De leukste kinderboeken met kinderen van kleur in de hoofdrol

Vogue zette een aantal titels voor verschillende leeftijden op een rij.

Dit artikel werd voor het eerst in juni 2020 gepubliceerd.

Steeds meer ouders zijn bezig met de vraag hoe je je kind anti-racistisch opvoedt. Kinderboeken zijn onderdeel van de eerste stappen die je daar in kan zetten, door kinderen van jongs af aan cultureel diverse en inclusieve verhalen voor te lezen. Maar die verhalen moeten er ook zijn voor kinderen van kleur, omdat ieder kind zichzelf terug moeten kunnen zien en herkennen in een boek. Amerikaanse leesbevorderaar Sharron McElmeel schreef hierover in een open brief aan de The New York Times: 'Kinderen hebben de behoefte aan zowel spiegels als ramen. Veel gekleurde kinderen zien de wereld alleen via ramen en zij hebben spiegels nodig. Andere kinderen zien alleen spiegels en zij moeten de wereld ook door ramen leren zien.' En dat zijn niet alleen verhalen waarin de focus ligt op afkomst of kleur, maar ook gewoon ontroerende voorleesverhalen, grappige prentenboeken, en spannende verhalen over jonge avonturiers.

Steun stichting Tori

Een organisatie die zich al inzet voor een diverser leeslandschap is Stichting Tori. Dit doen ze door leesprogramma's te creëren met inclusieve kinderboeken die etniciteit, geaardheid, achtergrond, diverse levensgebeurtenissen en culturen bespreken. Ook doneren ze kisten met deze boeken aan openbare instanties, zoals bibliotheken, scholen, kinderopvangen en buurthuizen. Zo hopen ze dat steeds meer kinderen zich herkennen in de avonturiers en prinsessen waar ze zo naar opkijken. Dit doel kan Stichting Tori niet alleen behalen. Via Voor de Kunst is de organisatie daarom een crowdfundingsactie gestart waarmee ze tussen 1 januari en 1 februari 2021 minstens 20 duizend euro willen ophalen. Wil jij een steentje bijdragen aan een inclusiever kinderboekenmilieu? Doneer dan hier.

12 x de leukste inclusieve kinderboeken

Wil je vervolgens je eigen kinderboekenkast diverser maken? Vogue neemt je het zoekwerk uit handen en selecteert de leukste Nederlandstalige boeken met kinderen van kleur in de glanzende hoofdrol. Ps. Koop ze als het even kan in je lokale (kinder)boekhandel. Niet op voorraad? Vraag of ze 'm bestellen, zo kun je ook meteen invloed hebben op het aanbod in de winkel.

Advertentie - Lees hieronder verder
1 Tori – Brian Elstak
tori, brian elstak
Tori, Brian Elstak

Een prentenboek voor alle leeftijden, gemaakt door kunstenaar Brian Elstak, samen met schrijver Karin Amatmoekrim. 'Tori vertelt het bloedstollende avontuur van de drie dappere mensenkinderen Cel, Bones en Zi. Gewapend met een potloodzwaard, een Colossusschild en een tijgerklauw komen ze hun vader te hulp, de reuzenschildpad Jean-Michel Tortoise. Een ode aan de kracht van verbeelding, tegen ieders neiging van vooroordelen in.'

Bestel hier Tori van Brian Elstak.

2 Idje wil niet naar de kapper - Michael Middelkoop
idje wil niet naar de kapper
Idje wil niet naar de kapper

Het eerste prentenboek van filmmaker Michael Middelkoop, die over zijn debuut zei: 'De tofste en leukste helden uit mijn kindertijd waren niet alleen eigenwijs en zaten vol met fantasie, ze konden met hun avonturen ook veel zelfvertrouwen en respect overbrengen. Denk aan Pippi Langkous of Pluk van de Petteflet. Ik wilde daar een held aan toevoegen die ik niet zo vaak in boeken zag of op tv. Een held die net zo universeel aanspreekt, maar er toevallig uit ziet zoals mij en mijn zoon.' Een verhaal over de eigenwijze Idje, die niet naar de kapper wil, omdat hij met zijn magische bos krullen allerlei dingen kan die andere kinderen niet kunnen.

Bestel hier Idje wil niet naar de kapper van Michael Middelkoop.

3 Trobi - Brian Elstak
trobi   brian elstak
Trobi - Brian Elstak

Trobi is de opvolger van Tori, het eerste kinderboek van Brian Elstak, wat met een spannende cliffhanger eindigde. Ook in dit boek maken sommige hoofdpersonages – zoals reuzenschildpad Jean-Michel Tortois – een terugkeer. Het verhaal in het kort: "Drie dappere mensenkinderen Cel, Bones en Zi moeten een gestolen tijgerklauw met bijzondere krachten terugvinden. Maar wie heeft de tijgerklauw? De gevaarlijke zoektocht leidt naar een glibberige octopus."

Bestel hier Trobi van Brian Elstak.

