Dit zijn dus de beste en slechtste EU-landen om op zwangerschapsverlof te gaan

Dit zijn de beste en slechtste landen om je te bevinden als zwangere carrièrevrouw.

Cheek, Skin, Shoulder, Human leg, Joint, Child, Comfort, Elbow, Thigh, Foot,
Mario Testino, Vogue Paris, oktober 2014

Hoera, je eerste baby is op komst! Maar hoe zit het eigenlijk met je zwangerschapsverlof? Sinds jaar en dag doen tussen vrouwen onderling de welbekende verhalen de ronde: dat het verlof walhalla bij de Scandinavische landen te vinden is en dat je in de Verenigde Staten zo ongeveer door moet werken totdat je vruchtwater is gebroken. Maar hoe zit het nu precies? Het zwangerschapsverlof voor vrouwen over de wereld is heel divers geregeld en zelfs tussen EU-landen zijn enorme verschillen te zien, zo blijkt. Het OECD, een intergouvernementele organisatie die beleidspraktijken van 35 verschillende democratische lidstaten vergelijkt, stelt vast dat vrouwen wereldwijd gemiddeld 18 (17,7) weken betaald zwangerschapsverlof krijgen, maar de Amerikanen hebben bijvoorbeeld wettelijk gezien helemaal geen recht op betaald verlof (aha, dat klopt dus)! Gelukkig zijn landen in de Europese Unie onder een Europees mandaat wel verplicht om betaald zwangerschapsverlof te verlenen, met een vastgesteld betaald minimum van 14 weken. Maar ook hier zijn veel verschillen tussen landen onderling. Vogue zocht voor je uit: in welk EU-land ben je met zo'n kleintje op komst het beste uit?*

*De onderstaande cijfers zijn gebaseerd op statistieken van het OECD van begin 2016, en hebben betrekking op het algehele totaal aan beschikbaar verlof voor moeders. Het vader- en ouderschapsverlof is hierin niet meegerekend.

Beste EU-landen om op zwangerschapsverlof te gaan

1. Estland
In Estland heb je als zwangere vrouw de jackpot gewonnen. Hier krijg je in totaal 94 weken verlof, tegenover een loon van 57,7%. Dat is gelijk aan 85,1 volle, uitbetaalde weken.2. BulgarijeIn Bulgarije krijg je maar liefst 58,6 weken (ongeveer een jaar) verlof, tegen een uitbetaling van 90% van het loon. En daarna kun je er voor kiezen nóg een jaar extra verloven te nemen tegen uitbetaling van het minimumloon. In totaal komt dat neer op een verlof van 110,4 weken voor 67% van het loon en 71,1 weken vol uitbetaald.

3. Hongarije
Het 'zwangerschapspakket' van Hongarije is ook heel royaal: moeders kunnen tot 160 weken verlof krijgen, waarvoor zij in totaal 44,4% van hun loon ontvangen.

4. Litouwen
In Litouwen mag je 62 weken verlof opnemen tegen vólledige uitbetaling van je loon.

5. Tsjechische Republiek
Hier kun je in totaal tot wel 110 weken verlof krijgen voor 51,1 weken, wat neerkomt op 56,3 volle, uitbetaalde weken.

Slechtste EU-landen om op zwangerschapsverlof te gaan

1. Ierland
In Ierland krijg je in totaal 26 weken verlof, maar wel voor maar 35% van het loon. Dat komt neer op 9,1 volle uitbetaalde weken.

2. Groot-Brittannië
In Groot-Brittanië krijg je een zwangerschapsverlof van maar liefst 52 weken, waarvan 39 betaald. Maar daar staat wel tegenover dat je gedurende die 9 maanden maar 33% van je loon krijgt uitbetaald. Voor de volle 100% van je loon, krijg je slechts 12,2 weken.

3. Cyprus
In Cyprus ontvang je 18 weken verlof, maar wel voor 72% van het loon. Dit komt slechts neer op een volbetaalde 13 weken.

4. België
In België kun je tot 32,3 weken verlof krijgen tegen een uitbetaling van 46.4% en dit is gelijk aan de full-rate equivalent van 15 weken.

5. Malta
In Malta krijg je 18 weken verlof voor 87,1% van je salaris. Dat is tegen volle betaling 15,7 weken.

Nederland, de Verenigde Staten & Scandinavië

Vrij onverwacht zitten de Scandinavische landen met hun zogenaamde 'pretpakketten' aan allerhande zorgregelingen en maatschappelijke voorzieningen niet in bovenstaande top 5 van beste landen. Dit betekent echter niet dat het zwangerschapsverlof daar niet goed geregeld is, want als je bijvoorbeeld het vaderschapsverlof mee zou rekenen zouden deze regelingen een stuk uitgebreider uitvallen. Vooral in Zweden en Finland ben je als moeder zéker op je plek, alleen redden deze landen net niet de top vijf. Hoe ons eigen land zich tot de rest van de Europese Unie en deze OECD-landen verhoudt? Nederland doet het vrij gemiddeld. Verwacht een zwangerschapsverlof van 16 weken (iets onder het gemiddelde), waarbij je wél voor de volle honderd procent uitbetaald krijgt. Waar je je als moeder-in-spé dan maar beter niet kunt bevinden als we kijken naar de OECD-lidstaten? De Verenigde Staten inderdaad. De Verenigde Staten is één van de drie landen in de wereld waar geen wettelijk, landelijk (of in hun geval: federaal) beleid bestaat voor betaald verlof. Met dank aan de Family and Medical Leave Act zijn werkgevers wel vereist om 12 weken onbetaald verlof te verlenen; of hier dan nog een salaris bijkomt, en hoeveel dat bedraagt, is aan de werkgever. In de praktijk betekent dit dat de meeste bedrijven zwangerschapsverlof niet uitbetalen. Gelukkig heeft Hillary Clinton dit wel als beleidspunt op haar politieke agenda staan, dus mogelijk komt hier in de nabije toekomst verandering in.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Cultuur