Waarom Meghan Markle en Prins Harry geen voogdij zullen hebben over hun kinderen

Meghan en Prins Harry zullen zich hieraan moeten houden als er kinderen komen.

meghan-markle-prins-harry-voogdij
Getty Images

Prins Harry en Meghan Markle verwachten hun eerste kind. Volgens royalty kenners zullen Harry en Meghan geen volledige voogdij hebben over hun kinderen. En dat heeft alles te maken met een koninklijke traditie.

Al driehonderd jaar vastgelegd

Zo deelt koninklijke expert, Marlene Koenig, dat Hare Majesteit volledige legale voogdij zal hebben over een aantal van de minderjarige royals. 'De Britse koningin heeft volgens de wet voogdij over de allerkleinsten', aldus Koenig. Wel heel extreem, zou je denken, en voor de Duchess of Sussex wellicht iets om van bij te komen. Het gebruik dateert uit de tijd van King George I, (die in de vroege achttiende eeuw regeerde) waarna de wet nooit is aangepast. 'Hij deed het omdat hij een slechte relatie had met zijn zoon, de toekomstige King George II, dus werd er een wet aangenomen die betekende dat de Koning de voogd was over diens kleinkinderen.' Dit staat dus al driehonderd jaar vast en de vraag is of het zal wijzigen.

Gaan en staan

Hetzelfde geldt voor Prins William en Kate Middleton's drie kinderen, Prins George, Prinses Charlotte en Prins Louis. Het wordt zeer onwaarschijnlijk geacht dat de Koningin zal dicteren hoe haar achterkleinkinderen worden opgevoed. Toch heeft ze zich wel eerder bemoeid met discussies over hoe bijvoorbeeld Prins Harry en William zouden moeten worden opgroeien. Zo vroeg Prins Charles ooit toestemming aan zijn moeder om zijn kinderen mee te nemen naar Schotland per vliegtuig. Toen de Koningin geen toestemming gaf aan wijlen Prinses Diana om nadien met haar kinderen naar Australië te vliegen vlak voor haar dood, gebeurde dit dus ook niet.

Het laatste woord

In een artikel in The Times, daterend van 5 december 1993, schreef grondwettelijk expert Michael L. Nash dat de 'Koningin het laatste woord heeft in de opvoeding, onderwijs en zelfs het recht zich te vestigen op een (nieuwe) woonplaats van beide prinsen, zelfs zolang hun vader nog leeft. Waar het op hun moeder, de Prinses van Wales, aankomt gaat het om discretie en overleg.' Na Diana's overlijden kwam in haar testament de wens naar voren dat haar broer, Earl Spencer, voogdij zou krijgen over de kinderen. Koenig deelde later dat deze clausule er waarschijnlijk nooit doorheen was gekomen voor een rechter, omdat de Prinses van Wales geen 'wettelijke rechten had om te beslissen over het opvoeden en onderwijzen van haar kinderen.'

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Meghan Markle