Het nieuwe “hygge”: Fins bankhangen is de nieuwe lifestyletrend uit Scandinavië

Volgens kenners is "kalsarikänni" hét nieuwe lifestylefenomeen van dit najaar. Maak kennis.

kalsarikanni-drankhangen-trend-finland
Alique, Vogue Nederland, november 2018

Kalsarikännit is de nieuwe lifestyletrend uit Finland. Vrij vertaald 'drankhangen', als knipoog naar de hippe Scandinavische trends die de afgelopen jaren veel bekendheid kregen, zoals het Deense "hygge" en het Zweede "lagom". Het Finse bankhangen is precies wat de term suggereert: bankhangen op z'n Fins, wat inhoudt dat je zo comfortabel mogelijk op de bank of stoel gaat ontspannen, zappend of bingewatchend met een goed glas alcohol in de hand. Genieten en even goed luieren, dat is waar het om gaat. Zelfs de overheidswebsite Dit is Finland heeft een speciale pagina gewijd aan het fenomeen, wat wordt beschreven als: 'Het gevoel van langzaam dronken worden in je ondergoed zonder enige wens om nog naar buiten te gaan.' Volgens kenners wordt kalsarikänni hét nieuwe lifestylefenomeen van dit najaar, mede doordat het voor meer geluk in je leven zou zorgen. Het is namelijk geen toeval dat de Finnen zo hoog scoren op de geluksindex van de Verenigde Naties. Tijd om de trend goed onder de loep te nemen: hoe maak je het Finse bankhangen eigen? Vogue geeft tips.

Lees het boek

Om te beginnen: verdiep je in de materie. Hoewel kalsarikänni misschien klinkt als je ultieme zondagavond waar niet veel poespas bij komt kijken, schuilt er een ware manier van leven achter. De Finse journalist Miska Rantanen bracht er een boek over uit, met als bijpassende titel Drankhangen. Relaxen op z'n Fins. In het boek, wat in eerste instantie bedoeld was als parodie op de Scandinavische ways of life, gaat Rantanen dieper in op de Finse filosofie van de ontspanning. Het werd een uitgebreide how to-gids waarin onder meer staat voorgeschreven hoeveel drank er genuttigd moet worden voor de ultieme kalsarikänni-sessie. Volgende week ligt de Nederlandse vertaling in de schappen, mocht je geïnteresseerd zijn.

Neem de tijd

Het belangrijkste aan kalsarikänni is bewust de tijd nemen te ontspannen, met alcoholische consumptie weliswaar. NRC-journaliste Annemiek Leclaire sprak Rantanen over het fenomeen, wat simpelweg betekent 'thuis of in een huiselijke omgeving alcohol nuttigen'. Tijdens kalsarikänni mag je je volgens Rantanen enige vrijheden permitteren. Alles om 'het prettige gevoel van er even tussenuit te zijn te versterken.' Kies dus je favoriete drank en snacks, hul je in je meest comfortabele outfit en ga voor de televisie zitten (of liggen). Tussen onze drukke levens door biedt het lifestylefenomeen een uitkomst, om zo even puur de tijd te nemen om te ontspannen. Maar wel met mate: 'Het gaat om balans,' volgens Rantanen. 'Je hoeft het niet iedere dag te doen. Als je er een kater aan overhoudt, ben je te ver gegaan.'

Alique, Vogue Nederland, november 2011

Koop je favoriete bubbels en chocolade

Volgens de originele filosofie is bier de beste drank voor het Finse bankhangen, 'vanwege de aanhoudende roes die bier voor elkaar krijgt, die past bij het ontspannen karakter van drankhangen,' aldus Rantanen. Maar het begrip heeft sinds de jaren negentig een aantal veranderingen doorgemaakt. 'Als mijn vrouwelijke jonge collega's van de krant na het werk ergens samen champagne gaan drinken, zeggen ze ook dat ze gaan drankhangen.' Het resultaat is en breder fenomeen, waarbij het puur gaat om ontspanning door te "hangen" en je geliefde drank en snacks te nuttigen. Wat maar goed is, gezien 'in je onderbroek bier drinken' niet voor iedereen even aantrekkelijk klinkt. Maak daar maar 'in je Vogue-badjas champagne nippen' van.

Kijk naar je favoriete serie

Als je eenmaal jezelf comfortabel hebt genesteld in de bank met een goed glas wijn of champagne en je favoriete chocolade, maak je de Finse bankhang-sessie compleet door de televisie aan te zetten. Ga zappend door alle zenders of zet Netflix aan, en kijk naar je favoriete programma's of bekijk een nieuwe serie of film. Als je maar je gedachten op nul kunt zetten en geniet van het moment. Mocht je nog inspiratie nodig hebben: Vogue selecteert wekelijks de beste films en series op de streamingdienst. Pas nu kun je het Finse kalsarikänni in al zijn compleetheid ervaren. Plan die Finse avond maar in, want deze trend zou zomaar een blijvertje kunnen zijn.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Cultuur