Meghan Markle’s politieke statement in Londen

Meghan Markle breekt met koninklijke tradities door dit politieke statement in Londen.

Dress, Suit, Formal wear, Fashion, Hairstyle, White-collar worker, Shoulder, Human, Tuxedo, Gown,
Getty Images

Terwijl de hele wereld gisteren in de ban leek van de komst van de baby van Kate Middleton en prins William, hadden prins Harry en Meghan Markle een iets serieuzere ochtend. Het verloofde stel was aanwezig bij een herdenkingsdienst die stil stond bij het 25-jarig jubileum van de moord op Stephen Lawrence, een 18-jarige zwarte Britse man die in 1993 werd doodgestoken door een groep witte mannen terwijl hij op de bus wachtte.

De zaak was in Groot-Brittannië een keerpunt voor de kritiek op het institutionele racisme binnen de politie. Het rapport over de moord in 1999 toonde aan dat de moordenaars van Lawrence inderdaad racistische motieven hadden voor de moord en dat de politie in de vroege jaren negentig de zaak niet goed onderzocht had wegens institutioneel racisme binnen de politie. Na het uitkomen van dit rapport werden uiteindelijk twee van Lawrence’s moordenaars veroordeeld in 2012.

Meghan Markle en prins Harry groetten Lawrence’s moeder Doreen voordat ze de dienst ingingen. Binnen las Harry een statement van zijn vader, prins Charles voor. ‘Ik herinner me als de dag van gisteren hoezeer ik in shock was over de moord op Stephen, een gevoel dat vele mensen in dit land en over de hele wereld met mij deelden. Ik herinner me ook hoezeer ik geraakt was door het doorzettingsvermogen van zijn familie om iets positiefs uit deze tragedie op te bouwen, en hoe ze ervoor zorgden dat Stephens verhaal niet eindigde in wanhoop, maar in hoop.’

Meghan Markle en prins Harry begroeten de moeder van Stephen Lawrence, Doreen, buiten de kerk.
Getty Images

De aanwezigheid van het koninklijke stel bij de herdenking, en daarmee hun impliciete boodschap van steun aan Lawrence en het aanpakken van institutioneel racisme op grote schaal, is een breuk met koninklijke tradities. De Britse royal family staat erom bekend hun leden af te raden publiek hun politieke overtuigingen bekend te maken. Zo behield koningin Elizabeth II haar 60-jarige publieke neutraliteit toen Brexit het land in zijn greep had. En waar Kate Middleton eerder dit jaar nog kritiek ontving over het feit dat ze de #TimesUp beweging niet steunde tijdens de Bafta Awards door zwart te dragen (de Duchess droeg een donkergroene jurk), lijken prins Harry en Meghan Markle, wellicht door hun verdere verwijdering van de troon, de wil en mogelijkheid te hebben om Kensingston Palace in een nieuwe, progressieve richting te bewegen.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Meghan Markle