Vogue bezocht het Amsterdam Dance Event en deelt de hoogtepunten

Emy el Ghalbzouri brengt je op de hoogte.

ade-hoogtepunten
Dennis Branko

Muziekliefhebber Emy el Ghalbzouri bezocht de feesten, conferenties en bijeenkomsten van het Amsterdam Dance Event en deelt wat ze heeft gezien.

Eens per jaar wordt Amsterdam het stralende middelpunt van de dancescene. Dj’s, dansers, producers, programmeurs, A&R soldaten en managers krioelen door de stad op zoek naar hun hotel, koffie of de stadsschouwburg waar de o zo herkenbare gele badges en bandjes klaarliggen. Het Amsterdam Dance Event vond afgelopen plaats en leek festival grootster en diverser dan voorgaande jaren.

Dag 1: Richie Hawtin

Al vanaf het begin van de ADE-week voel ik vlinders in mijn buik: de stad bruist van de mensen met net zo’n totale adoratie voor de muziekwereld als ik. Mijn eerste event begint meteen goed! Voor deze special occasion sms ik Magnetron Music platenbaas Kostijn Egberts en vraag hem om mijn date te zijn. We komen aan bij Restaurant C waar LOVELAND en de absolute legendary Richie Hawtin een diner hosten om zijn eigen sake merk Enter.Sake te presenteren.

Kostijn Egberts tijdens het Enter.Sake diner.
Emy el Ghalbzouri

Ik zit aan de tafel van Iconic Studios en iedereen heeft duidelijk zin in wat er komen gaat. Het is onwijs gezellig, het eten heerlijk, de sake verrukkelijk en mijn gezelschap ultiem! Ik spreek even met Richie Hawtin over de industrie en zijn kijk op fashion en branding. Hij is superlief en accommoderend. Ik heb zijn haar ooit gedaan in zijn thuisbasis Berlijn voor een cover van een magazine en hij weet dat gewoon nog! Ik voel me gevleid.

Richie Hawtin tijdens het Enter.Sake diner.
Emy el Ghalbzouri

Richie vertelt dat muziek hem nu de kans geeft om zich verder te ontwikkelen als ondernemer in verschillende industrieën. Het ontwikkelen van kwaliteitssake is een van zijn liefdesprojecten. Hij vertelt ook over zijn alter ego Plastikman en hoe dat eigenlijk begon als een bevlogen manier van image building. Nu is dat een groot deel van zijn carrière. 'Wat ik interessant vind is dat image onder techno en elektro dj’s is ontstaan uit de wens om zichzelf te uiten en nu ben je bijna gedwongen om hier over na te denken!' We hebben het ook over seksisme en racisme in de industrie. Hij vindt het heel jammer dat de dialoog tussen de Duitse dj Konstantin en de media zo minimaal is gebleven. De dj raakte in opspraak nadat hij in een interview onder andere zei dat vrouwelijke dj’s slechter draaien dan mannen. Er was zelfs een petitie gestart om zijn optreden tegen te houden.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Dag 1: Honey Dijon

Richie wil niet dat datgene wat ons bij elkaar brengt nu datgene gaan worden wat ons tegenover elkaar zet “and that is our love for music”. Hij hoopt dat dj Konstatin een les heeft geleerd. Inmiddels ben ik in culinary heaven beland. Bij ieder gerecht wordt een andere sake geserveerd en het is zó lekker! Wanneer ik opsta voel ik pas hoe wavy ik ben maar we gaan vrolijk door: op naar de Sugarfactory. Daar draait de delightful en geweldige Honey Dijon, maar ik ben ook benieuwd naar Horse Meat Disco (naar eigen zeggen een ‘queer party for everyone’) en Sophie Lloyd.

Ik maak eerst nog even snel een kleine pitstop in de Bitterzoet voor the almighty Kenny Dope. Deze avond van Rob Manga en Jeru the Damaja is al een begrip in Amsterdam, omdat ze regelmatig hiphop grootheden uitnodigen om te draaien: van The Beatnuts, tot aan Ghostface Killah on stage of Rob Manga on decks. Het is laid back en gemoedelijk. Er zijn verschillende bekende hiphop dj’s uit Amsterdam en omstreken aanwezig zoals de getalenteerde dj Fullscale. Ze kijken aandachtig toe naar de skills van Boogie Blind en Kenny Dope. In de lucht voel je hier de pure liefde voor hiphop hangen.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Als ik in de Sugarfactory aankom moet ik even acclimatiseren, maar dat gebeurt al verrassend snel. Het enige wat ik kan zeggen, is dat de vrouwen het hier fantastisch hebben gedaan. Zowel Honey Dijon als Sophie Loyd spelen de sterren van de hemel en hun fanbase niet weg te trekken is tijdens hun set. Doe jezelf een plezier en voeg deze twee namen nu toe aan je Spotify-lijst!

