Kijk binnen in Marrakech' nieuwe Saint Laurent museum

In Marrakech is het Musée Yves Saint Laurent geopend, het laatste project van Pierre Bergé.

yves-saint-laurent-museum-marrakech
Nicolas Mathéus

Het nieuwe, langverwachte Musée Yves Saint Laurent opent aanstaande donderdag in Marrakech voor het publiek. De Franse modeontwerper bracht gedurende zijn leven veel tijd door in het Noord-Afrikaanse land, nu wordt zijn artistieke expressie met dit museum in de Marokkaanse stad geëerd. Zo’n duizend items van Saint Laurents collecties worden tentoongesteld.

Bergé's laatste project

Saint Laurent kocht zijn vakantiehuis in Marrakech in 1966. De inmiddels iconische, kobaltblauwe villa leverde de ontwerper veel inspiratie op. ‘Marrakech heeft mij kleur geleerd,’ zei Saint Laurent. ‘Voor Marrakech was alles zwart.’ Als gevolg voor zijn liefde voor de stad heeft de Fondation Pierre Bergé-Yves Saint Laurent het museum opgezet, wat overigens een van de laatste projecten was van Saint Laurents bedrijfspartner Bergé. Hij kwam in 2010 op het idee, toen een Saint-Laurent tentoonstelling in het Berber Museum van Marrakech een enorm succes werd. ‘Het was een logische stap om een museum te bouwen,’ vertelt museumdirecteur Björn Dahlström. ‘Toen dit stuk grond te koop werd gezet kocht Pierre Berge hem.’ Bergé overleed vlak voor de museumopening op 8 september.

Ode aan Yves

Het prachtige gebouw, dat overigens zo’n vijftien miljoen euro heeft gekost, is ontworpen door Studio KO-architecten in typisch Marokkaanse stijl met veel gebruik van terracotta. In het gebouw wordt een enorme collectie van couture, accessoires, schetsen en foto’s van Saint Laurent tentoongesteld. Onder meer de bekende Mondriaan-jurk en de iconische vrouwensmoking zijn onderdeel van de unieke collectie. Hiernaast is er ook al een Musée Yves Saint Laurent in Parijs geopend door de Foundation Pierre Bergé-Yves Saint Laurent. Het verschil tussen de twee is dat het museum in Marrakech gefocust is op zijn ontwerpen die specifiek zijn geïnspireerd op de cultuur van de Marokkaanse stad: ‘Het doel is om Saint Laurents bijdrage aan de mode te tonen; hij kwam hier twee weken per jaar om zijn collecties te ontwerpen,’ vertelt Dahlström. ‘Parijs was zijn plek van creatie, maar Marrakech was dat van inspiratie.’ Zie hieronder de beelden van het bijzondere museum.

Het museum

Nicolas Mathéus

Het museum

Nicolas Mathéus

De collectie

Nicolas Mathéus

De collectie

Nicolas Mathéus

De collectie

Nicolas Mathéus

De collectie

Nicolas Mathéus
This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Cultuur