Prominente media betaalden Melania Trump indirect duizenden dollars

Volgens het Amerikaanse NBC zou de familie Trump veel geld hebben verdiend aan royalties via Getty Images.

Beauty, Fashion, Blond, Long hair, Event, Television presenter, Smile, Brown hair, Model, Performance,
Getty Images

Nieuwsmedia hebben indirect duizenden dollars betaald aan de familie Trump. NBC ontdekte dat Melania Trump een ongebruikelijke deal heeft gesloten met beeldbank Getty Images, waarbij foto's van haar en de familie alleen in 'positieve berichtgeving' gebruikt mogen worden. In totaal gaat het om minstens 100.000 dollar die de first lady zou hebben ontvangen van Getty voor een serie van 187 foto's, genomen tussen 2010 en 2016 door de Belgische fotograaf Regine Mahaux.

Royalties

Volgens NBC is het niet heel gek dat beroemdheden royalties ontvangen voor het publiceren van foto's van hun portretten, maar in het geval van de Trumps, die inmiddels zeer belangrijke publieke functies bekleden, is dat heel ongebruikelijk. Daarbij komt dat in de licentie van Getty staat vermeld dat de beelden enkel in positieve berichten gebruikt mochten worden, iets waar vele Amerikaanse nieuwsmedia, zoals NBC, Yahoo en de Daily Mail, zich niet altijd aan hebben gehouden. Volgens de openbare financiële gevevens van de familie heeft Melania een flinke som geld overgehouden aan de deal, ongeveer tussen de 100.000 en 1.000.000 dollar.

Screenshot van een foto van de familie Trump.
via NBC

Zowel het Witte Huis als Getty Images willen geen details delen en niet zeggen waar de foto's allemaal zijn gebruikt. Naar onderzoek van NBC blijkt dat er tientallen nieuwsmedia zijn die gebruik hebben gemaakt van de foto's in 2017, zoals de eerdergenoemde NBC, Yahoo en de Daily Mail, maar ook de Amerikaanse Marie Claire en kranten als My San Antonio en de Houston Chronicle. Veel van die media hadden de foto's al gebruikt voordat Donald Trump president werd.

Onduidelijk

Zowel NBC als Yahoo zeggen in een statement niet te hebben geweten van de deal, en dus ook niet dat de foto's alleen positief gebruikt mochten worden - laat staat dat er geld naar de familie Trump zou gaan. Als gevolg hebben meerdere nieuwsmedia de foto's van hun websites gehaald. Zo zegt Yahoo News: 'We waren ons niet bewust van de speciale regeling met Getty, en ook is onze berichtgeving er niet door beïnvloed. We hebben de beelden verwijderd van de Yahoo website.'

Legaal

Hoewel de deal met Melania Trump heel ongebruikelijk is en bij velen voor opgetrokken wenkbrauwen zorgt, is het niet illegaal. Het is niet verboden om als beroemdheid geld te ontvangen voor foto's, ook al zijn die foto's beschikbaar in een beeldbank. Desondanks is het opvallend dat Melania Trump inkomsten vergaard aan commerciële activiteiten naast haar publieke functie als First Lady en het onduidelijk is waar deze inkomensten naartoe gaan: zo maakte Michella Obama als First Lady de inkomsten van een boek dat zij publiceerden tijdens haar functie over naar een goed doel, en ook First Lady Laura Bush, echtgenote van president George W. Bush, deed dit. Ook belde NBC met fotograaf Regine Mahaux en die meldde dat 'alles legaal is'. Getty Images vertelde aan NBC dat de overeenkomst tussen Getty en de Trumps geheel vertrouwelijk is, waardoor ze verder geen details willen vrijgeven over de deal.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Cultuur