Waarom vieren we Pasen nou eigenlijk?

Waarom we ieder jaar Pasen vieren.

pasen-vieren
Getty Images

Ieder jaar vieren we in Nederland Pasen. Maar wat vieren we nou eigenlijk? Christenen vieren paaszondag vanuit hun geloof dat Jezus is opgestaan uit zijn graf; op de derde dag na zijn kruisiging. Omdat christenen op hun rustdag nooit feest buiten de deur mochten vieren werd er een tweede dag aan vastgeplakt: paasmaandag. Dat is dus waarom jij vandaag nog een extra dag vrij hebt. Volgens het christendom bewijst de wederopstanding van Christus dat God vergevingsgezind is.

Pesach

Pasen heeft zijn oorsprong echter in het joodse Pesach. De joden gedenken op deze dagen de daden van God voor het land Israël. De eerste christenen waren veelal Joods – zij hielden Pesach in ere maar gaven het de huidige betekenis. De datum waarop Pasen wordt gevierd hangt af van de maanstand. Het feest vindt plaats op de zondag en maandag na de eerste volle maan sinds 21 maart, het begin van de lente.

De paashaas en het paasei

Dan wacht ons nog een derde vraag: waarom eten we chocolade eieren met Pasen? De Paashaas is evenals het Paasei een symbool van nieuw leven en dus de lente. Het chocolade ei is in de achttiende eeuw als variant op het gekookte ei bedacht door Parijse banketbakkers. Overigens kennen ze in landen als Spanje en Italië de Paashaas niet. Daar worden eieren door de Paasklokken gebracht.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Cultuur