandelingen ik allemaal heb ondergaan. Je werkt voor zo’n lange tijd aan iets waar je de uitkomst niet van weet en dat is frustrerend. Toen ik ten rade ging bij een chronisch vermoeidheidsspecialist in België wou hij mij meteen testen op Lyme. Hij deed alle nodige testen en zes weken later werd alles duidelijk. De puzzel viel in elkaar. Lyme. Toen ik de diagnose kreeg had ik er nog nooit over gehoord. Ik ben letterlijk met pen en papier beginnen op te schrijven wat hij hij me over de ziekte vertelde. Nadat ik thuiskwam begon ik te Googelen en zo ben ik elke dag meer te weten gekomen over wat de ziekte eigenlijk inhoudt.'

Yolanda reist af naar Parijs om haar dochters aan te moedigen tijdens de Victoria’s Secret Show in 2016.
Getty Images
Yolanda met haar kinderen Gigi, Anwar en Bella.
Hoor Me

'De angst om hun moeder te verliezen was reëel, mijn kinderen staan daardoor anders in het leven.'

Onuitputtelijke kracht

Wanneer ik nieuwsgierig ben naar de relatie tussen haar kinderen in die heftige periode wordt het interview onderbroken door een telefoontje van een van haar kinderen. Met haar zoete stem, met een doch strenge en rechtvaardige ondertoon, wordt het duidelijk dat aan de ene kant van de lijn een echte moeder zit die altijd paraat staat voor haar kids. En dat is omgekeerd allesbehalve anders. 'Tijdens die moeilijke dagen in bed heb ik onwijs veel steun van mijn kinderen gekregen. Dit terwijl zij het net heel druk hadden en aan hun carrière begonnen. Het is dan heel moeilijk om als moeder fysiek niet mee te kunnen genieten van hun succes. Er is dan wel FaceTime om virtueel overal bij te zijn, maar je wil toch niet aan de zijlijn blijven staan op zo’n moment. Ik heb hen zien groeien in de prachtmensen die ze nu zijn.' Het klinkt allemaal vanzelfsprekend, maar de onvoorwaardelijke liefde die Hadid voor haar kinderen heeft spat er vanaf. En al hoeft dat niet publiekelijk bevestigd te worden; zowel Gigi als Bella en Anwar hebben in het boek van hun moeder het voorwoord geschreven. Drie aparte odes aan ‘hun mama’ over de liefde en onuitputtelijke kracht die ze in zich heeft.

“I’m going to live forever”

Vooral de moed die ze heeft om andere dragers te steunen en de ziekte van Lyme wereldwijd op de kaart te zetten is een terugkerende factor. 'It’s hard to fight a disease with no cure, but I have to', vertelt Hadid met een stevig Amerikaans accent. Niet alleen voor zichzelf en andere patiënten maar zeker ook voor haar eigen kinderen want ook Bella en Anwar zijn in 2014 gediagnosticeerd met de ziekte. 'Doordat ik toen al lang wist dat ik aan de ziekte van Lyme leed, kwamen we al snel tot de conclusie dat ook twee van mijn drie kinderen aan de ziekte leden. Mijn dokter herkende de symptomen meteen. Het begint zoals het bij iedereen begint; constant vermoeid zijn en een koortsig gevoel hebben. Bella had opeens veel last van haar rug en Anwar had dan weer andere problemen. Het is een geluk bij een ongeluk dat ze het snel herkenden. Het zelf dragen van de ziekte en de angst die zij hadden om hun moeder te verliezen was onwaarschijnlijk. Dat heeft mijn kinderen echt veranderd, ze staan nu heel anders in het leven dan daarvoor. Als je jong bent, denk je vaak dat je onsterfelijk bent en razen er alleen maar gedachten als “I’m going to live forever” door je hoofd. Plots merk je dat dat toch niet altijd het geval is en die realisatie is, ja, bepalend. Al houdt het hen absoluut niet tegen om hun dromen te verwezenlijken, dat heb je al gemerkt waarschijnlijk. (lacht)'

Gigi steunt Anwar bij zijn Lyme-behandeling.
Hoor Me
Yolanda en dochter Bella samen in behandeling.
Hoor Me
Yolanda tijdens de opnames van The Real Housewives of Beverly Hills. Een misleidende beeld van een onzichtbare aandoening.
Hoor Me

'Sommige mensen konden het maar moeilijk te geloven toen ik vertelde dat ik echt ziek was.'

Schijn bedriegt

Of Hadid nog steeds zware behandelingen nodig heeft? Nee, dat niet. 'Al ben ik nog steeds op een holistisch protocol van wat ik moet doen en laten en dat gaat gewoon door. Ik eet bijvoorbeeld geen vlees, suiker, gluten en ga ook niet vaak uit eten omdat ik niet precies kan controleren wat er in de gerechten zit. Het is een ziekte die geen genezing heeft op dit moment. En dat is nou net de bedoeling van het boek, de ziekte bekend maken. Er is zoveel onwetendheid, je kan het je bijna niet voorstellen. Niet alleen door mensen die ermee getroffen zijn maar ook bij dokters. Wat betekent het nu voor iemand die chronisch Lyme heeft, bijvoorbeeld. Er is daarnaast ook een heel groot probleem met de zorgverzekering; dragers van de ziekte krijgen twee à drie weken antibiotica vergoed en dan komen alle kosten op de patiënt terecht. Dit is ook iets dat ik wil benadrukken, hoe gek is dat?' Yolanda voelde zich zes jaar lang innerlijk een ramp maar had de looks van een vamp, ook dat was een van haar vele worstelingen: 'Sommige mensen konden het maar moeilijk te geloven toen ik vertelde dat ik echt ziek was. Dat is voor mij nog een reden geweest om het boek uit te brengen. Er zijn zoveel mensen die lijden aan een ziekte waarbij je eigenlijk niet ziet dat de strijd hard is, zoals mensen met de spierziekte Multiple Sclerose of iemand die het Chronisch Vermoeidheidssyndroom heeft, en daar zijn dan hele andere problemen mee gepaard. Ze zien er heel normaal uit, maar ze kunnen hun bed niet uit.'

'Mannen zijn gewoon geen grote praters als het op gezondheid aankomt.'

Voortouw nemen

'Er zijn nu onderzoeken naar een genezing aan de gang. Dit is een wereldwijde epidemie, dus het is niet enkel lokaal. Ik krijg echt brieven van mensen overal ter wereld. Het is tijd dat we daar verandering in gaan brengen. De meeste patiënten praten niet over dat ze ziek zijn en schuiven het liever onder stoelen en banken, maar als je dan leert dat andere mensen hetzelfde meemaken, dan voel je je toch begrepen en normaal. Wij vrouwen moeten open communiceren daarover.' Want de ziekte treft meer vrouwen? 'Nee, mannen zijn gewoon geen grote praters als het op gezondheid aankomt. Dat vinden ze vaak te kwetsbaar overkomen, dus het is aan ons vrouwen om daarin het voortouw te nemen en echt wel naar buiten te komen met onze verhalen.'

Door bewustzijn te creëren rondom de genadeloze ziekte won Hadid al verschillende onderscheidingen waaronder de 'Star Light Award' en de 'Global Lyme Alliance Award'. Het boek 'Hoor Me' is te koop bij Scheltema.

Scheltema