Bill Cosby veroordeeld tot minimaal 3 jaar gevangenisstraf voor seksueel misbruik

De 81-jarige Amerikaanse acteur is vandaag veroordeeld voor het drogeren en misbruiken van een vrouw.

Sentence Announced In Bill Cosby Trial
Getty Images

De Amerikaanse acteur Bill Cosby (81) is zojuist veroordeeld in het Montgomery County Courthouse in Pennsylvania voor het drogeren en mishandelen van een vrouw en krijgt tussen de drie en tien jaar gevangenisstraf, zo meldt Page Six. Daarnaast bestempelt de rechter hem als een 'seksueel gevaarlijk roofdier'. Na de eerdere beruchte beschuldigingen gerelateerd aan het seksueel wangedrag van Harvey Weinstein en zijn relatie tot modehuis Marchesa, waar zijn ex-vrouw destijds een openhartig interview over gaf, is de Amerikaanse acteur de eerste persoon binnen de MeToo kwestie die officieel veroordeeld wordt.

Seksueel gewelddadig 'roofdier'

Cosby is bekend van zijn gelijknamige tv-show The Cosby Show waarin hij de rol van Cliff Huxtabale vertolkte. Hiermee verkreeg de acteur veel roem in de jaren tachtig en werd hij bekend als America's Dad. Hij is met zijn veroordeling de eerste beroemdheid die officieel berecht wordt rondom MeToo. Tijdens zijn zaak die in 2015 plaatsvond hebben vijf verschillende vrouwen, waaronder voormalig topmodel Janice Dickinson, als getuigen opgetreden en allen verklaard gedrogeerd en misbruikt te zijn door de acteur. Naar aanleiding van deze zaak werd de acteur schuldig bevonden als 'seksueel gewelddadig roofdier' en wordt nu zijn definitieve straf bekend gemaakt van drie tot tien jaar gevangenisstraf.

Zestig aanklachten

Volgens zijn advocaat was Cosby niet in staat een gevangenisstraf te krijgen doordat hij slechtziend is en op leeftijd is. De advocaat laat dan ook weten in hoger beroep te treden. Zijn officiële aanklacht kwam tot realisatie doordat de Amerikaanse Andrea Constand in 2005 aangifte deed tegen Cosby wat leidde tot een rechtszaak in 2015 en waarvoor hij begin 2018 schuldig werd verklaard. Hiernaast zijn er meer dan zestig vrouwen opgestaan die Cosby beschuldigen van misbruik en seksuele intimidatie. Al deze zaken zijn niet tot een rechtszaak gekomen door de verjaring van de aangiftes. Cosby heeft altijd beweert dat het contact met Constand en andere vrouwen op basis van wederzijdse instemming heeft plaatsgevonden.

Krachtig statement

Voordat de rechter zijn uitspraak deed, diende Constand haar statement in. Hierin beschrijft ze de verandering die ze doormaakte na het seksueel misbruik door Cosby. Zo lezen we in het statement: 'Na het misbruik wist ik niet zeker wat er allemaal echt was gebeurd, maar de pijn sprak boekdelen. De schaamte was overweldigend. Ik twijfelde aan mezelf, wat me tegelijkertijd ervan weerhield het aan mijn familie en vrienden te vertellen. Ik voelde me zo alleen, en kon niemand vertrouwen, inclusief mezelf.' Ook schreef Constand hoe Cosby haar vrijheid aantastte. 'Bill Cosby maakte misbruik van mijn gezonde, jonge geest en vernielde die compleet. Hij nam mijn gezondheid en vitaliteit van me af, mijn openheid en mijn geloof in mezelf en anderen,' aldus Constand. Ze sloot af met een krachtige boodschap voor alle slachtoffers van seksueel misbruik, waarbij ze zegt de toekomst niet op te geven. 'Ik wil dat de persoon die ik was voordat het gebeurde een tweede kans krijgt. Ik weet dat ik nog mogelijkheden heb om te groeien.'

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Cultuur