De beste boeken over reizen voor dat kleine beetje vakantiegevoel

Vogue selecteert de beste boeken óver reizen, nu we de komende tijd (nog) niet op pad kunnen.

het britse model twiggy leest een boek in 1967
Jim Gray

Dit artikel verscheen eerder in Vogue Nederland, juli/aug 2018.

‘One’s destination is never a place, but a new way of seeing things,’ schreef Henry Miller. Zeker als je de juiste literaire reisgenoten – spiksplinternieuw of juist klassiekers – bij je hebt, vol slimme observaties.

Hannema en Rachel Cusk

Reizen volgens Hannema Waarom is reizen zo aantrekkelijk? Is het vrijheid of vluchten? En waarvoor dan? Heb jij ook weleens dit soort vragen als je jezelf weer eens op Schiphol terugvindt, lees dan dit boek van Iris Hannema. Zij was tien jaar lang op reis en heeft antwoorden.

The Last Supper van Rachel Cusk gaat niet alleen over Italië. Het gaat over háár Italië. De succesauteur verruilde Bristol een zomer lang voor het warme zuiden en schreef er deze hartverwarmende reismemoires over. Met veel eten.

Zien: bekijk de prachtige Oostenrijkse bergen in de officiële aftermovie van Vogue x Goldbergh ski-trip

In De uitreis, de eerste roman van Virginia Woolf, reist Rachel Vinrace per schip van Londen naar Zuid-Amerika. Het wordt een soort moderne odyssee, waarin ze zichzelf ontmoet, zoals Woolf zelf zich ontworstelde aan haar victoriaanse jeugd en intellectuele vrijheid vond in de Bloomsburygroep.

Met De meermin en de courtisane van de Britse Imogen Hermes Gowar ga je op reis door de tijd: de setting is Georgiaans Londen. Een hoofdrol is weggelegd voor, jawel, een meermin. Maar Hermes Gowar schrijft zo goed dat je vergeet dat meerminnen niet bestaan.

Awayland en Wild

Awayland is de verhalenbundel van Ramona Ausubel, waarin ze ons meeneemt van Amerika naar de Caribische eilanden, naar Libanon, de poolzee en naar de poorten van de hemel. Haar personages zijn reizigers, expats en cyclopen. Cyclopen ja, want deze verhalen zijn fantastisch – sommige ook in de letterlijke zin van het woord.

In Wild doet Cheryl Strayed verslag van haar solowandeltocht langs de Pacific Crest Trail. Naast een barre tocht van bijna 2000 kilometer door de woestijnen van Californië, bleek het een reis waarop ze zichzelf ontdekte. Wie de film met Reese Witherspoon heeft gezien, weet hoe mooi dit verhaal is.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

The Sun Also Rises uit 1926 is de eerste roman van Ernest Hemingway en meteen een van zijn beste. Een groep schrijvers reist van Parijs naar Pamplo- na voor de beroemde stierengevechten. Zeer toepasselijk als je ooit weer door Frankrijk naar Spanje rijdt.

En natuurlijk mag de bijbel voor road-reizigers door Amerika niet ontbreken: On the Road van Jack Kerouac. En trouwens ook voor wie niet Route 66 kiest, blijft dit semiautobiografische verslag van de beatnikheld op zoek naar God en zichzelf een fijne klassieker.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van boeken