Seks tussen mensen van zelfde geslacht niet meer strafbaar in India

De wet die homoseksualiteit verbood werd gisteren door het Indiase hooggerechtshof geschrapt.

People, Sari, Smile, Event, Fun, Temple, Magenta,
Instagram

Een doorbraak in de strijd voor gelijke rechten. Het hooggerechtshof in India heeft gisteren beslist dat seks tussen hetzelfde geslacht niet meer strafbaar is. Vijf rechters beslisten unaniem waarbij het verbod op homoseksualiteit werd geschrapt.

'Onnatuurlijk vergrijp'

'Het criminaliseren van geslachtsgemeenschap is irrationeel, arbitrair en overduidelijk ongrondwettig', zei rechter Dipak Misra in de historische uitspraak. Tien jaar cel. Deze straf stond op het overtreden van de wet uit de Britse koloniale tijd. Daarin stond neergeschreven dat seks tussen twee mensen van hetzelfde geslacht als 'onnatuurlijk vergrijp' wordt aanzien. Hoge rechter Indu Malhotra gaf toe dat 'De geschiedenis is de (homo-)gemeenschap excuses schuldig voor de vertraging in de erkenning van hun rechten'. Akhilesh Godi, één van de vijf homo-activisten die het verzoekschrift voor de herziening indienden vertelde aan Reuters: 'Dit gaat niet alleen om de legalisering van homoseksualiteit, maar om een erkenning van onze grondrechten.' De uitspraak geeft hoop aan activisten uit andere buurlanden als Pakistan, Bangladesh en Sri Lanka.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Cultuur