Alle spraakmakende resultaten voor vrouwen in het nieuwe Amerikaanse Huis van Afgevaardigden

Ilhan Omar en Rashida Tlaib eerste moslimvrouwen die een positie hebben verworven in het congres.

Microphone, Music, Performance, Singer, Audio equipment, Singing, Headgear, Event, Musician, Performing arts,
Getty Images

Donald Trump mag als president van Amerika alweer een tijd aan de macht zijn (en dat is overal ter wereld vaak pijnlijk voelbaar), behaalden de democraten eindelijk een zege na de Midterm Elections die vannacht Nederlandse tijd plaatsvonden. De Republikeinen behielden het Senaat, maar het Huis ging met een overtuigende meerderheid naar de Democraten. Iets waarvoor ex-president Barack Obama ook op de barricaden was gesprongen. Hoewel het Senaat grote invloed heeft, bleek de politieke race met name een grote overwinning voor vrouwelijke kandidaten. Er werd zelfs geschiedenis geschreven, met Ilhan Omar en Rashida Tlaib als eerste moslimvrouwen die het congres in zijn gestemd.

Getty Images

Vrouwelijke overwinning

Andere vrouwelijke winnaars: Alexandria Ocasio-Cortez, Sharice Davids en Deb Haaland (die de 'progressieven' vormen in onder meer New York, Michigan, Minnesota en Kansas) die een zetel hebben verworven. Hoewel nog niet alle stemmen zijn geteld, zijn hun overwinningen wel opmerkelijk en iets om te vieren – zowel voor de blauwe democraten als rode republikeinen. Beide partijen hebben ook een recordaantal vrouwen (en niet-witte vrouwen) die zich verkiesbaar hebben gesteld. Ocasio-Cortez zal met haar 29 jaar de jongste vrouw ooit zijn die gekozen is voor het Congres, waarbij ze democraat Joe Crowley in New Yorks 14e wijk (met Queens en de Bronx) van de troon stootte. Tijdens haar overwinningsfeest in Queens op dinsdagnacht gaf ze een aanstekelijke speech, waarbij ze teruggreep op haar ijkpunten: het beëindigen van zakelijk geld (en invloed) binnen de politiek, zorgdragen voor Medicare for All, als ook het beëindigen van massale opsluiting van Amerikanen door het hele land en ICE beëindigen. Dat zou zeer positief zijn voor de immigranten in Amerika, die hun leven met een illegale status niet zeker zijn. Rashida Tlaib en Ilham Omar wonnen in Michigan en Minnesota, als eerste moslimvrouwen die nu het Congres binnentreden. Beiden zijn democraten. Tlaib is de dochter van Palestijnse immigranten. Omar is Somali-Amerikaans en is als vluchteling naar Amerika gekomen.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Cultuur