Vogue Loves: Lion van Jonna Fraser

Muziekliefhebber Emy el Ghalbzouri was bij de release van Jonna Frasers zevende album Lion en rapporteert.

jonna-fraser-lion-muziek
Jonna Fraser

De Nederlandse hiphopscene wordt momenteel overspoeld door nieuwe releases. Er is reuring, er zijn uitgesproken meningen, maar er is ook ruis. Soms zie je door de bomen het bos even niet meer.

Gelukkig zijn er ook van die artiesten die nooit teleurstellen, zichzelf pushen en altijd verrassen, omdat ze kritisch naar zichzelf durven te kijken. Ze denken goed na voordat ze een samenwerking aangaan of een nieuw nummer uitbrengen. Case in point: Jonna Fraser.

Zijn nieuwe album Lion kwam vorige keer vrijdag uit én binnen op nummer één in de Album Top 100. Het is zijn derde nummer één-album op rij. Ik ben uitgenodigd door FOUR Soundsystem voor de zogehete Fireplace Sessions, waar Jonna zijn nieuwe album ten gehore zal brengen in FOUR Amsterdam op de Van Baerlestraat. De haardvuursessies zijn in het leven geroepen door de mannen van FOUR om muziek op een intieme, unieke manier te presenteren aan muziekliefhebbers, trouwe fans en professionals uit de muziekwereld.

Er vloeien drankjes, er is een heuse fireplace, een Perzisch tapijt, twee stoelen en een gitaar. De juiste ingrediënten voor een huiskamerconcert. They are not playing around. Als ik aankom bij FOUR staan er al fans van Jonna buiten in de rij. Een aantal early guests hebben zich al verzameld rondom het tapijt met hun mobiele telefoons om het concert vast te leggen voor hun social mediakanalen.

Ik zie Jonna staan en stap op hem af om met hem te kletsen. Hij ziet er sophisticated uit in een total black look: een turtleneck, een zwarte pantalon en zwarte sneakers. Zijn prachtige dreads vallen langs z’n schouders en hij heeft een open houding. Een van de redenen dat heel Nederland dol op deze zanger is. We begroeten elkaar en breken het ijs met wat beleefdheden en de waar-ken-ik-jou-ook-alweer-van-zoektocht. Hij weet het weer: Encore festival.

Ik vraag meteen naar de toon van dit album, want het is anders: soulfuller, warmer, de samenwerkingen in het bijzonder. Hij beaamt mijn observatie en doet een onverwachte onthulling: “Ik heb het vorige album bijna in z’n totaliteit weggegooid. Ik voelde het niet man. Ik heb maar twee nummers bewaard en ben direct de studio ingedoken." Hij vertelt dat hij een muzikale transitie is ondergaan. Wat hij had gemaakt paste minder goed bij wat hij op dit moment voelt. Daar wilde hij gehoor aan geven en dus zat er niks anders op dan helemaal opnieuw beginnen. Ja, er staan zeker genoeg dansbare tracks op maar ook persoonlijke, zelfs romantische nummers. Het nummer met zangeres Maan genaamd Lifegoals is een van die tracks. De combinatie van het stemgeluid van Jonna en Maan is magisch.

Jonna Fraser in FOUR Amsterdam
Djerraldo Goedhart

Een van mijn favorieten van de nieuwe plaat: Suitelife. Het is een samenwerking met de trap inspired rapper Dopebwoy. Zijn verse is hard. Het is altijd fijn als andere artiesten iets tofs toevoegen aan je tracks. Helaas is de intro iets minder sterk. En dan is er nog Paranoia, geproduceerd door Yung Felix , een superhit waiting to happen!

Jonna geeft een heerlijk concert weg. Zijn fans genieten zichtbaar van z’n nabije aanwezigheid en een stijlvol geklede gitarist die duidelijk inspiratie heeft opgedaan bij John Lennon is een geweldige keuze voor bij dit optreden. Na het optreden zegt Jonna: “Ik ga nu genieten van alles wat op mij afkomt en ik blijf hard werken. Dit album was een lang proces. Maar het stopt niet hier. Je zal mij ook nog horen op nummers van andere muzikanten. Er komt genoeg tofs aan, geloof mij."

Gefeliciteerd Jonna, you did it, again.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Cultuur