Dag 2: Leila Fataar

Ik ga vrolijk, maar uitgeput naar huis. Donderdagochtend word ik wavy wakker. Alsof ik aan het zweven ben. De good vibes, sake en het dansen hebben me nog enthousiaster gemaakt voor dag 2 van ADE. En ik ben in de wolken, want vandaag is Leila Fataar van Platform 13 mijn date. Ze is een van de sprekers tijdens een panel over brands en muziek.

We beginnen bij Grimm Gallery om de expo van Dana Lixenberg, wereldberoemd om haar iconische foto’s van Biggie en Tupac. Ook haar andere beelden van onder andere P.Diddy en Li’l Kim zijn rauw en hypnotiserend. Een heel passende move van sneaker en fashion merk Patta om deze samenwerking met Lixenberg aan te gaan.

Leila en ik strijken neer voor gin-tonics en ze begint te vertellen over haar agency. Tijdens ons gesprek, komen er bijna non-stop appjes en telefoontjes bij haar binnen. Ze excuseert zich en ik vraag haar of alles oké is. Dan vertelt ze over een campagne waar zij en haar team aan hebben gewerkt voor label Under Armour, en nu blijkt dat Kanye West een full look heeft gedragen van het merk. Ik ben trots en geïnspireerd tegelijk. Ze raakt en motiveert me als ze gepassioneerd vertelt over het verschil dat ze wil maken door mode en muziek meer samen te laten doen.

Leila is opgegroeid met apartheid in Zuid-Afrika. Dat maakt dat ze alert en ‘vigilant’ is op racisme in de advertising wereld: 'Ik probeer een mooie werkomgeving te creëren voor zowel de brands als the culture.' Dan moet de drukke vrouw alweer een conference call in. Met pijn in m’n hart neem ik afscheid van haar.

Dag 2: Red Bull Music Presents

Gelukkig staat het volgende geweldige event alweer voor de deur en deze keer is de eer aan Red Bull Music Presents. Ik moet zeggen dat hun programmering deze ADE er veelbelovend uitziet. We beginnen met de albumpresentatie van Willem de Bruin, voormalig lid van The Opposites. Willem is een tijdje weggeweest uit de muziek, maar op een nieuwe volwassen manier terug. Hij schittert in de film Catacombe waar hij de hoofdrol voor zijn rekening neemt.

Desire van den Berg

Dit is een huge surprise, want niemand wist dat hij met een album bezig was behalve zijn inner circle. En Red Bull Music Presents. Het nummer Man in Nood is echt prachtig en heftig, mooi en aangrijpend. Op het gelijknamige album komen al zijn demonen aan bod, maar ook zijn overwinningen en zijn liefde voor z’n prachtige kids Zion en Ace.

Desire van den Berg

Artist developer en vriendin Vivian Donders sleept me hierna mee naar de de Soho House waar we cocktails drinken, super interessante contacten van haar ontmoeten en, shocking, goede gesprekken over muziek hebben. Later die avond ga ik naar de Melkweg voor San Holo’s Bitbird label avond. Label manager en boss lady Kimberly Tanikromo vertelt me over het nieuwe album en ik geniet heel erg van de melodieuze elektronische muziek die hij ten gehore brengt in een intieme setting. Zijn label barst van het jonge en geweldige talent, waaronder Taska Black en Losi.

Dag 3: Max van Bossé

Vrijdag, alweer dag 3, begint zoals verwacht beetje moeizaam, want alle afspraken lopen uit. Toch belooft ook deze dag meteen veel moois. De prachtige Max van Bossé, programmeur van de Paradiso, heeft het namelijk voor elkaar gekregen om onze hiphop legende van eigen bodem DEF P aan haar tafel te krijgen om naar demo’s te luisteren van aspirant rappers en hiphop producers. We zijn samen naar de documentaire hiphop in Nederland geweest en daar weet ze hem te strikken.

Max vertelt dat de Paradiso flinke stappen aan het maken is wat betreft programmering en dat ze weer verlangt naar legendarische feesten. Ze doet uit de doeken dat ze dj Drivah Steflondon heeft weten te strikken voor een nieuwe hiphop avond. Ook wil ze veel meer werk maken van met sponsors regelmatig nieuw en vrouwelijk talent meer een podium te geven en dat klinkt als muziek in mijn oren.

Dag 3: Ghazi Shami

Op de agenda staat nu een afspraak met Ghazi Shami, CEO van Empire. Ook hij is hier voor ADE Beats, het programma dat vooral de focus legt op hiphop. Ghazi gooit hoge ogen. Door zijn onafhankelijke attitude en het losbreken van de traditionele manier van hoe platenmaatschappijen werken, heeft hij nieuw talent een platform kunnen geven zonder een belofte van winst op prestatie.

De wijlen XXXTENCASION, maar ook Cardi B, Paloma Ford en Remy Ma werken allemaal met deze originele denker samen. Ghazi is heel direct, zakelijk agressief en de hele dag productief, maar hij weet mij tussendoor flink te entertainen met z’n anekdotes over hoe het er aan toe gaat in zijn wereldje. Hij is ook lief en charmant en zorgt ervoor dat ik kennis maak met verschillende artiesten waar hij mee wil werken en het zijn allemaal vrouwen. Bijvoorbeeld de prachtige half Belgische, half Koreaanse singer-songwriter Chico. Zij is ooit begonnen in een K-pop bootcamp en zit al vanaf haar veertiende in de muziekwereld. Daarnaast introduceert hij mij aan singer-songwriter Loubna Sabri. Ghazi geeft ze goed advies, stelt de juiste vragen en ik raak enorm geïnspireerd door hem.

