Voor het eerst donkere spitzen op de markt voor balletdanseressen

Vanaf nu kunnen donkergekleurde ballerina's dansen in bijpassende spitzen.

English National Ballet perform Giselle At The Coliseum
Ian GavanGetty Images

Voor het eerst in de geschiedenis creëert een dansgezelschap balletschoenen die matchen met de huidskleur van zwarte ballerina's. Het professionele Britse balletgezelschap Ballet Black is een samenwerking gestart met de Britse balletfabrikant Freed of London om donkerbruine en brons-kleurige spitzen te produceren.

Verkleuren van spitzen met foundation

Binnen de balletwereld wordt de nadruk bij balletkleding gelegd op de witte huid. Denk aan lichtroze panties, roze balletschoenen en pakjes, en natuurlijk de lichtroze spitzen. Hierdoor waren zwarte dansers genoodzaakt hun spitzen te verkleuren met foundation of ander poeder-achtig materiaal. 'Het 'pancacken' van je spitzen is bijna een traditie en een ritueel worden. Ik gebruikte twaalf tot vijftien tubes foundation per week', vertelt Cara Robinson, danseres bij Ballet Black aan de BBC. 'Het is een naar ritueel.'

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Doorbraak

Nu is er een doorbraak binnen de balletwereld op gang gebracht waarin spitzen voor het eerst door een professioneel dansgezelschap worden gecreëerd voor elke huidskleur. Ballet Black is een dansgezelschap voor dansers met Afrikaanse en Aziatische wortels, en vindt het belangrijk te investeren in een multiculturele balletwereld. 'Mijn eerste spitzen waren roze en paste niet bij mijn huidskleur', vertelt Franse danseres Marie Astrid Mence. 'Toen ik jonger was vond ik het een moeilijke keuze om door te gaan met ballet omdat ik nergens een referentie vond van mijn eigen huidskleur in de dansartikelen die bestonden. Om je eigen huidskleur te vinden in een balletwinkel is heel speciaal, je voelt je voor het eerst echt onderdeel van de balletindustrie. Ik hoop dat we met deze samenwerking jonge dansers kunnen inspireren om met ballet te beginnen, ongeacht je huidskleur'.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Cultuur