Moderne fictie van schrijvers van kleur om nu op je leeslijst te zetten

Vogue zette de boeken op een rijtje die nu op onze nachtkastjes staan.

chimamanda ngozi adichie op paris fashion week
Stephane Cardinale - CorbisGetty Images

In de UK pleitte afgelopen maandag een groep van honderd gepubliceerde auteurs in een open brief, gericht aan vijf grote uitgeverijen, voor een diversere en inclusievere uitgeverswereld. Eerder bleek door de Twitter-campagne #PublishingPaidMe, waarin auteurs publiekelijk hun voorschotten deelden, dat auteurs van kleur aanzienlijk minder verdienden. En ook in Nederland is de boekenwereld overwegend wit – iets waar Sayonara Stutgard (oprichter van Uitgeverij Chaos) dit pleidooi over schreef op het Parool.

Belangrijk dus, om juist boeken van auteurs van kleur te kopen en hun werk te steunen. Eerder plaatsen we een overzicht met een aantal essentiële anti-racistische non-fictie boeken om te lezen. In dit overzicht verzamelden we hedendaagse fictie; verhalen die verweven zijn met thema's rondom afkomst, sociale klasse en cultuur. Vertelt uit het perspectief van mensen van kleur, en geschreven door mensen van kleur. Soms over gebeurtenissen uit de geschiedenis, anderen over alledaagse, persoonlijke verhalen, vertelt door stemmen waar niet vaak genoeg gehoor aan wordt gegeven.

Dit zijn Vogue's aanraders die nu op onze leeslijst of nachtkastjes staan.

Advertentie - Lees hieronder verder
1 Girl Woman Other - Bernardine Evaristo
girl, woman, other  bernardine evaristo
Girl, Woman, Other

Girl, Women, Other is een prachtige raamvertelling van twaalf personages (de meesten zwart, vrouw en Brits), wiens levens op de een of andere manier allemaal met elkaar verbonden zijn. Een ingenieuze puzzel van levensverhalen die zich in verschillende tijdperken afspeelt. De bijzondere proza waarmee het boek is geschreven moet je vooral zelf ervaren. Voor dit boek won Bernardine Evaristo trouwens de Man Booker Prize.

Shop

2 Such a Fun Age - Kiley Reid
such a fun age  kiley reid
Such a Fun Age

Such a Fun Age vertelt het verhaal van een jonge zwarte vrouw van 26 die ten onrechte wordt beschuldigd van het ontvoeren van haar oppaskindje, en alle gebeurtenissen die daarop volgen. In deze debuutroman schrijft Kiley op een toegankelijke en soms pijnlijk herkenbare manier over het leven van eind-twintigers, terwijl ze problemen als racisme, klassenverschillen en ongelijkheid zichtbaar maakt.

Shop

3 Behold the Dreamers - Imbolo Mbue
behold the dreamers  imbolo mbue
Behold the Dreamers

In debuutroman Behold the Dreamers volgen we twee families in New York tijdens de financiële crisis in 2008. Het gezin van protagonist Jende Jonga, migranten uit Kamaroen, en de familie van zijn baas Clark Edwards, een investeringsbankier bij Lehman Brothers. Een verhaal over sociale klasse, kleur, immigratie en de trapdoors van de Amerikaanse Droom.

Shop

4 A Woman is No Man - Etaf Rum
a woman is no man  etaf rum
A Woman is No Man

A Woman Is No Man geeft je een kijkje in het leven van drie generaties vrouwen in een conservatieve Palestijnse gemeenschap in Brooklyn. Etaf, die zelf Palestijnse ouders heeft en werd geboren in de New Yorkse wijk, schrijft: "Waar ik vandaan kom, hebben we geleerd om te zwijgen. We hebben geleerd dat stilte ons zal redden. Waar ik vandaan kom, houden we deze verhalen voor onszelf. Ze aan de buitenwereld vertellen is ongehoord, gevaarlijk, en de ultieme schande."

Shop

5 What We Lose - Zinzi Clemmons
what we lose  zinzi clemmons
What We Lose

De debuutroman van Zinzi Clemmons is losjes gebaseerd op haar eigen ervaringen met de zorg voor haar terminaal zieke moeder, wat ook hoofdpersonage Thandi, dochter van een Zuid-Afrikaanse moeder en Amerikaanse vader, overkomt. Een treffend verhaal, dat ook om haar bijzonder vertelvorm aangrijpt. Een recensent van The Guardian beschreef het boek als "zeer experimenteel, verteld in intieme vignettes met onder meer blogposts, foto's, handgetekende grafieken, en hip-hop lyrics."

Shop

6 Americanah - Chimamanda Ngozi Adichie
americanah  chimamanda ngozi adichie
Americanah

Chimamanda Ngozi Adichie ken je misschien van haar Ted Talk en latere publicatie We Should All Be Feminists, waar ze in 2014 wereldwijd bekend mee werd. Americanah is haar derde roman, waarin ze het verhaal vertelt van de jonge Nigeriaanse vrouw Ifemelu, die naar de Verenigde Staten immigreert om te studeren. Dit jaar komt er een mini-serie op HBO uit van het boek, geproduceerd door Lupita Nyong'o, die ook een rol zal vertolken.

Shop

7
8 The Girl With The Louding Voice - Abi Daré
the girl with the louding voice  abi daré
The Girl With the Louding Voice

De veertienjarige Nigeriaanse Adunni droomt ervan om haar opleiding af te maken en aan haar zelfstandige leven te beginnen. Studeren, leert haar moeder haar, is de enige manier om haar "louding voice" te laten horen. Maar voordat ze die kans krijgt, huwelijkt haar vader Adunni tegen haar wil uit. Ze besluit weg te lopen naar de grote stad, waar ze voor een rijke familie komt te werken en haar onafhankelijke stem probeert terug te vinden.

