Volgens nieuw onderzoek worden vrouwen nog steeds gediscrimineerd op de werkvloer

Veel bazen nemen volgens onderzoek toch liever een man dan vrouw aan.

nieuw-onderzoek-discriminatie-werkvloer-vrouwen
Carlijn Jacobs, Vogue Nederland

Terwijl het hier om een Brits onderzoek gaat, zijn de resultaten wel opzienbarend. Schokkend, zelfs. Zo zou een derde van de leidinggevenden die werden ondervraagd liever een man dan vrouw aannemen, met als reden dat zij haar anders te lang kwijt zouden kunnen zijn aan mogelijk zwangerschapsverlof.

'Vrouwen groter zakenrisico'

Zo werden maar liefst 500 managers zonder hun medeweten bevraagd door advocatenbureau Slater and Gordan. Het resultaat? Als vrouwen single moeders waren of er was een kans dat zij aanspraak zouden gaan maken op zwangerschapsverlof in de toekomst, werden ze minder snel aangenomen. Dit zou namelijk worden gezien als een groot zakelijk risico. Nog terzijde van het gegeven dat over de hele wereld vrouwen nog steeds minder verdienen dan mannen voor dezelfde werkzaamheden. Om meer in detail te treden, zeiden tijdens het onderzoek maar liefst een derde van de bazen dat ze een vrouwelijke kandidaat zouden afwijzen uit angst dat ze misschien een gezin zou willen starten en dan dus op zwangerschapsverlof zouden kunnen gaan.

Pleiten voor partnerverlof

In Nederland is er mede daarom eerder een initiatief gestart door Nina Pierson om mannen eveneens (langer) zwangerschapsverlof te geven – want dan zou er natuurlijk minder verschil bestaan tussen de genders. Een aantal werkgevers gaf tijdens Slater and Gordans onderzoek aan dat ze vrouwelijke kandidaten, waarvan ze wisten dat ze single moeders waren, al afwezen voor ze überhaupt konden solliciteren – waarbij 37% zei dat ze een vacature alleen zouden aanbieden aan mannen, mits dit bij wet was toegestaan. 40% van de ondervraagden vonden mannen meer betrokken bij hun baan, waarbij 36% vrouwen als een groter zakenrisico zag als hun mannelijke collega's. Als de werkgevers al vrouwen hadden aangenomen binnen hun bedrijf, deed 14% van hen er niks aan om vrouwen die na het verlof terugkeerden op de werkvloer te ondersteunen. Het zijn meer dan teleurstellende cijfers, waaruit blijkt hoe belangrijk het is om het gesprek hierover continu aan te blijven gaan.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Cultuur