Dag 3: Red Bull Music Presents deel 2

Dan is het alweer tijd voor een bliksemafscheid en ga ik richting de Papaverweg voor een volgend avondje Red Bull Music Presents. Vanavond is wel heel speciaal: niemand minder dan SEVDALIZA toont een performance art stuk en daarna draaien Carista en New Yorkse rockster van Venus X.

Olya Olenic

Hier zie ik tot mijn vreugde Leila Fataar weer die in gezelschap is van moderator voor ADE BEATS en allround geweldige human being Stephanie Afrifa. Ik neem een Red Bull-cocktail en krijg een tik op m’n billen. Het blijkt (gelukkig!) eigenaresse van managementbureau For Artistic Reasons (én manager van Sevdaliza) Lijne Kreupeling die achter me langs vliegt en lief naar me glimlacht. Iedereen in de ruimte is druk bezig met deze very secret happening. We worden tot aan de show in het donker gehouden over wat er gaat gebeuren.

De show is heavy. Ik voel me uitgedaagd en zelfs een beetje oncomfortabel. Maar ik denk dat dat de bedoeling is. Het begint met een Sevdaliza die lacht. Daarna begint ze hysterisch te lachen in een beeldige Giambattista Valli-achtige jurk. Hierna huilt ze en hijgt ze, terwijl ze expressief beweegt over het podium. Ze zingt en ik probeer goed naar haar kenmerkende lyrics te luisteren. Op dat moment grijpt haar medeperformer haar van achter vast en steekt zijn vingers in haar mond. Ze zwijgt abrupt en het lijkt wel alsof je dan pas begrijpt waar ze je naar toe wil meenemen. Het is intens, ik moet er na afloop van bijkomen, maar ik ben onwijs getriggerd.

Olya Olenic

De avond gaat verder met de eeuwig vrolijke en onwijs getalenteerd Carista die achter de wheels kruipt. Het is meteen feest! Iedereen danst op haar heerlijke mix van hiphop, bounce en discomuziek uit de hele wereld. Het is een genot om te zien hoe Carista zich het afgelopen jaar heeft ontwikkeld. Ze voelt de vibe van haar publiek keer op keer zo goed aan en ze is ook nog eens extreem fashionable. Haar Boiler Room-set tijdens Dekmantel Festival van grondleggers Casper Tielrooij en Thomas Mortojo is nu al legendarisch. Zelfs The Guardian heeft erover geschreven. Maar Vogue was al vanaf dag één fan! Carista maakt deze avond en mijn ADE ervaring compleet. Daarna is de beurt aan Venus X: activist, feminist, LGBTQ-supporter en dat allemaal terwijl ze eruit ziet als een ware godin. Ze runt ook nog eens A La Patricia Field, de ultieme vintage kleding shop in New York.

dennis branko

Ook de gastenlijst van Red Bull Music Presents is hip en happening, met onder andere Tom Trago, San Proper, Daniel J Ashes, Robert Mariuyana, SirOJ en Indiana Vos. Allemaal knappe, lieve en creatieve koppen. Ik word er heel blij van. Red Bull Music-helden Tess van Zwol, Mounir el Ghouat en Eline Broere rennen al de hele week rond met hun telefoons paraat, lieve attitude naar de gasten en artiesten toe. Extra gasten op de lijst is mogelijk, drankjes worden je in je handen geduwd en naar iedereen wordt geluisterd.

Ik spreek Irfan Er over het samen brengen van acts uit verschillende genres. Topbillin is een van de top boekingbureau’s in Nederland. Irfan is naast boeker en mede-eigenaar ook programmeur voor Milkshake Festival Nederland en Brazilië. Hij steunt vooral het samen komen hiphop en LGBTQ-acts op verschillende stages en legt uit dat die progressie heel goed gaat.

Dag 3: Adam Toren

Ik bezoek ook nog de geweldige Peggy Gou bij The Breakfast Club en ga ook naar de Adam Toren, want organisator en bedenker van het verticale festival ADAM+EVE, Thomas Vles, heeft de intrigerende Marymoon geboekt en daar heb ik onwijs veel zin in! De muzikale beleving is intens en gewoon heel erg goed. Tracks zijn goed opgebouwd en de dames stralen een enorme energie uit. Een eervolle vermelding gaat uit naar Boekoesams album release, Audio Obscura x Maceoplex in de Lil’Amsterdam en de programmering van de winkel Four Amsterdam.

Ik ben kapot, tevreden, aangenaam verrast en trots op Amsterdam. Een extra shout out naar alle geweldige vrouwen in de muziekindustrie die ik heb gesproken. Jullie zijn inspirerend!

This is me, signing out!

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Cultuur