Interview: Rimon, de Amsterdamse nachtegaal uit Eritrea

Muziekjournaliste Emy el Ghalbzouri sprak tijdens muziekfestival Eurosonic Noorderslag met Rimon, hét talent uit Amsterdam om in de gaten te houden.

Religious item, Tradition,
elizabeth wirija

Muziekjournaliste Emy el Ghalbzouri ging namens Vogue naar muziekfestival Eurosonic Noorderslag in Groningen en wist de Amsterdams zangeres RIMON (21) te strikken voor een kort interview over liefde en de ambitie om open te bloeien als artiest én persoon. Ze vluchtte toen ze 1 jaar was met haar moeder uit Eritrea op zoek naar een betere toekomst en is nu hét opkomend talent uit Nederland.

Het is de derde week van januari en dat betekent dat ik op Eurosonic/Noorderslag ben. Het is zaterdagnacht en ik heb al zoveel toffe acts gezien. Terwijl Sheila and the Kit net hun laatste nummer spelen, denk ik terug aan alle inspirerende gesprekken en interviews. Ik ben beetje aan het rondzwerven in de hoofdzaal van de Oosterpoort en ik heb nog één interview die wel heel speciaal is. RIMON is naar mijn mening de Angie Stone van Nederland, met de attitude van Erykah Badu met haar schoonheid die bijna niet te vergelijken valt. RIMON bracht vorig jaar haar debuutsingle- en video Grace uit die nog steeds in de oren van vele fans nagalmt. Ook haar gloednieuwe single Dust wordt aardig bekeken en beluisterd. Excellente timing voor een gesprek met de Amsterdamse nachtegaal.

Hair, Headpiece, Hairstyle, Hair accessory, Forehead, Headgear, Fashion accessory, Jewellery,
elizabeth wirija

Onbereikbare vibe

Het moment breekt aan voor mijn chit chat met RIMON. Manager Yannick brengt me naar haar backstage area nadat ze een succesvol optreden gaf op Eurosonic/Noorderslag. Het gaat goed met haar. 'M’n optreden was nog intenser dan dat van gisteren. Ik voel alles heel heftig aan. Maar ik ben heel kritisch naar mezelf.' Ik zeg haar dat ik soms een soms onbereikbare vibe van haar voel afkomen. Alsof ze het publiek wil raken, maar ook weer niet. Ik hoop dat ze het niet verkeerd opvat. Maar ze snapt wat ik bedoel. 'Ik ben me daarvan bewust, ik toon niet makkelijk mijn emoties. In mijn tienerjaren heb ik veel meegemaakt met mijn moeder, en zij was ook gereserveerd met haar gevoelens. Ze deelde haar zorgen en leed niet. Dat was voor mij als dochter frustrerend, want in die tijd kon ze er niet altijd voor me zijn. Gelukkig is ze nu is de beste moeder ooit.'

Hair, Hairstyle, Headpiece, Headgear, Hair accessory, Fashion accessory, Braid, Black hair,
elizabeth wirija

'Dit is wat ik kan en moet doen.'

'Ik merk heus wel dat er ruimte is tussen het publiek en m’n optreden; ik moet de juiste vibe nog vinden. Ook merk ik dat ik op het podium door veel emoties heen ga. En ergens gaat het ook weer makkelijk – ik stap snel in mijn rol want het is het verlengde van mezelf. Dit is wat ik kan en moet doen. Als klein meisje zong ik altijd en overal. De moeilijke periode met mijn moeder gaf me de ruimte het risico te nemen en te zien waar de muziek mij zou brengen. Op school behaalde ik goede cijfers, maar het was gewoon niets voor mij. Academisch slim zijn, betekent niet altijd dat je toekomst daar ligt. Al snap ik nu wel mijn moeders frustratie. Je vlucht natuurlijk met het idee je kinderen een beter leven te geven. Dan denk je niet meteen aan een carrière in de muziek.'

Ijzig in de liefde

Hoe is RIMON in de liefde? Ze glimlacht: 'I had my fair share of heart break en belandde vaak in stomme situaties. Het duurt gewoon lang voor ik iets loslaat, maar als ik dat doe, ben ik ijzig. Je ziet me niet meer terug. In de liefde heb ik veel geleerd. Nu heb ik een relatie op zo’n ander niveau. Ik ben sterker en groei door alles wat er nu gebeurt. Ik push mezelf elke dag want ik vind dat ik gisteren op zestig procent zat en vandaag op zeventig.' Ik wil haar bijna voor gekkie uitmaken. Hier zit je dan, net 21, met die stem en die looks, gevlucht uit Eritrea met je moeder – en dan bestijg je zo even dit podium. "Je bent echt het volledige plaatje, my dear. Geloof daar in", vertel ik haar. RIMON: 'Ik probeer mijn emoties in mijn producties te verwerken, dan zie je dat ik me wel laat gaan. Ik hoop dat op het podium ook meer naar elkaar toe te brengen!' Ik knuffel haar en wens haar het beste. Ze verdient niks minder.

This content is imported from YouTube. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Succesvolle debuutsingle

Ik spreek ook Yavez Anthonio, master mind achter haar werkelijk prachtige shoots en videoclips als Grace en Dust. Yavez begon als illustrator en begaf zich richting vormgeving en fotografie. Na zijn opleiding werkte hij bij een reclamebureau, wat hem al snel verveelde. 'Met RIMON sprak ik al vaker over een samenwerking met beeld en video. Op een dag belde ze me: "we gaan ervoor!" Het proces is mooi en makkelijk omdat we qua visie erg op een lijn zitten. Ik hou van de nieuwe 90s vibe die wij met elkaar creëren. Mijn baan opzeggen en de camera oppakken, was een goede zet.' Yavez is net 27 en pendelt tussen New York en Amsterdam, op zoek naar schoonheid en inspiratie. Een visum is inmiddels aangevraagd, daarmee realiseert hij nog een droom. 'Elke keer als ik iets met RIMON creëer, voel ik dat mijn visie iets meer tot leven komt en kan ik mijn grenzen verleggen. Het is een muze-project waar ik trots op ben.'

This content is imported from YouTube. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Make-up/haar: Sophia Sinot, styling: Lissa Brandon

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Cultuur