Jameela Jamil tijdens openhartig interview: 'dit is de grootste gok die ik ooit heb genomen’

We spraken actrice en activist Jameela Jamil voor het decembernummer van Vogue Nederland. Lees hier de preview van het interview.

Jameela Jamil
Jamie McCarthyGetty Images

Ze is actrice en presentator, maar verwierf pas echt bekendheid als activist. Vogue zocht de invloedrijke Britse Jameela Jamil op in Los Angeles, waar ze al haar tijd en energie in haar platform i_weigh steekt: ‘Stop je geld in vriendschappen en jezelf, en niet in cellulitiscrème.’ Lees hier de preview van het interview met Jameela Jamil uit het Vogue Nederland decembernummer, dat hier online te bestellen is.

Ik was van plan dertig minuten te vroeg te zijn voor mijn interview met Jameela Jamil (33). We hebben afgesproken in het Sunset Tower Hotel op Sunset Boulevard in LA. Dat klinkt chic. Alles hier klinkt chic. En om eerlijk te zijn, ontzettend intimiderend. In het circus dat Hollywood heet draait alles om jezelf, wie je kent, wat je doet en hoe je overkomt. Nu ik het van dichtbij zie snap ik wel waarom mensen hier gillend wegrennen. Ik zit in een taxi en de chauffeur vertelt me dat hij verdwaald is. Top. Ik zit in een onbekende stad, in de auto van een wildvreemde en mijn hele eerste indruk hangt van hem af. Terwijl ik naar de langsflitsende palmbomen kijk besef ik dat ik in een metafoor terecht ben gekomen. Het LA waar mannen je carrière maken of breken.

Actrice & activist

Jamil had al een mooie carrière voor ze de oversteek naar Amerika maakte. Ze begon als model op jonge leeftijd, werd daarna zelf modellenscout, vervolgens maakte ze geschiedenis door als eerste vrouwelijke dj in haar eentje de immens populaire BBC Radio 1-show The Official Chart te presenteren. Zo zou ik nog pagina’s lang kunnen doorgaan. Maar de meeste mensen zullen haar kennen als Tahani Al-Jamil uit de met een Emmy genomineerde Netflix-serie The Good Place.

In Engeland was ze al jaren actief als activist, maar door haar nieuwe internationale bekendheid werd haar stem versterkt. Ze richtte Intstagramaccount @i_weigh op om mentale gezondheid en body positivity te promoten. Ook op Twitter worden haar tweets over detoxthee en afslankpillen wereldnieuws en zelfs politiek beleid. Maar waarom? En hoe? Simpel, Jamil is naast al haarsucces iemand die de wereld wil verbeteren voor haar kinderen, en intussen plukken wij daar allemaal de vruchten van. Ik sprak haar over @i_weigh, haar toekomstplannen en natuurlijk over The Good Place.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Hoe ben je gecast voor The Good Place?

‘Ik was net naar LA verhuisd en had een manager voor mijn werk als scenarioschrijver. Die wist dat ze een irritante lange Indiase vrouw zochten en vond dat perfect bij mij passen. Ik had eerst nee gezegd, ik wilde niemand teleurstellen. Maar al mijn managers en agenten zeiden dat ik ervoor moest gaan, want ze waren fan van het script – en ik ook! Maar ik had mezelf ervan overtuigd dat ik het niet zou kunnen, want ik had nog nooit geacteerd. Niemand geloofde dat. Ze dwongen me op auditie te gaan en ik kreeg de rol. Ik weet niet hoe of waarom, maar bedenker Mike Schur was er al vroeg van overtuigd dat die rol bij mij zou passen.

Ik had mezelf ervan overtuigd dat ik het niet zou kunnen, want ik had nog nooit geacteerd.

Hij moest en zou me veranderen in een actrice en ik denk dat dat gelukt is. Ik wil niet zeggen dat ik Robert De Niro ben, maar ik heb me staande gehouden naast Ted Danson (Michael in The Good Place, red.). Ik ben er heel trots op, ook al is het erg stressvol. Niemand wil degene zijn die Ted Danson teleurstelt, wat een legende!’

Hoe dacht je over Hollywood voordat je ernaartoe ging?

‘Ik dacht dat het veel erger zou zijn. Veel bitchier en achterbakser. Maar ik verhuisde erheen in 2016 toen de Times Up!- en #metoo-bewegingen net bezig waren, dus ik kwam in de veiligst mogelijke periode. Het moeras was aan het leeglopen, maar natuurlijk zwemmen er nog een paar krokodillen rond. Mannen waren bang om me een knuffel te geven en stelden niet meer voor om laat op de avond af te spreken. Bij vrouwen onderling had ik een gevoel van solidariteit. Er was eindelijk empathie. Eerst werden we uit elkaar gedreven en individueel veroverd, nu beseffen we dat dat bullocks is. We hebben alleen kans op verandering als we samen elkaars stemmen versterken. Ik denk dat dat ook een van de redenen is waarom mijn activisme nu gehoord wordt, terwijl ik al jaren hetzelfde zeg.’

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Nog meer dan The Good Place ben je nu bekend van je activisme in Hollywood en ver daarbuiten. Wanneer was de eerste keer dat je jezelf hard maakte tegen een ‘verkeerd’ schoonheidsideaal?

‘Ik was negentien en werkte als modelscout. Ik zag twaalfjarige meisjes verhongeren en gepusht worden tot het ontwikkelen van anorexia, dat deed me denken aan mijn eigen tijd als model. Herion chic was de term die gebruikt werd om zo’n soort lichaam te verheerlijken. We dwongen meisjes een lijf na te bootsen zoals je ziet op plekken van extreme hongersnood. Ik heb altijd al geweten dat je van binnenuit meer verandering kunt doorzetten dan van buitenaf, dus ik schreef een brief naar The Evening Standard om me hard te maken tegen size zero. Dat was de eerste keer dat ik in het nieuws kwam als activist. Ik zeg al veertien jaar dezelfde shit, maar mensen luisteren nu pas omdat ik een actrice ben. We luisteren alleen naar mensen met privileges. We snoeren gemarginaliseerde mensen de mond.

We luisteren alleen naar mensen met privileges. We snoeren gemarginaliseerde mensen de mond.

Zegt Angelina Jolie iets over Pakistan, dan luisteren we. Vertelt iemand uit Pakistan over wat er gebeurt, dan niet. Er zijn vrouwen binnen de fat community die al decennialang hetzelfde zeggen als ik, maar ze worden bestempeld als bitter en jaloers, dingen die mensen ook tegen mij zeiden toen ik een paar maten meer had. Ik ben ongelofelijk dankbaar voor The Good Place omdat dat alles voor me heeft veranderd. Als je ineen hitshow speelt die over de hele wereld wordt uitgezonden, kun je echt iets veranderen in Hollywood. Hollywood leert ons zo veel slechte dingen over thema’s als zelfbeeld en seks. Veel negatieve denkwijzen beginnen hier en gaan vervolgens de wereld over. Ik zou ’s nachts niet kunnen slapen als ik daar niks tegen zou doen.’

Lees het hele interview met Jameela Jamil in het Vogue Nederland decembernummer, dat hier online te bestellen is.


This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Cultuur