Terwijl alle newsfeeds overspoeld worden met berichten over de huidige coronacrisis, zou je bijna vergeten dat er ook nog positieve dingen gaande zijn in de wereld. Bijvoorbeeld het Cartier Women's Initiative, waarvoor vandaag de finalisten bekend zijn gemaakt. Wie zich even in dit inspirerende intitiatief van het gerenommeerde juwelenhuis Cartier verdiept – dat volledig in het teken staat van de empowerment van vrouwelijke ondernemers – kan niet anders dan enthousiast worden. De inspirerende verhalen van de drie Europese finalisten zijn een nodige positieve noot in deze onzekere tijd. Vogue sprak drie powervrouwen die van plan zijn met hun start-ups de wereld een stukje gelijkwaardiger, en daarmee een stúk mooier, achter te laten.
Dora Palfi - 'imagiLabs'
In haar eerste baan als developer, werd naar de Zweedse Dora Palfi gerefereerd als 'het meisje op de zevende verdieping' – simpelweg omdat er geen enkele andere vrouwelijke developers werkzaam waren in het bedrijf. Haar voorbeeld is geen zeldzaam fenomeen. Zelfs in een land als Zweden dat juist bekendstaat om vooruitstrevende gendergelijkheid, bestaat de tech workforce voor minder dan éénvijfde uit vrouwen. Dat hoopt Dora in de toekomst te veranderen waardoor ze samen met haar studievriendin Beatrice Ionascu het bedrijf imagiLabs oprichtte.
'Ik hoop dat we met imagiLabs miljoenen meisjes over de hele wereld enthousiast kunnen maken voor coderen,' vertelt Dora. Haar bedrijf heeft daarvoor de imagiCharm ontwikkeld, een programmeerbaar accessoire dat op een sieraad lijkt, dat meisjes kunnen customizen door op hun telefoon te coderen. 'Hopelijk heb ik de mogelijkheid om over tien, vijftien jaar zelf te investeren in de tech start-ups, opgezet door de generatie vrouwen na mij.'
Sofie Blakstad - 'hiveonline'
Met meer dan vijfentwintig jaar werkervaring in de grootste financiële instituties ter wereld, zag de Deense Sofie Blakstad een terugkerend probleem: het is voor micro-ondernemingen nagenoeg onmogelijk om krediet te verkrijgen om zo hun bedrijf te kunnen laten groeien. Met haar blockchain-based hiveonline app wilt Sofie vrouwelijke ondernemers in Niger empoweren door het aanvragen van een microkrediet te versimpelen.
Volgens Sofie huisvest Sub-Sahara Afrika vandaag de dag ongeveer honderd miljoen micro-ondernemingen, met een aanzienlijke groeipotentie voor de komende dertig jaar. Die ondernemingen zijn grotendeels women-owned. Sofie wil ondernemende vrouwen in Niger ondersteunen door het opzetten en de groeimogelijkheden van hun bedrijven te vergemakkelijken. Ze hoopt snel naar meer landen uit te breiden, voornamelijk in Afrika, omdat het continent zowel het armste als snelstgroeiende is. Het doel wat ze voor ogen heeft met hiveonline is dan ook niet gering: 'Ik wil wereldwijd de economie veranderen, om deze eerlijker te maken voor vrouwen.'
Anna-Sophie Hartvigsen - 'Female Invest'
Anna-Sophie Hartvigsen kreeg interesse in investeren toen ze nog een universiteitsstudent was. Dat begon met een aantal kleine investeringen, maar toen de Deense Anna-Sophie meer kennis wilde opdoen en haar ervaringen wilde delen met gelijkgestemde vrouwen, liep ze tegen een probleem aan: deze vrouwen waren noch op haar universiteit, noch in business school nergens te bekennen. Totdat ze Emma Due Bitz ontmoette, met wie ze een kleine investeerdersclub begon bestaande uit zo'n twintig vrouwen, om hen enthousiast te maken voor en informatie te delen over het investeren van hun spaargeld.
'Binnen de eerste maand blies het helemaal op,' vertelt Anna-Sophie. Nadat de media in Denemarken aandacht besteedde aan de kleine investeerdersclub, bleek er ontzettend veel interesse te zijn vanuit vrouwen om zich in het onderwerp te verdiepen. Vanuit die vraag is de ondermening Female Invest van Anna-Sophie en Emma geboren. Female Invest geeft educatieve workshops en seminars over investeren, volledig gericht op vrouwen: 'Met Female Invest willen we vrouwen empoweren om zo de bestaande gender gap rondom investeren te dichten.'
Cartier Women's Initiative
Sinds 2006 zet het gerenommeerde juwelenhuis Cartier vrouwelijke ondernemers in de schijnwerpers met het Cartier Women's Initiative. Wereldwijd kunnen vooruitstrevende ondernemingen, door en voor vrouwen, zich jaarlijks aanmelden voor het programma dat hen de nodige financiële en sociale ondersteuning biedt om hun bedrijf te laten groeien. 'Bij Cartier vinden we het cruciaal om jonge bedrijven en start-ups te ondersteunen naar een stabielere periode,' aldus Cyrille Vigneron, president en CEO van Cartier International. 'En dat is wat we van plan zijn te blijven doen, ons er terdege van bewust zijnde dat deze vrouwen een concrete en duurzame impact hebben en dus de weg vrijmaken voor een betere toekomst.'
Wereldverbeteraars van morgen
Met het intitiatief wil Cartier de wereldverbeteraars van morgen de mogelijkheid geven hun inspirerende start-ups te laten groeien. Per continent worden drie finalisten uitgekozen die elk kans maken op de grote prijs van meer dan negentigduizend euro. Maar ook de tweede en derde plek mogen op financiële steun rekenen: zij winnen beide een prijs van zevenentwintigduizend euro. Zowel de zeven laureaten van ieder continent, als de overige veertien finalisten profiteren daarnaast van Cartier's financiële adviesdiensten, één-op-één strategiecoaching, zichtbaarheid in de media en internationale netwerkmogelijkheden – alsook een plaats in het educatieve INSEAD-programma voor ondernemers.
De zeven winnaars van het Cartier Women's Initiative zullen begin juni bekend worden gemaakt.
Bestel Vogue Nederland en Vogue Living nu online zonder verzendkosten en ontvang de nieuwste issues binnen twee werkdagen.