Waarom luxemerken ineens een stuk goedkoper zijn in Turkije

Door een hevige daling van de Turkse lira dalen de prijzen fors in het land.

turkije-lira-daling-luxe-merken
Getty Images

De waarde van de Turkse munt, de lira, bevindt zich al maanden in een vrije val en is daarom enorm in waarde gedaald. Dit heeft gevolgen voor de inwoners van Turkije, die steeds minder voor hun geld kunnen krijgen. Hoewel de prijzen in het land enorm dalen en dit de positie van de Turken economisch gezien verslechterd, leidt dit ook tot aantrekkelijke prijzen voor buitenlandse winkeliers. Zo ook rondom luxe artikelen, waar buitenlandse bezoekers in Turkije hun slag slaan.

25 procent 'korting'

Afgelopen dagen stonden in lange rijen voor winkels van modehuizen als Chanel, Louis Vuitton en Hermès, zo meldt Business of Fashion. Zo kost een leren Chanel tas normaal gesproken 3.700 dollar, in Turkije was deze te verkrijgen voor 18.500 lira wat omgerekend 2.877 dollar is. Dat is dus bijna een korting van 25 procent. Dit maakt Turkije op dit moment een van de goedkoopste plekken in de wereld om te winkelen naar luxegoederen. Maar dan alleen voor buitenlanders of werknemers in Turkije die zich bijvoorbeeld in dollars laten uitbetalen.

Economische crisis

De koers van de lira daalt al maanden sterk ten opzichte van dollar, met een totale waardedaling dit jaar van maar liefst 40 procent wat een laagterecord was, zo meldt de NOS. Dit leidde tot een run op dollars in Turkije waarbij Turkse inwoners hun lire inruilden voor dollars, waardoor de waarde van de munt alleen maar verder daalde. De economische crisis in Turkije gaat gepaard met een diplomatieke ruzie tussen het land en de Verenigde Staten, rondom het gevangenschap van een Amerikaanse dominee in Turkije. Een topoverleg tussen beide staten mocht niet baten, wat de lira nog verder in waarde deed dalen. Beleggers en investeerder verliezen hun vertrouwen in de Turkse economie en trekken zich steeds meer terug.

This content is imported from Twitter. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Cultuur