Nieuwe heftige onthullingen over Harvey Weinstein door The New York Times: dit moet je weten

The New York Times onthult heftige nieuwe feiten over Harvey Weinstein in groot onderzoek.

Marchesa - Front Row - September 2017 - New York Fashion Week: The Shows
Getty Images

In een grote nieuwe analyse van The New York Times genaamd Harvey Weinsteins Complicity Machine, wordt onthuld hoe Hollywood-producer Harvey Weinstein met dank aan zijn netwerk drie decennia lang ongestrafd zijn gang kon gaan in zijn seksuele wangedrag jegens vrouwen. Wie dacht alles al te weten over Weinstein en zijn daden: helaas brengt deze rapportage nieuwe vreselijke onthullingen aan het licht.

'Ik moest Weinsteins zakelijke creditcard gebruiken om huurappartementen te vullen met lingerie'

De rol van zijn assistenten

Weinstein dwong twee voormalige assistenten, Michelle Franklin en Sandeep Rehal, om het medicijn alprostadil te halen (Rehal ontving hiervoor een bonus van omgerekend 425 euro) voor Weinsteins erectie-problemen, maar ook om het medicijn te bewaren in hun kantoor en in bruine papieren zakjes naar hotels te brengen voor 'meetings' met vrouwen.

Daarnaast werden assistenten ook voorzien van 'bijbels' met tips hoe zijn de vrouw van Weinstein, Georgina Chapman, konden afwimpelen als ze belde. 'Wees de poortwachter' aldus een van de documenten, waarin ook geadviseerd werd te zeggen dat Weinstein 'in een meeting zit'. Deze richtlijnen werden ook ingezet om vrouwen te lokken naar de inmiddels beruchte 'zakelijke meetings' van Weinstein. Zo zegt Ashley Matthau, een danser in een van Weinsteins films, dat het een assistent was die in 2004 haar 'in een auto zette, vertelde dat de meeting met de producer zakelijke doeleinden had, en wachtte buiten een hotelkamer. Daar, vertelde ze, duwde dhr. Weinstein haar op een bed en mastubeerde hij over haar'. Maar toen Matthau huilend naar buiten liep, zou de assistent 'haar geen blik waardig gegund hebben...Het was een goed geoliede machine'.

Assistent Franklin, die tevens bovengenoemde medicijnen voor Weinstein regelde, zegt verder dat ze ontslagen is nadat ze weigerde Weinstein te helpen bij zijn seksuele escapades. 'Dit is niet onderdeel van mijn werk, en ik wil het niet doen,' aldus wat Franklin tegen Weinstein gezegd zou hebben. Weinsteins antwoord? 'Jouw mening doet er niet toe.' Andere assistenten zeggen in het artikel dat Weinstein hen bedreigd zou hebben. Zo zou hij gedreigd hebben Rehals zusje van haar school af te gooien. 'Dit is de Harvey Weinstein Universiteit,' zou hij tegen Rehal gezegd hebben, 'en ik bepaal of je slaagt.'

De rol van de directie

Een aantal directieleden van Miramax en The Weinstein Company wisten al decennia van Weinsteins gedrag af, en deden niets. Weinsteins bedrijf heeft zelfs bewust zijn gedragingen in de doofpot gestopt. Volgens The New York Times heeft Weinsteins broer en partner Bob Weinstein in ieder geval drie zaken tegen Harveys beschuldigers geschikt, wat terug gaat tot 1990 toen een 23-jarige assistent van Weinstein hem beschuldigde van aanrandig bij hem thuis. En Weinsteins seksuele escapades waren vaak gefinancierd door het bedrijf: assistent Rehal werd verteld dat ze Weinsteins zakelijke creditcard moest gebruiken om huurappartementen te vullen 'met lingerie, twee badjassen, en extra kleren voor dhr. Weinstein' en dat Weinstein het bedrijf wilde laten betalen voor uitgaven als 'privé-vliegtuigen naar Europa om een model op te pikken' en vrouwen die op de payroll van films werden gezet zonder duidelijke opdracht. 'We vliegen actrices van over de hele wereld voor slechts één à twee zinnen dialoog in een film,' zo klaagde een producer van de Weinstein Company in een email.

De rol van de agenten

Ook meerdere Hollywood agenten wisten al decennia van zijn seksuele wangedrag en deden niets. Minstens acht agenten van Creative Artists Agency (CAA) waren op de hoogte van zijn gedrag, voornamelijk via hun vrouwelijke cliënten, maar desondanks ondernamen ze geen actie, en in bepaalde gevallen bleven ze actrices sturen naar potentieel gevaarlijke meetings met Weinstein. De Canadese actrice Mia Kirshner was in 1994 19 jaar oud en vertelde haar CAA agent Lisa Grode dat Weinstein avances naar haar had gemaakt tijdens een meeting dat eigenlijk over de film Warsaw Ghetto Uprising ou gaan. Tijdens een conference call met Grode en twee anderen werd 'mij verteld dat ik het moest vergeten; het had toch geen zin om er iets aan te doen. Het had allemaal met geld te maken...Wat verklaart waarom hij beschermd werd en acteurs niet'.

De rol van Weinsteins politieke connecties

Weinstein gebruikte zijn politieke connecties om mensen te bedreigen. 'Ik ken de president van de Verenigde Staten. Wie ken jij?' zou Weinstein gezegd hebben ten tijde van Obama's presidentschap, wetende dat hij een grote geldschieter en fondsenwerver was van de president, en later ook Hillary Clinton. Lena Dunham vertelt aan de The New York Times dat ze campagnemedewerkers van Clinton waarschuwde voor Weinsteins reputatie: 'Ik wil jullie laten weten dat Harvey een verkrachter is en dat dit op een gegeven moment uit zal komen,' aldus Dunham aan Clintons vice-communicatie directeur. Volgens Dunham heeft deze informatie echter Hillary Clinton niet bereikt.

De rol van de pers

Weinstein werkte samen met de pers om zijn beschuldigers te ondermijnen. Toen actrice Rose McGowan in 2015 verhulde verwijzingen naar Weinsteins seksuele wangedrag naar buiten bracht, zou Weinstein hoofdredacteur Dylan Howard van de National Enquirer hebben getipt, waar Weinsteins goede vriend David J. Pekcer eigenaar van is. Howard wees toen een redacteur aan die 'vijandig commentaar over mw. McGowan moest verzamelen'. 'Dit is dodelijk. Helemaal als dit op mij terug te herleiden is,' zou Weinstein later in een email over deze opdracht geschreven hebben.

Weinsteins volhardendheid

Tot slot een van de meest opvallende onthullingen in dit nieuwe onderzoek: Weinstein zou tot in september dit jaar nog 'ongepaste avances' hebben gemaakt bij vrouwen. Zelfs toen hij wist dat The New York Times en The New Yorker zijn gedrag aan het onderzoeken waren, vertrok Weinstein naar het Toronto Film Festival in september waar hij naar verluidt twee vrouwen in zijn hotelkamer uitnodigde, waar hij zijn inmiddels beruchte 'massage vraag' stelde terwijl hij de vrouwen probeerde in te palmen met hulp in hun carrière. Een maand later kwam zijn ware aard eindelijk aan het licht.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Cultuur