Terwijl de anderhalvemetersamenleving ons fysiek uit elkaar drijft, brengt het wereldberoemde kunstenaarsduo Inez & Vinoodh ons virtueel samen. De Amsterdammers Inez van Lamsweerde en Vinoodh Matadi lanceren Double Dutch, een nieuw digitaal platform waarbij je goede doelen steunt in ruil voor digitale kunst. Een match made in heaven, zo lijkt het. Het concept? Simpel. De boodschap? Hartverwarmender dan ooit.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Gigi Hadid als kunstenaar

Ben je nog op zoek naar een leuke wenskaart voor de feestdagen? Gigi Hadid, Derrick Adams, Sterling Ruby en Jamie Reid zijn slechts een deel van de kunstenaars die voor Double Dutch hun kunstwerken aanbieden. Via de Double Dutch-app -en -website verstuur je een kunstkaart naar je geliefden waarvan de opbrengst aan een goed doel wordt geschonken. Op deze manier maakt Double Dutch het gifting-proces nóg betekenisvoller.

gigi hadid  double dutch
’I Wish I Was There’ - Gigi Hadid.
Gigi Hadid / Double Dutch

De opbrengsten komen bovendien veilig in handen van impactvolle goede doelen die zich richten op belangrijke thema’s als klimaat, inclusiviteit, gelijkheid en de bestrijding van COVID-19. Denk aan bekende initiatieven als ondere anderen Doutzen Kroes’ Knot on my Planet, de Born This Way Foundation van Lady Gaga, WHO’s Covid-19 Solidarity Response Fund en de OutRight Action International.

Het artikel gaat verder onder de video.

Felice Noordhoff neemt je backstage bij de Chanel-show

Give cash, not trash

Met de unieke digitale werken van bekende kunstenaars, curatoren en ontwerpers, zorgt Double Dutch dus niet alleen voor een mooi gebaar, ze gaan ook verspilling tegen. Volgens onderzoek wordt er namelijk jaarlijks 38,4 miljard euro aan geschenken weggegooid, in de Verenigde Staten alleen al. “Give cash, not trash” is de achterliggende gedachte.

'Hoe kun je één persoon laten zien dat je om hen geeft en dat dit ten goede komt van ons allemaal?'

Digitaal verbonden

Omdat we door de pandemie the most wonderful time of the year nu gedeeltelijk zonder familieleden zullen doorbrengen, hoopt het team dat Double Dutch een manier is om liefde te delen, digitaal verbonden te blijven en organisaties te steunen die fantastisch werk doen.

Inez en Vinoodh: ‘We zijn het meest dankbare voor de vriendschappen en familie die we hebben. Vooral dit jaar werd het duidelijk dat we elkaar nodig hebben, daarom vroegen we ons af: "Wat is het perfecte cadeau om liefde en dankbaarheid uit te drukken en hoe brengen we dat naar een grotere schaal? Double Dutch is het antwoord.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Verslavend project

Toen het duo door de Covid-19 lockdown hun belangrijkste accessoire (a.k.a fototoestel) tijdelijk moest neerleggen, kwam Double Dutch van de grond. Het idee ontstond anderhalf jaar geleden al, maar de lancering kwam door een goede reden in een stroomversnelling. Vinoodh: ‘Toen we hier in New York voor het eerst in lockdown gingen, realiseerden we dat we snel moesten schakelen. Mensen hebben vooral nu nood aan geld, hulp en liefde. Het is aandoenlijk om te zien hoe enthousiast iedereen is over het project. Vooral omdat het zo nauw aan ons hart ligt. Dit maakt het erg verslavend om het platform uit te breiden.’

De kracht van social media

Terwijl veel van ons net digital-moe zijn en juist naar fysieke interactie hunkeren, bewijst dit innovatieve project van Inez & Vinoodh de kracht en impact van social media. Inez: ‘We zijn aangeleerd om een haat-liefde verhouding te hebben met social media, maar ik houd er ontzettend veel van, om eerlijk te zijn. Het is waanzinnig om te weten dat je ontelbaar veel mensen kunt bereiken. Zonder social media hadden we nooit de geweldige kunstenaars gevonden die nu in het Double Dutch portfolio zitten.’

‘I Wish I Was There

De indrukwekkende lijst aan deelnemende creatives blijft onophoudelijk groeien. Iconen in de kunstwereld als Urs Fischer, Maurizio Cattelan & Pierpaolo Ferrari delen het Double Dutch podium met opkomende artiesten zoals Fernando Monroy, Leah Tinari, Daria Birang en Langley Fox. Om deze grote namen te strikken werkten ze samen met de geweldige curator Francesco Bonami.

Inez: ‘Het is fantastisch om te zien dat jonge kunstenaars en goede doelen zich vrijwillig aanmelden bij ons. Zoals ook Gigi Hadid die ons benaderde voor een samenwerking nadat we haar Double Dutch introduceerden. ‘’Wat kan ik doen om jullie te helpen, zeg het maar, ik doe mee!”, zei Gigi overtuigend. We vroegen haar al snel daarna om een kunstwerk te maken waarin ze een persoonlijke boodschap verwerkte. Daar sprong ze meteen op waaruit haar kunstwerk ‘I Wish I Was There’ ontstond.

'Het is die Nederlandse mentaliteit, eerlijkheid en droge humor dat het een succesvolle collab maakt'

What’s next?

Naast een persoonlijke boodschap versturen kun je jouw eigen digitale ‘wall of art’ creëren door kaarten en goede doelen te selecteren en vervolgens tentoon te stellen op je eigen Double Dutch pagina. Een mooie aanvulling aan dit concept lijken me voice memo’s, bewegende kunstwerken en videoberichten. Vinoodh: ‘In de toekomst we zeker meer features. Voor nu doen we het stap voor stap. We hebben al veel ideeën op de plank liggen – met coole filters en persoonlijke videoboodschappen.’

Nederlandse mentaliteit

Voor deze lancering werkten ze samen Piyusha Eluri, voormalige Rent the Runway executive, de oprichter van Kidfund Laura Bailyn, gingen ze aan tafel met het wereldwijde betaalplatform Adyen én KesselsKramer, het bekende Amsterdamse creative communications agency dat ook werkt voor merken als Vans en Timberland. Vinoodh: ‘Vanaf het begin was het team helemaal overtuigd van het project en wilde meteen helpen om het groot te maken.’ Inez: ‘Het is die Nederlandse mentaliteit, eerlijkheid en droge humor dat het een succesvolle en fijne collab maakt.’

inez van lamsweerde en vinoodh matadin
Inez van Lamsweerde en Vinoodh Matadin

Double Dutch maakt het mogelijk om elkaar lieve berichten te sturen, wat zouden jullie iedereen wensen op dit moment? Inez en Vinoodh: ‘Een goede gezondheid is nu wel topprioriteit.’

Check hier alles over het Double Dutch-platform.