4 Prinses Arabella - Mylo Freeman
prinses arabella
Prinses Arabella

Deze boekenserie van schrijver en illustrator Mylo Freeman over de eigenwijze prinses Arabella is wereldwijd een hit, en dat is niet voor niets. In de vrolijke boeken volg je Arabella en haar koninklijke familie op telkens weer een ander avontuur. Deze twaalfde editie in de reeks is het perfecte boek om je kinderen voor te bereiden aan een bezoek aan het museum.

Bestel hier Prinses Arabella van Mylo Freeman.

5 Van Klein tot Groots: Rosa Parks
van klein tot groot rosa parks
Van Klein tot Groot Rosa Parks

Dit boekje is onderdeel van de serie ‘Van klein tot groots’ (tip!) waarin je de levensverhalen leert kennen van belangrijke vrouwen uit de wereldgeschiedenis. Elk deel laat zien hoe een klein meisje met grote dromen opgroeide tot iemand die de geschiedenisboeken in ging. Deze editie gaat over burgerrechtenactiviste Rosa Parks en is onmisbaar uit de collectie.

Bestel hier Van Klein tot Groots: Rosa Parks van Marta Antelo en Lisbeth Kaiser.

6 Ada Dapper Wetenschapper - Andrea Beaty
ada dapper wetenschapper
Ada Dapper Wetenschapper

In Ada Dapper, Wetenschapper volg je Ada, een weetgraag meisje met tientallen dringende vragen. Zoals: Waarom groeien in jouw neus de haren vanbinnen? En waar komt een geur vandaan? Een verhaal over nieuwsgierig zijn, en het oplossen van problemen en nooit opgeven.

Bestel hier Ada Dapper Wetenschapper van Andrea Beaty.

7 Een kleintje erbij - Lauren Child
een kleintje erbij   lauren child
Een kleintje erbij - Lauren Child

Een aanrader voor wanneer er een broertje of zusje op komst is: Een Kleintje Erbij gaat over die spannende tijd. 'Elmer Groen is enig kind. Hij heeft een kamer voor zich alleen, hoeft met niemand speelgoed te delen en krijgt alle aandacht van zijn ouders. Tot alles op een dag verandert. Plots is Elmer niet meer alleen. Er is nu een broertje, met wie hij alles moet delen. Als dat maar goed komt…Een grappig, origineel en herkenbaar verhaal over de komst van een broertje of zusje.'

Bestel hier Een kleintje erbij van Lauren Child.

8 Lotjes Zorg - Tom Percival
lotjes zorg   tom percival
Lotjes Zorg - Tom Percival

Een vertaling van de Amerikaanse illustrator en kinderboekenschrijver Tom Percival, die nog meer boeken heeft gemaakt met kinderen van kleur in de hoofdrol. 'Lotje vindt het heerlijk om Lotje te zijn, tot ze op een dag een Zorg krijgt. Eerst is het maar een klein Zorgje, en dat is niet erg: iedereen heeft wel eens zorgen! Maar dan begint het te groeien… Elke dag wordt het groter en groter, en het maakt Lotje verdrietig. Hoe kan Lotje haar Zorg kwijtraken en opnieuw vrolijk worden?'

Bestel hier Lotjes Zorg van Tom Percival.

9 Papa, waar ben je? - Pimm van Hest
papa, waar ben je   pimm van hest
Papa, waar ben je? - Pimm van Hest

Omdat schrijver Pimm van Hest tijdens de adoptieprocedure van zijn dochter vrijwel geen prentenboeken over het onderwerp tegenkwam waarin daadwerkelijk een kind de hoofdrol speelde, besloot hij er zelf eentje te maken. Dit werd Rosita, en later volgen nog vele andere boeken. Waaronder Papa, waar ben je?, een verhaal over de bijzondere band tussen een meisje en haar vader.

Bestel hier Papa, waar ben je? van Pimm van Hest.

10 Julian is een Zeemeermin - Jessica Love
julian is een zeemeermin   jessica love
Julian is een Zeemeermin - Jessica Love

'Julian ziet op een dag drie zeemeerminnen.Vanaf dat moment is niets meer wat het was … Hij heeft maar één grote wens: een zeemeermin worden. Wat vindt zijn oma daarvan?' Een klein prentenboek met grote boodschappen over jezelf zijn en anderen accepteren.

Bestel hier Julian is een Zeemeermin van Jessica Love.

11 Kersenhemel - Jef Aerts
kersenhemel
Kersenhemel

'Adin en Dina zijn dikke vrienden, het is net alsof ze twee kersen aan hetzelfde steeltje zijn. Maar dan verhuist Adin naar de stad. Terwijl de seizoenen voorbijgaan, groeit er tussen hen een bijzonder spoor...' Een boek over vriendschap, liefde en loslaten, met prachtige illustraties van Sanne te Loo.

Bestel hier Kersenhemel van Jef Aerts.

12 Als ik een dinosaurus had - Alex Barrow
als ik een dinosaurus had
Als ik een dinosaurus had

In dit prentenboek voor peuters/kleuters volg je een meisje dat ervan droomt om een huisdier te hebben. En niet zomaar eentje, maar een dinosaurus. Voordat het zover is, fantaseert ze erop los over wat ze samen allemaal zouden beleven.

Bestel hier Als ik een dinosaurus had van Alex Barrow.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder