Dit is hét woord van 2018, en het weerspiegelt het huidige politieke klimaat

Collins dictionary verkoos 'single-use' als het meest populaire woord van het jaar.

People, Confetti, Human, Fun, Waste, Party supply, Plant, Crowd, Plastic, Colorfulness,
Getty Images

Ieder jaar wordt er door het Engelse woordenboek de Collins Dictionary een woord verkozen tot het woord van het jaar. Na een zoektocht door 45 miljard woorden verkozen de kenners achter het woordenboek 'Single-use' (betekenis: 'Eenmalig gebruik') als het meest populaire woord van de afgelopen twaalf maanden. De term wordt gebruikt om producten te beschrijven, vaak plastic, die éénmalig worden gebruikt en dan weggegooid.

Cruciaal in 2018

De term werd verkozen nadat de documentaire van David Attenborough, Blue Planet II, de wereld veroverde. Zo liet Attenborough middels krachtige visuals de grote gevolgen zien van het gebruik van plastic voorwerpen voor éénmalig gebruik. Zo zijn 'single-use' producten in verband gebracht met milieuschade en verstoring van de voedselketen. Met de toenemende zorgen over het broeikaseffect is het begrijpelijk dat het woord populair is in 2018. Collins Dictionary wist te melden dat het woord sinds 2013 met 400% is gestegen in populariteit.

Getty Images

Politieke belangstelling

Ook liet Collins Dictionary weten welke andere woorden dit jaar populaire bleken. Opmerkelijk aan deze lijst is dat ze allemaal een politieke betekenis hebben dat te maken heeft met het huidige politieke klimaat. Zo was het word 'gaslighting' een nieuwkomer in de lijst. Dit woord beschrijft een persoon die iemand probeert te manipuleren door hen voortdurend valse informatie te geven. Net zolang totdat ze aan hun eigen gezonde verstand beginnen te twijfelen. Ook het word 'gammon' was nieuw op de lijst. Dit beschrijft een witte man van middelbare leeftijd die de Brexit ondersteunt.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Cultuur