Shop

9 Swing Time - Zadie Smith
swing time  zadie smith
Swing Time

In haar vijfde roman Swing Time neemt Zadie Smith je mee naar Noord-Londen, eind jaren tachtig, waar twee vriendinnen uit een arme wijk dezelfde droom hebben: danseres worden. Eén van de vriendinnen heeft echter geen talent en de ander verspilt het hare. Begin twintig eindigt hun vriendschap, maar de invloed op elkaars leven blijft nog altijd voelbaar.

Shop

10 The Nickel Boys - Colson Whitehead
the nickelboys  colson whitehead
The Nickelboys

In deze roman duikt Colson Whitehead in een duister hoofdstuk uit de Amerikaanse geschiedenis: het tijdperk van de Jim Crow-rassenwetten in het Zuiden van Amerika. Dat doet hij aan de hand van het verhaal van twee tieners, die op een tuchtschool in Florida (de Nickel Academy) zitten, waar leerlingen slachtoffer zijn van misbruik, marteling, corruptie, en moord. Een verhaal over segregatie en het begin van de burgerrechtenbeweging, gebaseerd op school die echt heeft bestaan.

Van dit boek is ook een Nederlandse vertaling verkrijgbaar.

Shop

11 The Vanishing Half - Brit Bennett
the vanishing half  brit bennett
The Vanishing Half

De Vignes zusjes zullen er altijd identiek uit zien, maar hun levens allesbehalve. Nadat ze opgroeien in een zwarte gemeenschap in Amerikaanse zuiden, rennen ze beiden op zestienjarige leeftijd weg van huis. Als volwassenen vinden ze andere gemeenschappen, families, en identiteiten. Toch blijft hun lot altijd met elkaar verbonden.

Shop

12 ZWART - Afro-Europese Literatuur uit de Lage Landen
zwart
Zwart

Zwart is een bloemlezing samengesteld door Vamba Sherif en Ebissé Rouw, als reactie op het overwegend witte literaire landschap in Nederland. In deze bundel staan de verhalen van twintig Afro-Europese schrijvers uit Nederland en Vlaanderen. Met bijdragen van onder andere Clarice Gargard, Simone Atangana en Anousha Nzume.

Shop

13 Homegoing - Yaa Gyasi
homegoing  yaa gyasi
Homegoing

Effia en Esi zijn twee zussen; een van hen wordt verkocht als slaaf, de ander wordt uitgehuwelijkt om vrouw te worden van een rijke slaveneigenaar. In Homegoing volgen we die impact van die gebeurtenis op de generaties die volgen. Het verhaal neemt je mee over de hele wereld: van de vroegere Goudkust in Afrika, tot de katoenvelden in Mississippi, tot het nachtleven in Harlem.

Van dit boek is ook een Nederlandse vertaling verkrijgbaar.

Shop

14 Gebroken Wit - Astrid H. Roemer
astrid roemer
Astrid Roemer

Astrid Roemer's nieuwe boek Gebroken wit gaat over de Surinaamse familie Vanta. Een meerstemmige roman die zich afspeelt in Paramaribo, met een verhaal dat verschillende tijden beslaat. Centraal staat grootmoeder Bee, die wordt omringt door haar kinderen en kleinkinderen – sommigen fysiek bij haar, anderen in haar herinneringen, die allemaal aan het woord komen.

Shop

15 Friday Black - Nana Kwame Adjei-Brenyah
friday black  nana kwame adjei  brenyah
Friday Black

In twaalf surrealistische, satirische, en vlijmscherpe verhalen stelt Nana Kwame Adjei-Brenyah racisme en onze consumptiemaatschappij aan de kaak. In zijn korte verhalen laat hij zien hoe het is om jong en zwart te zijn in Amerika. De Volkskrant gaf het boek vijf sterren, en omschreef Nana's verhalen als "briljanten miniaturen", waarbij "het griezelige zit in de herkenbaarheid'.

Shop

16 Red at the Bone - Jacqueline Woodson
red at the bone  jacqueline woodson
Red at the Bone

In Red at the Bone wordt de familiegeschiedenis van de 16-jarige Melody ontrafelt, wanneer een onverwachte tienerzwangerschap twee families uit verschillende sociale klassen samenbrengt. Het boek duikt in thema's als klasse, identiteit, en de beslissingen die we op jonge leeftijd moeten maken die de rest van ons leven kunnen vormgeven.

Shop

17 Queenie - Candice Carty-Williams
queenie  candice carty williams
Queenie

"Bridget Jones’s Diary meets Americanah," zo werd dit boek in aankondigingen omschreven. De 25-jarige Jamaicaans-Britse Queenie Jenkins woont in Londen en voelt zich tussen twee culturen in vallen. Op haar werk bij een nationale krant moet ze zichzelf constant vergelijken met haar witte leeftijdsgenoten uit de Britse middenklasse. En na een pijnlijke break-up met haar witte vriend gaat ze opzoek naar troost op alle verkeerde plekken.

Shop

18 Real Life - Brandon Taylor
real life  brandon taylor
Real Life

In coming-of-age-verhaal Real Life volgen we Wallace, een biochemie-student aan een universiteit in het Amerikaanse Middenwesten, die zich als zwarte queer man niet thuis voelt op campus. Maar zijn twijfels zijn niet alleen het gevolg van het racisme en de klasse-verschillen waar hij zich doorheen moet manoeuvreren, maar ook het gevoel dat we elkaar als mensen nooit écht leren kennen.

Shop

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder